Decizia de recalculare a ajuns și la Nadia Comăneci. Fosta gimnastă, în vârstă de 62 de ani, a intrat în istoria sportului românesc și mondial în 1976, la Montreal, când a reușit să obțină prima notă de 10 la Jocurile Olimpice.
Pensia Nadiei Comăneci este de suma de 16.635 de lei din partea statului român, sub formă de rentă viageră. După această recalculare, suma nu va fi modificată deoarece are un statut special, iar această nouă lege nu o va afecta.
”Rentele viagere prevăzute la art. 64 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, se acordă în cuantumul aflat în plată în luna decembrie 2023”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă, de anul trecut.
„Zeița de la Montreal” primea, în anul 2022, o pensie lunară de aproximativ 2.800 de dolari, adică, mai exact, 13.149 de lei. Pe atunci, aceasta ar fi fost de zece ori mai mare decât cea de militar primită de Ilie Năstase, potrivit as.ro.
Unii români s-au plâns de faptul că, după recalculare, s-au trezit cu pensiile micșorate. În acest caz, însă, sunt și pensionari cărora le-au fost majorate substanțial veniturile, iar un român a devenit pensionarul cu cea mai mare pensie de după decizia de recalculare.
Acesta a lucrat în sistemul bancar și a contribuit la sistemul de pensii timp de 18 ani. Lunar, el va primi aproximativ 20.000 de euro, adică, mai exact, 100.000 de lei. Suma a fost determinată de contribuțiile foarte mari pe care le-a avut în acești ani, potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
”Cea mai mare pensie este din sistemul public, este pe contributivitate. Este o pensie a unui asigurat care a lucrat în domeniul financiar-bancar, care are un stagiu de cotizare de 18 ani, dar cu contribuţii foarte mari. Are cea mai mare pensie din România fiindcă contribuţiile au fost foarte mari.
În urma unei contribuţii substanţiale, are cea mai mare pensie din România, care e undeva în jurul a 100.000 RON, adică aproximativ 1 miliard de lei vechi”, a declarat Simona Bucura Oprescu la Prima TV.
În această perioadă, mulți pensionari s-au prezentat la ghișeele caselor de pensii pentru a cere mai multe informații în legătură cu deciziile de recalculare. 277 de contestații oficiale au fost înregistrate, potrivit reprezentanților caselor de pensii din București.