Sporturi

Nadia Comăneci, așa cum nu ai văzut-o niciodată! Imagine rară. Foto

08.01.2021 | 19:00
Nadia Comaneci asa cum nu ai vazuto niciodata Imagine rara Foto
ADVERTISEMENT

Chiar dacă s-a dedicat trup și suflet gimnasticii, conștientă că doar așa putea să atingă perfecțiunea și să primească punctaj maxim pentru fiecare exercițiu executat, nu a uitat să se bucure de copilărie. Pe când avea doar 14 ani, Nadia Comăneci, căci despre ea vom vorbi în rândurile următoare, cum probabil v-ați dat seama deja, se urca în cei mai înalți copaci care îi ieșeau în cale și visa cu ochii deschiși, de acolo, de sus, la ziua în care avea să aibă întreaga lume la picioarele ei.

Se antrena din greu pentru un minut și 20 de secunde de glorie. Știa că era șansa ei să arate ce poate într-o competiție care se întâmplă doar din 4 în 4 ani. Era momentul cel mare. Nu putea, nu avea voie să îl rateze.

ADVERTISEMENT

Și nu l-a ratat. Jocurile Olimpice de vară de la Montreal i-au adus trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și una de bronz (sol). În plus, era prima gimnastă care reușea să obțină de șapte ori scorul perfect. Nota 10 la Olimpiadă, în 1976, anul în care adolescenta înăltuță, cu părul prins în codiță, avea să devină Zeiță.

Cum arăta Nadia Comăneci în copilărie. Se urca în copaci și aștepta cuminte ziua în care să cucerească lumea

Chiar dacă au trecut aproape 45 de ani de atunci și timpul a început, ușor-ușor să își pună amprenta pe chipul ei, nu a putut șterge amintirea acelei zile. Nici nu va reuși vreodată, oricât de puternic ar fi el.

ADVERTISEMENT

Cățăratul în copaci, principala mea activitate la 14 ani, este mesajul care însoțește fotografia publicată recent de Nadia Comăneci în mediul online. Deși a făcut sacrificii uriașe, încă de la o vârstă fragedă, mărturisește cu sinceritate că nu regretă. Ba chiar se declară fericită că a ales să practice sportul care a purtat-o pe cele mai înalte culmi ale succesului.

Îndrăgostită de „sportul-rege”

Vă vine sau nu să credeți, în copilărie, una dintre marile pasiuni ale Nadiei a fost fotbalul. O fascina atât de tare încât se antrena din greu zi de zi pentru a convinge băieții că fetița înăltuță cu codiță merită un loc în echipa lor.

ADVERTISEMENT

Mi-aduc aminte că-mi plăcea să joc fotbal şi că mă antrenam zilnic, astfel ca băieţii să mă ia în echipa lor. Dacă nu era fotbalul ori căţăratul în copaci, rămânea roata mare.

Eram un adevărat băieţoi, debordând de o energie care, din când în când, îi aducea pe părinţi la exasperare. Mama mi-a povestit că prima bucăţică de carne pe care am mâncat-o a fost de pasăre.

ADVERTISEMENT

Crede că de aceea îmi plăcea aşa de mult să stau în aer liber, să mă sui în copaci şi să sar de la înălţime fără să mă rănesc. Şi că de aceea m-am realizat ca gimnastă”, povestea Zeița de la Montreal, în cartea sa autobiografică.

ADVERTISEMENT