NASA anunţă că 2016 e cel mai fierbinte an înregistrat vreodată

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
21/07/2016, 15:20
NASA anunţă că 2016 e cel mai fierbinte an înregistrat vreodată

Primele sase luni ale lui 2016 au fost de departe cele mai calduroase de pe glob de cand se efectueaza masuratori. Anul va fi unul al temperaturilor record, in contextul in care incalzirea continua, au aratat marti climatologi ai NASA.

“Temperaturile medii pentru prima jumatate a acestui an sunt cele mai mari pe care le-am inregistrat pana in prezent pentru aceasta perioada”, afirma Gavin Schmidt, director de studii spatiale la Centrul Goddard al NASA, arata AFP. “2015 a fost un an foarte calduros, insa 2016 il depaseste”, a adaugat el la o conferinta de presa.

Din ianuarie pana in iunie, temperatura la suprafata uscatului si a oceanelor a depasit recordul din 2015 cu 0,2 grade Celsius, fiind mai mare cu 1,05 grade decat media secolului trecut (13,5 grade), a anuntat si Agentia americana oceanica si atmosferica (NOAA). Sunt cele mai calde sase luni de la inceputul masurarii temperaturii, in 1880.

De altfel, luna trecuta a fost cea mai calda luna iunie inregistrata vreodata si a 14-a luna consecutiva cand s-a inregistrat pe glob un record de temperatura lunara. Alaturi de celelalte luni, ea formeaza cea mai lunga perioada continua de crestere a temperaturilor globale in 137 de ani.

“In medie, temperaturile au fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicate decat la sfarsitul secolului al XIX-lea” din ianuarie pana la sfarsitul lui iunie, a adaugat Gavin Schmidt.

Potrivit acestuia, curentul ecuatorial cald din Pacific El Nino, reaparut anul trecut si pe cale de a lua sfarsit, nu a contribuit decat “cu circa 40% la cresterea temperaturilor de la inceputul anului fata de 2015”. “Restul de 60% a fost cauzat de alti factori, printre care puternica incalzire a Arcticii”, care se explica prin emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera.

Odata cu disparitia lui El Nino si cu aparitia curentului rece din Pacific La Nina, 2017 ar trebui sa fie un an mai putin calduros, a afirmat climatologul, subliniind ca tendinta de incalzire pe termen lung se mentine. “Valul de caldura dintre ianuarie si sfarsitul lui iunie a fost resimtit in cea mai mare parte a globului, si mai ales in Arctica, in timp ce in Antarctica s-a inregistrat singura exceptie”, a mentionat Gavin Schmidt.

Sursă: www.ziare.com

Ştirea MOMENTULUI

Cătălin Golofca e dorit de Craiova, însă FC Botoşani nu renunţă la el: “Avem oferte, dar nu-l dăm”

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×