News

Video. Nadia 56! Scandalul de la Moscova. Cum i-au furat sovieticii medali de aur în 1980

Nadia Comăneci împlineşte 56 de ani pe 12 noiembrie. În urmă cu 37 de ani, "Zeiţa de la Montreal" era în centrul unuia dintre cele mai controversate momente din istoria gimnasticii. În 1980, sovieticii au făcut tot posibilul ca românca să nu obţină un nou titlul olimpic la individual compus.
12.11.2017 | 10:03
Video Nadia 56 Scandalul de la Moscova Cum iau furat sovieticii medali de aur in 1980

Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980 au fost umbrite de boicotul Statelor Unite ale Americii. Politica începea să devină un factor decident în sport. Chiar şi în aceste condiţii, concursul de gimnastică era unul dintre punctele de interes ale suporterilor. Urma să fie încă o luptă între echipele României şi Uniunii Sovietice. 

Nadia Comăneci nu mai era deloc fetiţa care uimea întreaga lume în 1976, se transformase într-o adolescentă. După Campionatul Mondial de la Forth Worth din 1979, gimnasta îi ceruse lui Bela Karolyi să o lase să locuiască în Bucureşti. Entiziasmul faţă de gimnastică dispăruse, fapt confirmat de antrenorul ei. Nivelul ei de entuziasm nu mai era atât de mare cum fusese în 1976 sau în 1979. Nu mai făcea eforturi. Avea o atitudine plată, dar nu negativă. Doar că îi lipsea scânteia. Puteam să văd limpede că focul nu mai ardea în ea”, nota Bela Karolyi în cartea “Fără teamă”.

Nadia, pericolul numărul 1 al URSS

Uniunea Sovietică îşi dorea să domine Jocurile Olimpice de la Moscova, iar concursul de gimnastică era cap de listă. Singurul impediment era România. Nadia Comăneci şi colegele ei le-au luat faţa sovieticelor la Mondialele din 1979 şi au câţigat medalia de aur la echipe. O faptă asemănătoare la Moscova, în 1980, era de neacceptat.

24 iulie 1980 a fost ziua finalei olimpice la individual compus. La mijlocul concursului, Nadia Comăneci ocupa poziţia a patra, însă gimnasta de 18 ani nu s-a împăcat cu situaţia din Palatul Sportului din Moscova. Urma aparatul favorit, paralele, iar exerciţiul a fost unul perfect, notat cu 10,00. Situaţia s-a schimbat radical în clasament. Era pe locul doi, în faţa Elenei Davâdova, favorita gazdelor, dar în spatele lui Maxi Gnauck, din RDG.

28 de minute de dispute

Nemţoaica face două sărituri slabe şi iese din calculele pentru medalia de aur. Lupta finală se dă între Nadia Comăneci şi Elena Davâdova. Atunci au început şicanele. Întâi, exerciţiul gimnastei din România a fost întârziat pentru ca sovietica să termine execuţia de la sol. Astfel, Nadia era obligată să concureze cu presiunea notei obţinute de Davâdova. 

Bârna era ultimul aparat pentru Nadia, iar exerciţiul a fost unul foarte bun. Au urmat întâi secunde de aşteptare, care apoi s-au transformat în minute, mai exact, 28 de minute. În tot acest timp, românii priveau cu stupoare în faţa televizoarelor ce se întâmpla la Moscova. Bela Karolyi se agita ca un leu în cuşcă. Protesta. Încerca să discute cu arbitrele. A intervenit şi secretarul Federaţiei de Gimnastică, Nicolae Vieru. Întrecerea a fost întreruptă timp de 28 de minute, iar eu trebuia să comentez ceea ce vedeam pe ecran. Deznodământul n-a fost fericit, Nadiei acordându-i-se o notă cu care s-a clasat pe locul 2 la individual compus. Am simţit nevoia de a spune câteva lucruri critice la adresa arbitrelor acelui concurs şi nu m-am abţinut să nu o fac”, a rememorat Cristian Ţopescu, cunoscutul comentator TVR.

Pe tabelă a apărut până la urmă nota 9,85, ceea ce însemna că Elena Davâdova câştiga medalia de aur la individual compus, cu un total de 79,150, în timp ce Nada Comăneci şi Maxi Gnauck terminau la egalitate, cu 79,075. Degeaba au protestat românii, sovieticii puseseră mâna pe medalia de aur. Pe lângă argintul de la individual compus, Nadia a mai câştigat un argint cu echipa şi două medalii de aur, la bârnă şi la sol.

Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Spaniolul cu două aripioare implantate în creier. Nu se mai identifică cu specia...
Spaniolul cu două aripioare implantate în creier. Nu se mai identifică cu specia umană
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română