Sport

Narcisa Lecuşanu, blocată de statutul FRH să candideze pentru funcţia de preşedinte: “Mi-am luat gândul!” Reacţia lui Alexandru Dedu. Exclusiv

În urmă cu patru ani, Narcisa Lecuşanu a fost principala contracandidată a lui Alexandru Dedu la alegerile pentru preşedinţia FRH. De această dată, fosta handbalistă este blocată să candideze de statutul FRH.
08.01.2022 | 12:36
Narcisa Lecusanu blocata de statutul FRH sa candideze pentru functia de presedinte Miam luat gandul Reactia lui Alexandru Dedu Exclusiv
ADVERTISEMENT

Alegerile FRH se vor desfăşura în prima parte a anului, iar în lumea handbalului a început lupta pentru putere. Preşedintele Alexandru Dedu candidează pentru un nou mandat, iar până acum şi-a mai depus candidatura fostul arbitru internaţional Constantin Din.

Narcisa Lecuşanu, blocată de statutul FRH să candideze pentru funcţia de preşedinte

Cel mai probabil, alegerile vor fi organizate în luna februarie, însă nu a fost fixată încă o dată. Alexandru Dedu este favorit să obţină al treilea mandat în fruntea FRH, mai ales că Narcisa Lecuşanu, principala rivală din urmă cu patru ani, nu va candida.

ADVERTISEMENT

La alegerile din 2018, Alexandru Dedu scorul a fost extrem de strâns. Actualul preşedinte a fost ales cu 100 de voturi, iar Narcisa Lecuşanu a avut 99, două voturi fiind anulate. Foarte mulţi oameni din lumea handbalului se aşteptau la o nouă candidatură a Narcisei Lecuşanu, însă fosta handbalistă este blocată de un articol din statutul FRH care spune că un candidat:

“Trebuie să aibă o experienţă de minimum 5 ani într-o funcţie de conducere a unei structuri sportive handbalistice sau al unei entităţi publice sau private. Prin funcţie de conducere se înţelege: ordonator principal de credite, administrator, director executiv, director general, director economic”.

ADVERTISEMENT
Narcisa Lecuşanu şi Alexandru Dedu îşi dau mâna după alegerile FRH din 2018. Sursa foto: sportpictures.eu
Narcisa Lecuşanu şi Alexandru Dedu îşi dau mâna după alegerile FRH din 2018. Sursa foto: sportpictures.eu

Lecuşanu nu intră în cursa pentru preşedinţie: “Nu mă pot gândi să candidez atâta timp cât nu pot să îmi întocmesc dosarul”

Narcisa Lecuşanu, care a fost aleasă recent pentru un nou mandat în Comitetul Executiv al IHF, nu bifează această cerinţă, deci nu este eligibilă pentru alegerile FRH din 2022. Fosta mare jucătoare a României a vorbit pentru FANATIK despre acest caz spunând că şi-a luat gândul de la o candidtatură la alegeri, însă niciodată nu îşi va lua gândul de la handbalul românesc:

“Ce pot să vă spun? Da, conform noului articol introdus la ultima schimbare din statut, nu îndeplinesc condiţiile de a candida la alegerile FRH. Asta este, mergem mai departe.

ADVERTISEMENT

Nu mă pot gândi să candidez atâta timp cât nu pot să îmi întocmesc dosarul. Este un statut votat în Adunarea Generală, aprobat de tribunal. Le mulţumesc tuturor pentru susţinere şi mă bucur că ea există. Am crescut în handbalul românesc şi mereu voi dori să ajut handbalul românesc. În urmă cu 4 ani au fost 99 de votanţi cu schimbarea.

“Trebuie să se întâmple ceva, o schimbare. Aşa nu este bine”

Poate sunt şi acum sau poate sunt mai mulţi. Faptul că echipele naţionale au nişte rezultate care nu conving, trebuie să se întâmple ceva, o schimbare. Aşa nu este bine. 

ADVERTISEMENT

Dacă ar fi fost bine, nu trebuie să schimbi. Din câte observ eu, ceva nu e bine. Când te bate Kosovo la băieţi, clar că nu eşti unde trebuie şi trebuie să schimbi ceva. La fel ca în viaţa de zi cu zi. Raportăm şi la viaţă şi la orice.

“Ştiu ce trebuie să facem, dar deocamdată nu e în puterea mea”

Nu este bine. Trebuie să se întâmple nişte lucruri. Dar eu la aceste alegeri nu am cum să candidez şi mi-am luat gândul. Eu mă simt pregătită şi am acumulat destulă experienţă administrativă la EHF şi acum la IHF. Ştiu ce trebuie să facem, dar deocamdată nu e în puterea mea”, a spus Narcisa Lecuşanu pentru FANATIK.

Mai mulţi oameni din handbal acuză că acest articol din statut a fost introdus tocmai pentru a bloca o eventuală candidatură a Narcisei Lecuşanu la preşedinţia FRH, după ce în urmă cu patru ani a fost foarte aproape de a câştiga.

Alexandru Dedu: “Nu a fost vorba despre o persoană sau să fie cu dedicaţie către cineva. Mi se pare de foarte prost gust”

FANATIK l-a contactat pe preşedintele Alexandru Dedu, care a respins acuzaţiile şi a explicat de ce a fost introdus acest articol în statutul FRH, mai ales că el a fost votat într-o Adunare Generală şi aprobat la tribunal:

“Este un articol care a fost făcut de avocaţi, văzut de Consiliul de Administraţie, au fost oameni care au muncit la el. Când s-a făcut acea chestie, s-a făcut cu gândul că un preşedinte de federaţie trebuie să aibă nişte cunoştinţe manageriale, fiindcă vorbim de milioane de lei, de nişte oameni care suportă consecinţele unor decizii.

Nu poate să vină oricine. Despre asta a fost vorba. Nu a fost vorba despre o persoană sau să fie cu dedicaţie către cineva. Este făcut de vreo şase ani. Mi se pare de foarte prost gust, dar nu este un caz singular“, a spus preşedintele Alexandru Dedu pentru FANATIK.

Până în acest moment, Alexandru Dedu şi Constantin Din sunt oamenii care au anunţat că vor candida la alegerile pentru preşedinţia FRH. Dedu conduce forul din 2014, când l-a înlocuit pe Cristian Gaţu.

  • 8 ani au trecut de când Alexandru Dedu a fost ales preşedinte al FRH
  • 2010 este anul în care Narcisa Lecuşanu s-a retras de la şefia 
ADVERTISEMENT