Sport

Nantes, aur obținut pe ritmuri de house la Baia Mare! Cum am trăit turneul Final Four din European League

10.05.2021 | 01:04
Nantes aur obtinut pe ritmuri de house la Baia Mare Cum am trait turneul Final Four din European League
ADVERTISEMENT

Baia Mare a organizat unul dintre cele mai importante evenimente handbalistice din România, turneul Final Four din EHF European League. După o dezamăgire în semifinale, Minaur a reușit să se revanșeze duminică în fața fanilor și să ia bronzul. FANATIK a acoperit de la fața locului evenimentul, care s-a încheiat cu o câștigătoare surpriză: Nantes, echipa cu cele mai mici șanse dintre cele patru, a câștigat marele trofeu. 

Baia Mare, Ikast și Siofok, creditate cu șanse la victorie! Nantes, “cenunșăreasa” turneului

Prima ediție a EHF European League a avut o echipă din România în Final Four. Minaur Baia Mare s-a calificat după un duel 100% românesc cu Dunărea Brăila. Orașul maramureșean a fost gazda fazei finale din competiție la care au mai participat Nantes, Siofok și Ikast-Herning.

ADVERTISEMENT

La start, Minaur, Siofok și Ikast erau creditate cu șanse egale, în timp ce Nantes era considerată “cenușăreasa” turneului, o prezență surpriză în fazele atât de avansate. Pe hârtie, Baia Mare a fost avantajată la tragerea la sorți, fiind repartizată cu Nantes în semifinale. În celălalt duel, Siofok și Ikast luptau pentru un loc în finală.

Portretul lui Lascăr Pană tronează în Sala Polivalentă din Baia Mare: “Luptați ca el, luptați și pentru el”

Și ce spectacol a fost pe parchetul Sălii Polivalente “Lascăr Pană” din oraș. Un uriaș portret al omului care a înființat HC Baia Mare trena în sală alături de mesajul: “Luptați ca el, luptați și pentru el”. 

ADVERTISEMENT

Fanii nu au avut acces în tribunele sălii, deși primarul Cătălin Cherecheș a făcut demersuri ca 7-800 de fani să intre în tribune, însă fără succes. Turneul a fost organizat fără fani, acces având doar persoanele acreditate (jurnaliști, oficiali ai echipelor, oficiali EHF și organizatori). În total, au fost cam 150 de persoane în interiorul sălii.

Nu se putea intra decât cu test negativ COVID-19 și mască de tip N95, conform regulilor trasate de forul european. Minaur Baia Mare intra prima în scenă, împotriva franțuzoaicelor de la Nantes. Echipa lui Costică Buceschi era mare favorită, grație și seriei foarte bune din campionat.

ADVERTISEMENT

Minaur a început cu stângul! Nantes, victorie spectaculoasă în semifinale!

Însă calculele hârtiei nu s-au potrivit cu cele de pe parchet. Nantes nu arăta deloc ca un outsider. Ba din contră, o echipă bine organizată, cu jucătoare foarte experimentate precum Camille Ayglon și Nathalie Hagman, care chiar au făcut diferența.

Minaur a pierdut semifinala cu franțuzoaicele cu scorul de 36-34, deși a reușit chiar să egaleze cu 12 minute înainte de final. Însă Nantes a fost prea puternică și a meritat calificarea în finală, profitând de apărarea inexistentă a bămărencelor.

ADVERTISEMENT

Tomori a trimis meciul Ikast-Siofok în prelungiri! Unguroaicele, mai lucide în cele 10 minute suplimentare

A doua semifinală le-a adus față în față pe Ikast și Siofok, două echipe ofensive, spectaculoase. Și așa a fost și pe parchet. Ikast a dominat prima parte a meciului, Siofok are meritul de a fi revenit de fiecare dată. A fost o confruntare care  avut nevoie de prelungiri, Tomori reușind să scoată miraculos o aruncare de la 7 metri în ultimele secunde din care unguroaicele au egalat.

Siofok s-a dovedit mult mai lucidă în prelungiri și s-a impus cu 36-34 în fața echipei din Danemarca. Astfel, echipele creditate cu șansele trei și patru se luptau pentru medalia de aur, iar favoritele erau nevoite să fie mulțumite cu meciul pentru bronz.

Baia Mare a sărbătorit bronzul în fața sălii! Au primit medaliile la vestiare

Minaur Baia Mare și-a revenit după dușul rece suferit sâmbătă cu Nantes și s-a impus cu 33-31. Echipa lui Costică Buceschi a fost dominată în prima parte, însă de această dată a revenit foarte bine în repriza secundă și a reușit să răstoarne rezultatul. Kovacevic a marcat 11 goluri și Minaur a luat bronzul.

Handbalistele de la Baia Mare au sărbătorit câștigarea bronzului în fața sălii. A fost o situație ciudată, în condițiile în care handbalistele au primit medaliile la vestiare, doar finalistele având parte de o mică ceremonie.

Nantes, aur obținut pe ritmuri de house la Baia Mare! Cum am trăit turneul Final Four din European League
Nantes, aur obținut pe ritmuri de house la Baia Mare! Cum am trăit turneul Final Four din European League

Nantes a zburdat în finală! A măturat cu Siofok

Siofok și Nantes anunțau un meci spectaculos, iar pe hârtie unguroaicele erau favorite. Dar echipa lui Guillaume Saurina a dat din nou peste cap calculele hârtiei. Înainte de finală, antrenorul lui Nantes spunea pentru FANATIK că este o confruntare între “David și Goliat”, adversarii având o experiență mult mai vastă.

Numai că în finală a existat o singură echipă pe teren, Nantes. Foarte bine organizate, pregătite și motivate, franțuzoaicele au fost conduse doar cu 1-0 și 2-1 înainte să pună stăpânire pe joc și să își creeze un avantaj consistent. La pauză, Nantes avea patru lungimi avans.

Atacul a mers ca pe roate pentru echipa lui Saurina care și-a extins avantajul la un maximum de 8 goluri în partea secundă. Siofok a încercat o revenire pe final, care a fost înăbușită însă de franțuzoaice, care s-au impus cu 36-31.

Nantes
Nantes

Victorie sărbătorită pe ritmuri de muzică house! De Paula, MVP-ul turneului

“David” l-a învins pe “Goliat” și pe terenul de handbal dacă este să continuăm comparația pe care a făcut-o antrenorul franțuzoaicelor. Spre deosebire de finala mică, meciul pentru aur a avut parte de o ceremonie de premiere.

Handbalistele de la Nantes au sărbătorit din plin succesul din European League. Lui Saurina nu îi venea să creadă ce a reușit, în timp ce jucătoarele dansau în mijlocul sălii pe ritmuri de muzică house, în așteptarea medaliilor.

Nantes
Nantes

MVP-ul turneului Final Four a fost aleasă Bruna De Paula, coordonatorul de joc al celor de la Nantes, în timp ce titlul de golgheter al competiției a fost câștigat de Helene Gigstad Fauske, care a încheiat cu 61 de goluri.

Bruna de Paula
Bruna De Paula

Nantes, victorie în stilul lui CSM București în Champions League! În urmă cu 5 ani și o zi “tigroaicele” au reușit surpriza

Nantes a câștigat turneul European League la fel cum a făcut-o echipa Danemarcei la Campionatul European de Fotbal din 1992. Elevele lui Saurina nu au fost luate în calcule de către specialiști, însă au reușit să răstoarne toate predicțiile.

La cinci ani și o zi de la succesul lui CSM București în Liga Campionilor, obținut de aceeași manieră, Nantes a demonstrat încă o dată că în sportul de pe semicerc totul se poate transforma într-o secundă și favoriții pot să cadă de pe soclu la prima greșeală.

VEZI VIDEO:

  • 36 de goluri a marcat Nantes în ambele meciuri din Final Four
  • 3 este locul ocupat de Minaur Baia Mare

 

ADVERTISEMENT