Fotbal intern

Nae Ungureanu împlinește 64 de ani. Ar fi rezolvat problema fundașului stânga al naționalei

11.10.2020 | 13:12
Nae Ungureanu implineste 64 de ani Ar fi rezolvat problema fundasului stanga al nationalei
ADVERTISEMENT

Odată cu trecerea anilor, ne dăm seama ce fotbal fantastic s-a jucat în țara noastră. Am și uitat cum este să ne bucurăm de o calificare a naționalei la un turneu final. Bineînțeles, am fost prezenți la EURO 2016, dar parcă înfrângerea cu Albania, 0-1, a șters cu buretele acea calificare reușită de selecționata lui Anghel Iordănescu.

Echipa națională a mai ratat prezența la un Campionat European, după ce Islanda s-a dovedit prea puternică. „Tricolorii” lui Mirel Rădoi nu au avut prea multe reușite într-un joc atât de important pentru carierele lor, „petrecerea” EURO 2020 se va ține la București, însă gazda nu va fi prezentă, iar „invitații” își pot face de cap.

ADVERTISEMENT

Pe 11 octombrie, îl sărbătorim pe Nae Ungureanu, un jucător care ar fi rezolvat problema fundașului stânga la naționala României și un om care știe ce înseamnă să fi prezent la un turneu final. FANATIK îți prezintă câteva referințe din cariera fostului mare internațional.

Nae Ungureanu împlinește azi 64 de ani. Ar fi rezolvat problema fundașului stânga al naționalei

Numele lui Nicolae Ungureanu a răsunat pe buzele oricărui iubitor de fotbal între anii 80 și 90. Fostul fundaș de bandă și-a legat numele de trei dintre cele mai mari echipe ale țării noastre, adică Steaua București, Rapid București, dar, mai ales, Universitatea Craiova, echipa sa de suflet.

ADVERTISEMENT

Născut în Bănie, pe data de 11 octombrie 1956, „Nae” s-a format fotbalistic la Clubul Sportiv Școlar Craiova și a ajuns la echipa fanion a Olteniei în 1977, jucând pentru „Știința” timp de 10 ani! Înainte de perioada Universitatea Craiova, fundașul mai trecuse și pe la Electroputere. Debutul în Divizia A vine pe 21 august 1977, într-un Craiova – Sportul 3-0.

  • 438 de meciuri are Nicolae Ungureanu în prima ligă a României
  • 29 de goluri a marcat legenda cluburilor Universitatea Craiova și Steaua București
ADVERTISEMENT

Cu Universitatea, Ungureanu a cucerit două titluri, în sezoanele 1979-1980 și 1980-1981, trecându-și în palmares și Cupa României în 1977-1978, 1980-1981 și  1982-1983. A fost o piesă grea în garnitura celebrei formații a „Craiovei – Maxima”, ajungând până în semifinalele Cupei UEFA. Din postura de jucător al Craiovei, fotbalistul a ajuns în „vizorul” echipei naționale, acolo unde a debutat pe 8 aprilie 1981, într-un Israel – România 2-1. A fost om de bază pentru „tricolori” timp de mai mulți ani și a participat la Campionatul European din 1984.

Un singur cartonaș roșu în toată cariera pentru Nicolae Ungureanu! A fost considerat prea „bătrân” pentru Cupa Mondială din 1990

La prima reprezentativă, fostul mare jucător a strâns 57 de selecții și a marcat și un gol, în 1987, într-un meci cu Spania. Deși a avut o carieră impresionantă la echipa națională a României, Nicolae Ungureanu a rămas cu regretul că nu a făcut parte din lotul pentru Cupa Mondială din 1990. La 33 de ani, fundașul stânga a fost considerat prea „bătrân”, deși jucase finala Cupei Campionilor Europeni, cu Steaua, cu un an în urmă.

ADVERTISEMENT
Nicolae Ungureanu
Îl sărbătorim pe Nae Ungureanu, jucătorul care ar fi rezolvat problema fundașului stânga al naționalei

Pentru că tot este problema cu jucătorul care ar trebui să evolueze pe banda stângă a defensivei echipei naționale, să ne reamintim de un om care timp de vreo șapte ani nu a fost scos din circuitul „tricolorilor” și era un titular de bază peste tot unde juca. De remarcat că în toată cariera, Nicolae Ungureanu a primit doar un cartonaș roșu și acela a venit în ultimul sezon al carierei, în 1992-1993, la Rapid.

Pe lângă trofeele obținute cu Știința, „Nae” a mai strâns două campionate, cu Steaua, în sezoanele 1987-1988 și 1988-1989 și trei Cupe ale României în sezoanele 1987-1988, 1988-1989 și 1991-1992. În martie 2008, Ungureanu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a. În acest moment, „Roșu” ocupă funcția de delegat al echipei secunde a clubului Universitatea Craiova, iar FANATIK dezvăluia în exclusivitate că fostul mare jucător a fost testat pozitiv cu coronavirus în urmă cu câteva săptămâni.

Nicolae Ungureanu a prefațat sezonul în care Universitatea Craiova luptă pentru un nou titlu: „Va fi un campionat mult mai greu. Eu sunt ferm convins că FCSB și CFR își vor lua măsuri mult mai aspre să nu mai ajungă în situația din sezonul trecut. Totul depinde de jucători și antrenor. Cu lotul pe care îl are Universitatea, eu cred că ar trebui să defileze anul acesta. La Sepsi a fost un meci mai mult nereușit, iar jocul a lăsat de dorit, dar vom vedea.” 


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 4,65 este cota pentru „2 solist” la meciul Norvegia-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT