News

NASA anunță că un asteroid a fost observat în apropiere de Pământ! Ce se întâmpla dacă lovea planeta

19.08.2020 | 13:20
NASA anunta ca un asteroid a fost observat in apropiere de Pamant Ce se intampla daca lovea planeta
ADVERTISEMENT

Un asteroid cu o lungime de trei până la şase metri a putut fi observat duminică, 17 august, în apropiere de Pământ, potrivit specialiștilor din cadrul agenției spațiale americane NASA. Specialiștii estimează că acesta se afla la 2.950 de kilometri, cea mai mică distanță înregistrată vreodată în raport cu planeta noastră.

Corpul ceresc a trecut pe deasupra Oceanului Indian la ora 4:08 GMT, cu o viteză de 12,3 kilometri pe secundă și la o distanţă aflată cu mult sub orbita geostaţionară (circa 36.000 de kilometri), unde se află majoritatea sateliţilor de telecomunicaţii.

ADVERTISEMENT

Interesant este faptul că telescopul Zwicky Transient Facility de la Observatorul Palomar de la Universitatea Caltech din California, căruia îi este atribuită această descoperire, a reperat asteroidul sub forma unei lini lungi și luminoase pe cer după 6 ore de la trecerea sa pe lângă Terra.

Descoperire remarcabilă făcută de NASA. Un asteroid care a trecut pe lângă Pământ s-a aflat la cea mai mică distanță înregistrată până acum

NASA dă asigurări că asteroidul denumit 2020 QG nu ar fi provocat pagube semnificative în cazul în care s-ar fi ciocnit de Pământ. Dezintegrarea sa în atmosfera terestră ar fi dus, însă la apariția pe cer a unei mingi de foc (meteor), după cum se arată în comunicatul emis marţi de Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al agenției spațiale americane.

ADVERTISEMENT

Se întâmplă de câteva ori pe an ca asteroizii de această dimensiune să treacă la o distanță atât de mică de Pământ, dar sunt aproape imposibil de reperat. Excepție fac doar cazurile în care se îndreaptă direct către planetă, când explozia din atmosferă poate fi observată cu ușurință.

Un exemplu este cel din 2013, când un meteorit a explodat deasupra regiunii ruse Celiabinsk, provocând spargerea geamurilor pe o rază de câţiva kilometri, dar și rănirea a cel puțin o mie de persoane.

ADVERTISEMENT

De aceea, localizarea asteroizilor (140 de metri), care reprezintă o reală ameninţare la adresa Pământului, se numără printre misiunile asumate de NASA.

Asteroidul a făcut un viraj de 45 de grade din cauza planetei noastre

Este cu adevărat interesant de văzut un asteroid mic care se apropie atât de mult, pentru ca se poate observa cum gravitaţia Pământului îi curbează traiectoria”, a declarat Paul Chodas, directorul Centrului pentru studierea obiectelor din apropierea Pământului, din cadrul NASA.

ADVERTISEMENT

Conform calculelor JPL, asteroidul a făcut un viraj de 45 de grade din cauza Pământului. Este pentru prima dată când un corp ceresc este observat la o distanță atât de mică de Pământ. În general, sateliții NASA reușesc să detecteze aceste corpuri cerești doar dacă se îndreaptă direct către Terra.

ADVERTISEMENT
Tags: