News

NASA anunţă că un asteroid descoperit recent poate ameninţa Pământul. Acesta s-ar putea ciocni direct de planeta noastră

Un asteroid descoperit acum două săptămâni este o ameninţare reală pentru Terra. Are un diametru de 50 de metri şi ar putea lovi direct Pământul.
10.03.2023 | 13:57
NASA anunta ca un asteroid descoperit recent poate ameninta Pamantul Acesta sar putea ciocni direct de planeta noastra
Terra, ameninţată de un nou asteroid
ADVERTISEMENT

Un asteroid nou descoperit s-ar putea apropia periculos de Pământ în aproximativ 20 de ani, iar șansele sunt de 1 la 600 ​​ca acesta să se ciocnească direct de planeta noastră, au anunțat oficialii de la Biroul de Coordonare a Apărării Planetare al NASA.

Eventualul impact ar avea loc în 20 de ani

Deși acest nivel de risc este mai mare decât media pentru asteroizii din apropierea Pământului, este totuişi o “șansă foarte mică” de impact, a scris NASA, care se așteaptă ca acest nivel de risc să scadă pe măsură ce devin disponibile observații mai clare ale asteroizilor.

ADVERTISEMENT

Descoperit pentru prima dată pe 27 februarie, asteroidul poartă numele de 2023 DW și se estimează că are un diametru de aproximativ 50 de metri. Este de așteptat ca asteroidul să se apropie foarte mult de Pământ pe 14 februarie 2046.

Estimările Centrului pentru Coordonarea Obiectelor Pământului, din data de 8 martie, prevăd o șansă de 1 din 625 de lovire directă, deși aceste șanse sunt recalculate zilnic. „Adesea, atunci când noi obiecte sunt descoperite pentru prima dată, sunt necesare câteva săptămâni de date pentru a reduce incertitudinile și pentru a prezice în mod adecvat orbitele lor în anii următori”, a scris NASA pe Twitter.

ADVERTISEMENT

NASA mai transmite că experții vor continua să monitorizeze asteroidul și să actualizeze predicțiile pe măsură ce vor veni mai multe date. Scientific American scrie că o coliziune directă a unui astfel de asteroid cu Pământul nu ar fi totuşi la fel de cataclismică precum asteroidul de 12 kilometri care s-a prăbușit pe Pământ acum 66 de milioane de ani și a ucis dinozaurii.

Cu toate acestea, 2023 DV ar putea provoca daune grave dacă cădea în apropierea unui oraș mare sau a unei zone dens populate. De reamintit că un meteorit mai mic decât 2023 DW a explodat deasupra oraşului Celeabinsk, din Rusia, în 2013, creând o undă de șoc care a deteriorat mii de clădiri și a rănit aproximativ 1.500 de oameni.

ADVERTISEMENT

Conform centrul federal de cercetare și de dezvoltare al NASA, greutatea meteoritului cu diametrul de 15 metri a fost estimată la 7.000 de tone. Pe parcursul căderii, după intrarea în atmosferă cu o viteză de 18–20 km/s meteoritul a început să se dezintegreze, din cauza supraîncălzirii și topirii.

De asemenea, a început să se rupă în bucăți incandescente începând cu o altitudine de aprox. 50 – 30 km. Fragmentele de rocă s-au prăbușit cu o viteză aproximativă de 35.000 km/oră (de zece ori mai repede decât un glonț de pușcă).

ADVERTISEMENT

Experți din cadrul Societății Geografice Pattani au afirmat că trecerea meteoritului peste Celeabinsk a produs trei explozii de puteri diferite. Prima a fost cea mai puternică și a fost precedată de un fulger luminos, care a durat aproape cinci secunde.

ADVERTISEMENT