Imaginile cu Naomi Osaka (23 de ani, locul 2 WTA) în lacrimi la o conferință de presă organizată în cadrul turneului feminin de tenis de la Cincinnati nu au impresionat-o câtuși de puțin pe Alexandra Dulgheru (32 de ani, 355 WTA).
Chestionată pe marginea subiectului, sportiva noastră s-a lansat într-o adevărată tiradă la adresa niponei, oferind, totodată, contraexemplele Federer și Djokovic – doi jucători legendari care au știut, în opinia sa, cum să gestioneze presiunea mediatică.
„E tânără, introvertită și mi se pare ca în anumite reclame e pusă să facă forțat niște lucruri! E presiunea mare pe ea. Bun, e foarte bine plătită, dar toată lumea trage de ea în toate părțile, reclame, publicitate etc.
Și atunci ea este un pion pe tabla de șah. În momentul in care stai prea mult în partea de media îți pierzi atenția. Federer și Djokovic au un echilibru între tenis și presă, nu știu cum reușesc! Cine s-a dus prea mult pe partea asta nu s-a concentrat pe tenis”, a declarat Alexandra Dulgheru la Digi Sport.
Copleșită de emoții după remarca unuia dintre jurnaliștii care au participat la conferința de presă desfășurată online (n.r. „Nu se omoară după întâlnirile cu presa”), Naomi Osaka a izbucnit în lacrimi și a părăsit imediat încăperea, pentru a reveni, peste câteva minute, în încercarea de a-și justifica acest comportament bizar. Ba chiar a militat pentru o regulă conform căreia sportivii să aibă dreptul la „o zi liberă”.
„Simt că este ceva ce nu pot spune pentru toată lumea. Nu pot să vorbesc decât pentru mine, dar de când eram mai tânără am avut de-a face cu mult interes din partea mass-media pentru mine şi cred că este din cauza originii mele, precum şi a modului în care joc.
Pentru că în primul rând sunt jucătoare de tenis. Aş spune în această privinţă că sunt destul de diferită de mulţi oameni. Nu mă ajută că există unele lucruri pe care le postez pe Twitter sau unele lucruri pe care le spun şi care creează o mulţime de articole sau lucruri de genul acesta.
Suntem amendaţi dacă nu participăm la conferinţe de presă, dar uneori ne simţim cu adevărat trişti. Poate că ar trebui să existe o regulă conform căreia am putea lua o zi liberă şi poate să vă răspundem în e-mailuri şi lucruri de genul ăsta.
Simt că ar fi destul de corect, dar, din nou, vorbesc doar din punctul meu de vedere. Cred că poate vreţi să ne prindeţi şi imediat ce ieşim de pe teren, aşa că nu sunt sigură ce este corect”, a explicat japoneza.
Parcursul său la actuala ediție a turneului WTA 1000 de la Cincinnati s-a încheiat încă din faza optimilor, după unul dintre cele mai usturătoare eșecuri suferite de-a lungul carierei – 3-6, 6-3, 6-3, în fața elvețiancăi Jil Teichmann (24 de ani, 76 WTA).