Legătura cu sonda Peregrine s-a pierdut joi seară (18 ianuarie) la ora 21:50, când și-a început întoarcerea pe Pământ, a anunțat compania Astrobotik. Se crede că prima navă americană care trebuia să aterizeze pe Lună după mai bine de jumătate de secol a ars în atmosferă.
“După cum era de așteptat, Astrobotik a pierdut telemetria cu nava spațială Peregrine în jurul orei 21:50. În timp ce acest lucru sugerează că nava spațială și-a finalizat reintrarea controlată deasupra apelor deschise din Pacificul de Sud la 22.04. Așteptăm confirmarea independentă din partea organizațiilor guvernamentale”, a transmis compania Astrobotik pe Platforma X (fostă Twitter).
Compania a făcut public, de asemenea, un videoclip cu Pământul văzut de pe Peregrine, realizat în momentul în care nava spațială s-a separat cu succes de racheta Vulcan Centaur.
Până acum, doar patru țări au aselenizat cu succes pe Lună, URSS, SUA, China și India, în timp ce doar SUA au trimis echipaje umane către satelitul Pământului. Cu toate acestea, din 1972, de la sfârșitul programului Apollo, NASA nu a trimis nave spațiale pe suprafața lunară.
Întrucât în secolul XXI singurele țări care au reușit până acum acest lucru sunt China și India, NASA a decis să se întoarcă la cercetarea lunară și să trimită oamenii din nou pe Lună până la sfârșitul deceniului.
Misiunea Peregrine, pentru care a fost angajată o companie privată, a fost o încercare de revenire pe suprafața Lunii, dar a cunoscut o dezamăgire încă din prima zi, când o anomalie în sistemul de propulsie a dus la o pierdere masivă de combustibil, fapt ce ce a făcut imposibilă continuarea planurilor.
În timpul scurtei sale misiuni, Peregrine a călătorit dincolo de distanţa la care se află Luna faţă de Pământ. Cu toate acestea, după o consultare cu NASA, compania Astrobotic a anunţat că a luat “decizia dificilă” de a renunţa la aselenizare.
“Prin încheierea responsabilă a misiunii Peregrine, ne îndeplinim obligaţia de a conserva viitorul spaţiului cislunar în beneficiul tuturor”, a transmis Astrobotic.
În același context, Japonia va încerca să devină a cincea țară care aterizează o navă spațială pe Lună luni, în jurul orei 16.00. Sonda sa SLIM va testa cea mai recentă tehnologie pentru o aterizare de înaltă precizie pe suprafața satelitului Pământului.