News

NASA a explicat misterul obiectului de pe Marte, asemănător cu “spaghetele”. De unde ar proveni

NASA a explicat misterul obiectului găsit pe planeta Marte, asemănător cu “spaghetele”, surprins de robotul Perseverance în urmă cu câteva săptămâni.
09.08.2022 | 10:37
NASA a explicat misterul obiectului de pe Marte asemanator cu spaghetele De unde ar proveni
NASA a explicat misterul obiectului de pe Marte, asemănător cu “spaghetele”. Sursa foto: Capturi YouTube Discovery Space/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

NASA a rezolvat misterul obiectului asemănător cu spaghetele, găsit pe suprafața planetei Marte după ce au apărut diverse teorii cu privire la acesta. Experții și-au pus numeroase întrebări după apariția obiectului.

NASA a explicat misterul obiectului de pe Marte, asemănător cu “spaghetele”

Substanța bizară asemănătoare cu niște spaghete a fost surprinsă într-o fotografie realizată de robotul Perseverance al agenției spațiale. Acesta a aterizat anul trecut în interiorul craterului Jezero al planetei.

ADVERTISEMENT

Prima dată, imaginea a fost văzută de robot pe 12 iulie. După apariția fotografiei, aceasta a stârnit numeroase teorii despre o posibilă viață pe planeta Marte. Mai mult, “firele” au dispărut la câteva zile după ce au fost fotografiate pentru prima dată.

NASA a confirmat, pe blog, că este vorba doar despre o bucată de plasă Dacron mărunțită, notează publicația Mirror.

ADVERTISEMENT

Dacronul, asemănător cu poliesterul, provine, cel mai probabil, de la o pătură termică utilizată în etapa de coborâre a robotului, a concluzionat NASA.

“Această bucată specială de plasă pare să fi suferit o destrămare/fărâmițare semnificativă, ceea ce sugerează că a fost supusă unor forțe puternice.”, se arată pe blog, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Detritusurile care provin de la echipamentul de intrate, coborâre și aterizare (EDL) ale robotului sunt “o consecință inevitabilă” a unei aterizări ușoare pe Marte. În același timp, acestea pot reprezenta o adevărată provocare pentru cei care lucrează la misiunea Perseverance.

Robotul se află pe Planeta Roșie pentru a extrage bucăți de rocă și sol. Ulterior, acestea vor fi colectate și aduse pe Pământ în anii 2030. Scopul analizei acestor mostre este de a determina dacă există sau dacă a existat vreodată viață pe Marte.

ADVERTISEMENT

Înainte de lansare, NASA a sterilizat robotul Perseverance astfel încât să fie evitată contaminarea planetei Marte cu microbii pământeni.

Echipa robotului va fi nevoită să folosească camerele sale pentru a se asigura că niciun material de pe EDL nu va ajunge în mostre.

“Echipele de prelevare a probelor vor continua, de asemenea, să monitorizeze sursele potențiale de contaminare pentru a asigura integritatea probelor returnate.”, se mai arată în postarea de pe blog.

Robotul Perseverance se află pe Marte din februarie 2021

În luna februarie, robotul Perseverance a împlinit un an de când este prezent pe Marte.

Nava spațială care transportă robotul în valoare de 2,7 miliarde de dolari l-a plasat pe această planetă pe 18 februarie 2021.

Evenimentul a marcat cel mai mare efort al NASA din ultimele decenii pentru a studia dacă a existat viață pe Marte.

Robotul a călătorit mai bine de jumătate de an până să ajungă pe Marte. Obiectul NASA este de a căuta dovezile unei potențiale vieți pe această planetă.

Acest robot va explora craterul Jezero, din apropierea zonei ecuatoriale a planetei.

ADVERTISEMENT
Tags: