Fotbal international

Napout, fostul vice-preşedinte FIFA, a primit 9 ani de închisoare pentru un caz de corupţie

30.08.2018 | 21:28
Napout fostul vicepresedinte FIFA a primit 9 ani de inchisoare pentru un caz de coruptie

Juan Angel Napout, cel care a fost vice-preşedinte la FIFA şi preşedintele Confederaţiei de Fotbal din America de Sud, a fost arestat la New York şi va efectua 9 ani de închisoare în urma unui amplu scandal de corupţie care a zguduit întreaga suflare a fotablului mondial.

Oficialul din Paraguay este al doilea nume important din fotbalul din America de Sud care ajunge în închisoare după Jose Maria Marin, fostul preşedinte al Federaţiei braziliene de fotbal, a fost condamnat la patru ani de închisoare, fiind găsit vinovat în acest caz de corupţie şi acuzat că a primit mai multe milioane de dolari sub formă demită în cadrul procesului de la New York.

Vice-preşedintele FIFA este obligat să plătească despăgubiri

Napout a fost amendat cu 1 milion de dolari şi trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 3,3 milioane pentru prejudiciul creat.

“Era necesară o asemenea pedeapsă, deoarece au existat şi poate mai există cazuri de corupţie în fotbalul internaţional. Trebuie să transmite mesajul că nu poţi fura miliaone de la federaţii şi să nu rămâi nepedepsit”., a declarat judecătoarea federală Pamela Chen, responsabilă cu dosarul FIFA.

Napout a fost identificat ca fiind în prim planul mai multor cazuri în care a primit mită pentru a oferi anumite favoruri unor soceietăţi de marketing.  Vice-preşedintele FIFA a acordat ilegal drepturile de transmisie a mai multor competiţii importate din America de Sud, printre care Copa America şi Copa Libertadores.

Procurorul care a analizat iniţial cazul a cerut o pedeapsă de minim 20 de ani în cazul lui Juan Angel Napout, cel care a fost considerat unul dintre cei mai importanţi pioni din cazul de corupţie în care au fost implicate 42 de persoane. Doar trei persoane au ajuns la procesul de la New York arestătrile în masă care au avut loc în 2015 în America de Sud.

Jose Maria Marin, 86 ani, fost presedinte al puternicei confederatii braziliene, Juan Angel Napout (59 ani), ex-presedinte al Federatiei paraguayene si al Confederatiei sud-americane CONMEBOL, si Manuel Burga (60 ani), fost conducator al Federatiei peruane.

Napout, fostul vice-preşedinte FIFA, a primit 9 ani de închisoare pentru un caz de corupţie
Napout, fostul vice-preşedinte FIFA, a primit 9 ani de închisoare pentru un caz de corupţie

Hector Trujillo, fostul preşedinte al Federaţiei din Guatemala, a fost prima persoană care a fost condamnată în urma investigaţiei. El a fost închis opt luni dpă ce a pledat vinvovat într-un caz de corupţie şi fraudă fiscală. Chuck Blazer, fost secretar general al CONCACAF, Jose Hawilla,  un magnat de marketing din Brazilia şi Julio Rocha din Nicaragua, toţi trei implicaţi în proces, au murit în timpul investigaţiilor.

Chuck Blazer, fostul preşedinte al Federaţiei Panamericane de Fotbal, a recunoscut în faţă unui judecător că alături de alţi colegi din conducerea FIFA a acceptat mită pentru a vota pentru organizarea Cupei Mondiale de Fotbal în Africa de Sud în 2010. În acest caz avea să fie găsit vinovat şi Sepp Blatter, cel care a cedat şefia FIFA.

FIFA a depus o cerere de restituire în valoare de mai multe milioane de dolari împotriva tuturor persoanelor inculpate. Pe data de 4 octombrie o audiere ulterioară se va desfășura în fața judecătorului Pamela Chen pentru a examina cererile împotriva lui Napout și Marin, cu o decizie așteptată la 20 noiembrie.

Şi-au dus fetiţa de 11 luni la un spital din Iaşi pentru o...
Şi-au dus fetiţa de 11 luni la un spital din Iaşi pentru o răceală. Când au consultat-o, medicii au decis să sune imediat la poliţie
Ce a spus Buzatu după ce a luat geanta plină cu bani. „Sărut...
Ce a spus Buzatu după ce a luat geanta plină cu bani. „Sărut mâna, Emil. Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie!”
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui”...
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui” în actualul sezon
Ce s-a întâmplat cu fratele lui Michael Schumacher, după teribilul accident. Abia acum...
Ce s-a întâmplat cu fratele lui Michael Schumacher, după teribilul accident. Abia acum s-a aflat, după 10 ani de chin
Cât câștigă un bucătar din Sri Lanka la București: „Sunt foarte buni, dar...
Cât câștigă un bucătar din Sri Lanka la București: „Sunt foarte buni, dar dificili“. Ce sumă încasează lunar
DOLIU IMENS în România: ANDREEA MARIN...
DOLIU IMENS în România: ANDREEA MARIN...
Pățania unui bucureștean care ajunge la Chișinău prima oară: „Ca prostul, am întrebat...
Pățania unui bucureștean care ajunge la Chișinău prima oară: „Ca prostul, am întrebat dacă pot să plătesc cu cardul”
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele...
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele premiu, dar sunt auziți pe toate posturile de radio
Salariul minim de 1.500 de euro. Calculele au fost făcute
Salariul minim de 1.500 de euro. Calculele au fost făcute
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000...
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000 de euro. Reacția lui a devenit virală pe rețelele de socializare
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar...
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar Pescobar jură că nu e nimic între ei: E mâna mea dreaptă!
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?