Sport

Nadia Nadim, refugiată, fotbalistă, medic. După ce tatăl i-a fost executat în Afganistan, a ajuns „imaginea a tot ceea ce talibanii nu vor ca femeile lor să fie”

Nadia Nadim a fugit din Afganistan după ce tatăl i-a fost executat de talibani, în anul 2000. S-a refugiat în Danemarca, unde a ajuns fotbalistă de succes și medic chirurg.
15.03.2022 | 15:58
Nadia Nadim refugiata fotbalista medic Dupa ce tatal ia fost executat in Afganistan a ajuns imaginea a tot ceea ce talibanii nu vor ca femeile lor sa fie
ADVERTISEMENT

Nadia Nadim este o femeie care s-a născut în Afganistan în urmă cu 34 de ani. Când avea 11 ani talibanii i-au ucis tatăl. În 2000 a fugit din țară împreună cu mama ei și 4 surori. A ajuns în Danemarca, a devenit jucătoare profesionistă de fotbal și medic chirurg. Viața ei „de film” este impresionantă.

Nadia Nadim, refugiată, fotbalistă, medic. După ce tatăl i-a fost executat în Afganistan, a ajuns „imaginea a tot ceea ce talibanii nu vor ca femeile lor să fie”

Nadia Nadim era doar un copil când a fugit de ororile „guvernării” talibane a Afganistanului, după ce talibanii i-au executat tatăl, Rabani Nadim, general în armata afgană, în deșertul Karbala. A ajuns în Pakistan, apoi în Italia și bejenia s-a terminat într-o tabără de refugiați din Danemarca.

ADVERTISEMENT

„Mama mea a vândut tot ce avea. Am găsit un contrabandist de oameni care ne-a adus în Pakistan. De acolo, cu pașapoarte false, am plecat mai întâi în Italia, apoi am ajuns în Danemarca”, își amintește Nadia calvarul spre libertate.

Norocul de lângă tabăra de refugiați și premiera reușită cu PSG

Acolo, în Danemarca, i-a zâmbit soarta: a văzut niște fete dând cu piciorul într-o minge pe un teren de lângă tabăra de refugiați.

ADVERTISEMENT

„Era prima dată când vedeam fete jucând fotbal. Și imediat m-am îndrăgostit de acest joc. De atunci nu am mai lăsat mingea să plece din viața mea. Întotdeauna spun că este soartă, deoarece tabăra de refugiați în care am stat în Danemarca era chiar lângă acele terenuri de fotbal”, spunea Nadia Nadim într-un interviu pentru CNN.

Îndrăgostită, cum spunea, de fotbal, Nadia a devenit fotbalistă cu acte în regulă. Pe postul de atacant. În 16 ani a jucat la echipe din Danemarca, SUA, Anglia (la Manchester City) și Franța (la PSG). Și pentru echipa națională a țării de adopție, Danemarca, începând din 2009.

ADVERTISEMENT

Din iunie 2021 este la NWSL Racing Louisville FC (Kentucky, SUA), după 2 ani la Paris Saint-Germain, cu care a câștigat primul titlu național din istoria echipei, întrerupând hegemonia de 14 ani a lui Olympique Lyon.

„Am câștigat liga pentru prima dată în istoria lui PSG, a fost ca un basm uimitor. Una dintre cele mai mari realizări a echipei și a mea. Apoi am considerat că a venit timpul să merg mai departe și să încerc să găsesc noi provocări”, a explicat Nadia Nadim decizia de a pleca de la PSG.

ADVERTISEMENT

„Am doar 34 de ani, dar simt că am trăit șapte, opt vieți. Nu le doresc nici dușmanilor să treacă prin ce-am trecut eu”

În ultimii 5 ani Nadia Nadim a făcut „un-doi-uri” reușite și cu fotbalul, și cu studiile, la cel mai înalt nivel. Și anul trecut a obținut licența de medic. Specialitatea: chirurgie.

Și-a mai îndeplinit un vis și, după 22 de ani de la fuga disperată din calea terorii talibane, a ajuns un simbol al emancipării femeii și una dintre cele mai influente figuri ale sportului din Afganistanul „înțepenit” în tradițiile religioase barbare ale talibanilor.

„Am doar 34 de ani, dar simt că am trăit șapte, opt vieți. Și simt că astfel mi-am creat caracterul, puterea pe care o am astăzi. Nu le doresc nici dușmanilor să treacă prin ce-am trecut eu, dar pe de altă parte, ăsta a fost destinul meu. Și cred că m-am descurcat bine”, a declarat Nadia Nadim, în urmă cu câteva luni, pentru CNN.

  • 223 de goluri marcase Nadia Nadim pentru echipele de club la care a jucat până la începutul sezonului 2021-2022
  • 99 de meciuri a jucat Nadia Nadim pentru echipa națională a țării de adopție, Danemarca
  • 11 limbi străine vorbește Nadia Nadim
  • 8 sunt echipele la care a jucat Nadia Nadim în cariera sa de fotbalistă profesionistă: Viborg, IK Skovbakken, Fortuna Hjorring, Sky Blue FC, Portland Thorns, Manchester City, PSG și Racing Louisville FC
  • 82 de milioane de refugiați sunt acum în lume, incluzând și cele 2,5 milioane de ucraineni care au fugit de războiul declanșat de Rusia lui Vladimir Putin, conform datelor furnizate de KLABU, o organizație de caritate care ajută la construirea de cluburi sportive în taberele de refugiați. Cel mai mare număr de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial! Și peste jumătate dintre ei sunt copii!

  • (P) Cota FORTUNA pentru Aston Villa – Arsenal: 2,30 este cota pentru „2 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT