News

NASA a stabilit o nouă dată de lansare a Telescopului Spaţial James Webb! Când trebuia să ajungă acesta în spațiu

NASA a stabilit o nouă dată de lansare a Telescopului Spaţial James Webb! Când a început proiectul și la ce dată trebuia să ajungă acesta în spațiu. Cât de mult ar putea ajuta omenirea instrumentul
19.12.2021 | 15:35
NASA a stabilit o noua data de lansare a Telescopului Spatial James Webb Cand trebuia sa ajunga acesta in spatiu
ADVERTISEMENT

A devenit oficial – lansarea îndelung întârziată a Telescopului Spaţial James Webb (JWST) va avea loc pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.

Anunțul a fost confirmat și de reprezentanții NASA, compania care supraveghează întregul eveniment. Vorbim deja despre un delay ieșit din comun.

ADVERTISEMENT

NASA a stabilit o nouă dată de lansare pentru  Telescopul Spaţial James Webb!

Vă readucem aminte că proiectul a demarat încă din 1989 și în mod normal era de aşteptat iniţial să implementeze instrumentul undeva la începutul anilor 2000

Concret, telescopul va fi cel mai mare şi cel mai puternic aparat de acest gen care a fost lansat vreodată în spaţiu. Doar că până acum a avut parte de numeroase probleme care au forţat întârzieri.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât americanii au avut nevoie și de o triplare a bugetului iniţial al telescopului, cu un preţ final de aproape 10 miliarde de dolari (7,6 miliarde de lire sterline).

De remarcat că telescopul Webb a fost construit în SUA şi transportat la locul său de lansare din Kourou, în Guyana Franceză, anul acesta.

ADVERTISEMENT

Avea chiar și o dată planificată de plecare pentru 18 decembrie. Cu toate acestea, noi probleme au forţat două întârzieri.

„Telescopul spaţial James Webb este confirmat pentru lansare la 24 decembrie”, a scris pe Twitter compania de lansare Arianespace, adăugând că va avea loc la ora 12.20 GMT în acea zi.

ADVERTISEMENT

Confirmând data lansării, NASA a scris pe Twitter că telescopul a fost „încapsulat în interiorul rachetei @Ariane5”.

În mod normal, dacă totul decurge perfect, telescopul va călca pe urmele legendarului aparat  Hubble, doar că va fi situat mult mai departe de Soare.

Cercetătorii speră că acesta va dezvălui cum arăta Universul şi mai aproape de naşterea sa, acum aproape 14 miliarde de ani. De asemenea, cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă.

Un detaliu interesant este acela că noul telescop poartă numele regretatului James E. Webb, care a condus noua agenţie spaţială NASA în mare parte a anilor 1960. JWST este un proiect comun dezvoltat de NASA şi agenţiile spaţiale Europeană şi Canadiană.

Ultima oară când lansarea telescopului a fost amânată, agenţia spaţială americană a spus că, în timpul pregătirilor ar fi avut loc „un incident” care a indus o vibraţie bruscă observatorului.

ADVERTISEMENT
Tags: