News

Video&foto. Nadia 56! Perfecţiunea atinsă. Ziua când nota 1,00 a devenit 10,00

Nadia Comăneci împlineşte 56 de ani pe 12 noiembrie. Gimnasta este cunoscută în întreaga lume drept "Zeiţa de la Montreal", anul 1976 fiind cel în care a intrat în istoria sportului după ce a obţinut nota 10, punctajul maxim.
12.11.2017 | 10:05

Calendarul arată 18 iulie 1976. Sala Forum, locul unde are loc concursul de gimnastică de la Jocurile Olimpice de la Montreal, este arhiplină Lumea freamătă în aşteptarea Nadiei Comăneci. Cu un an înainte uimise la Campionatul European de la Skien. Este prima zi a competiţiei, iar echipa României se luptă cu cea a Uniunii Sovietice, campioana olimpică en-titre. 

Lupta dintre cele două echipe este una aprigă. Totul se decide la sutimi, iar spectatorii admiră cu gura cascată prestaţiile gimnastelor. Concursul pe echipe este pe final. Din seria României, pe lângă URSS, mai făceau parte echipele Republicii Democrate Germane şi Ungariei. Nadia Comăneci obţinuse 9,70 la sărituri, 9,90 la bârnă şi 9,75 la sol. Urmează paralele, ultimul exerciţiu al calificărilor.

Nadia şi prima nota 10

Duelul e aprig. Paralele nu vor să cedeze. Un ochi atent le-ar putea surprinde vibraţiile aspre. Nadia ajunge în vârf. Echilibru perfect. Coboară rapid, într-o volută, evitând şocul cu paralele, care par să pândească cea mai mică deviere, pentru a frânge elanul cutezătoarei. Părul fetei arde vâlvătăi, scăpat din strânsoarea codiţei de cal. Marta priveşte cu admiraţie, ca şi cum nu ar fi în cauză, looping-urile acestui mic avion cu reacţie. Karolyi a şi parcurs mental tot exerciţiul. Aşteaptă, fără respiraţie, aterizarea. Zbor final! Stop!! Urale!!!”, a rezumat Ioan Chirilă cele 20 de secunde ale exerciţiului Nadiei.

Urmează secunde de aşteptare. Calcule peste calcule. Într-un colţ al sălii Forum se află tabela de marcaj. Cu doar câteva luni înainte de începerea Olimpiadei de la Montreal existase o discuţie între Omega, firma care construia tabela, şi Federaţia Internaţională de Gimnastică. Motivul discuţiei era numărul de cifre ce puteau să fie afişate. Elveţienii au vrut să pună patru cifre, însă oficialii s-au încăpăţânat să rămână la trei, aceştia considerau că nimeni nu va putea să fie în stare să obţină nota 10,00.

Nadia a atins perfecţiunea de încă şase ori

Stupoare la Montreal. Tabela arată nota 1,00, spectatorii se freacă la ochi. Perfecţiunea fusese atinsă, nota 1,00 era de fapt 10,00. Ceea ce oficialii Federaţiei Internaţionale de Gimnastică considerau imposibil devenea posibili. A trebuit ca o fetiţă de nici 15 ani să dovedească contrariul, că perfecţiunea este posibilă în gimnastică. 

Nadia Comăneci a mai obţinut şase note de 10,00 la ediţia Jocurilor Olimpice de la Montreal. Fetiţa din Oneşti se întorcea acasă cu tolba plină. Cinci medalii olimpice a fost palmaresul. Trei medalii de aur (individual compus, paralele şi bârnă), un argint (la echipe) şi un bronz (sol). Presa din întreaga lume nu a făcut risipă de laude după atingerea perfecţiunii.

Nadia, în presa străină

“Ce să faci? Ce să mai spui? Cum să vorbeşti despre atâta frumuseţe, când cuvintele par sărace. Toate superlativele nu vor reuşi vreodată să exprime emoţiile estetice produse de un concurs de gimnastică”, scriau francezii de la Sports Magazine.

De acum încolo se va vorbi despre gimnastica dinainte şi după Nadia Comăneci. Calificativul maxim deschide o epocă nouă în istoria gimnasticii mondiale”, titrau englezii de la Daily Mirror.

“Evoluţia Nadiei Comăneco este atât de strălucită că te infioară. La paralele s-a rotit tot atât de uşor ca o vrabie ce zboară de pe o creangă pe alta”, publicau americanii în New York Times.