News

Un nou eșec al NASA de a lansa misiunea Artemis I. Când va avea loc a treia încercare. Update

NASA nu a reușit nici sâmbătă să lanseze misiunea Artemis I către Lună, cauza fiind aceeași ca la prima încercare, anume scurgerile de combustibil care nu au putut fi remediate.
03.09.2022 | 08:47
Un nou esec al NASA de a lansa misiunea Artemis I Cand va avea loc a treia incercare Update
NASA speră să lanseze un nou program spațial de succes Foto: NASA
ADVERTISEMENT
03-09-2022
17:08

Scurgerile de combustibil, motivul amânării Artemis I

Nici a doua încercare de lansare a misiunii Artemis I nu a reușit. Directoarea generală a NASA, Charlie Blackwell-Thompson, a precizat că tehnicienii s-au confruntat cu dificultăți în procesul de alimentare a rezervoarelor.

Misiunea Artemis I către Lună a fost amânată. Echipele au încercat să rezolve o problemă legată de o scurgere în instalațiile care transfere combustibilul în rachetă, dar nu au avut succes”, se spune într-o postare pe Twitter a NASA.

Lansarea ar fi trebuit să aibă loc la ora locală 20.17, ora 06.17 GMT, cu posibilitatea amânării cu două ore.

Odată cu alimentarea rachetei, au apărut și scurgerile de combustibil. După trei ore, alimentarea cu hidrogen lichid a fost oprită. Experții NASA au încercat trei soluții de rezolvare a problemei, dar niciuna nu a fost încununată de succes astfel că doar 10% din hidrogenul necesar a ajuns în rachetă.

O nouă încercare de lansare a Artemis I va avea loc luni, 5 septembrie.

Racheta Artemis I este alcătuită din capsula Orion cu o capacitate de șase persoane, așezată deasupra sistemului de lansare spațială (SLS) cu o înălțime echivalentă unei clădiri cu 30 de etaje – denumită „mega racheta lunară” – și era programată inițial să se îmbarce în călătoria sa inaugurală către Lună și înapoi luni.

NASA face o nouă încercare de a lansa misiunea Artemis I

Dar inginerii nu au putut să răcească unul dintre cele patru motoare RS-25 ale rachetei până la o temperatură sigură la timp pentru lansare. Această problemă, împreună cu condițiile meteorologice nefavorabile, a forțat NASA să anuleze lansarea la doar două minute din fereastra de lansare de două ore a navei spațiale, au declarat oficialii NASA la o conferință de presă de marți.

ADVERTISEMENT

Fereastra pentru a doua încercare va fi pe 3 septembrie, cu o zi mai târziu decât cea mai devreme fereastră disponibilă de vineri, 2 septembrie, pe care NASA a exclus-o din cauza riscului ridicat de condiții meteorologice nefavorabile.

„Ora pentru încercarea de sâmbătă ar fi 2:17 p.m. EDT (21.17, ora României)”, a declarat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis al NASA, relatează Live Science. ”Este o fereastră de două ore.”

ADVERTISEMENT

Oficialii NASA au adăugat că, dacă racheta nu decolează sâmbătă, o nouă lansare ar putea fi după numai 48 de ore.

NASA consideră acest zbor ca fiind prima dintre cele trei misiuni care vor fi un banc de testare vital pentru hardware-ul, software-ul și sistemele de sol care sunt destinate să transporte într-o zi primii oameni pe Marte și nu numai.

ADVERTISEMENT

Zborul de test Artemis 1 fără echipaj – parte a programului Artemis numit după sora geamănă a vechiului zeu grecesc Apollo – va fi urmat de Artemis 2 și Artemis 3 în 2024 și, respectiv, 2025/2026. Artemis 2 va face aceeași călătorie ca și Artemis 1, dar cu un echipaj uman de patru persoane, iar Artemis 3 va trimite prima femeie și prima persoană de culoare să aterizeze pe polul sudic al Lunii.

Ce nu a mers bine la prima încercare de lansare

Lansarea de luni a fost programată pentru 8:33 a.m. ET (15.33, ora României), dar încercarea a fost afectată de probleme încă de la început. Încercările inițiale de alimentare au avut întârzieri la primele ore ale dimineții de luni, când fulgerele, care au lovit deja racheta Artemis cu două zile înainte, amenințau să distrugă racheta.

ADVERTISEMENT

Apoi, nu mult după ora 3 a.m. ET (10.00, ora României), echipa de lansare a anunțat că întâmpină probleme la umplerea rachetei cu hidrogen lichid suprarăcit. Aceste probleme amintesc de cele pe care echipa le-a raportat în timpul repetiției din aprilie, unde o supapă de heliu defectă și o scurgere de hidrogen lichid au împiedicat pregătirea rachetei până la punctul de aprindere.

O altă problemă pentru lansarea eșuată de luni a apărut atunci când inginerii au observat o fisură suspectată în izolația termică a rachetei, deși ulterior a fost considerată a fi superficială.

Problema care a împiedicat în cele din urmă lansarea a apărut imediat după ora 6 a.m. ET (13.00, ora României), când echipa a declarat că hidrogenul lichid răcește doar trei dintre cele patru motoare ale rachetei la temperaturi suficiente înainte de aprindere.

Motorul problematic, motorul 3, părea a fi cu aproximativ 22 de grade Celsius mai cald decât temperatura de minus 250 C necesară pentru lansare.

NASA va încerca să rezolve această problemă pentru lansarea de sâmbătă, efectuând procedura de răcire a motorului cu o jumătate de oră mai devreme – un truc despre care spun că oficialii că a fost eficient în timpul unui test de succes efectuat anul trecut.

Posibilă defecțiune a unui senzor

Este posibil ca motorul să nu aibă deloc probleme la răcire. Oamenii de știință de la NASA au sugerat că un senzor de temperatură defect ar fi raportat în mod fals temperatura din interiorul motorului ca fiind mult mai ridicată și mult mai departe de cea gata de zbor, decât era de fapt.

„Modul în care se comportă senzorul nu se potrivește cu fizica situației”, a declarat John Honeycutt, managerul de program al NASA pentru misiunea Artemis 1, la conferința de presă.

Senzorul defect nu poate fi înlocuit cu ușurință, iar schimbarea lui ar însemna probabil că racheta trebuie să fie returnată la Clădirea de Asamblare a Vehiculelor NASA pentru o investigație amănunțită.

Deoarece acest lucru ar însemna probabil amânarea lansării cu câteva luni, Honeycutt a spus că echipa sa caută să creeze un plan de soluție care să le permită inginerilor de zbor să ia o „decizie informată” cu privire la faptul dacă racheta ar putea decola fără a lua citiri de la senzor.

NASA se bazează mult pe o misiune de succes pentru Artemis 1. Programul, care a început în 2017, a costat deja peste 40 de miliarde de dolari pentru a fi dezvoltat și se estimează că va costa contribuabilii americani 93 de miliarde de dolari până la sfârșitul lui 2025, potrivit biroului inspectorului general al NASA Paul Martin – auditorul intern al agenției spațiale.

În ciuda acestor probleme, oficialii NASA insistă că publicul american va considera că acest cost al rachetei – despre care spun ei că va demara o nouă eră a explorării spațiale – este justificat.

“Aceasta este o rachetă nou-nouță. Nu va zbura până când nu va fi gata”, a declarat, luni, administratorul NASA Bill Nelson reporterilor, după lansarea anulată.

NASA este nerăbdătoare să lanseze Artemis înainte de 10 septembrie, data de vârf a sezonului uraganelor din acest an.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme:...
„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”
Putin vrea să vină în Turcia însoțit de propriile sale avioane de luptă....
Putin vrea să vină în Turcia însoțit de propriile sale avioane de luptă. Erdogan l-a refuzat
Bătuți crunt din cauza lui Gigi Becali. Patronul FCSB a lăsat doi tineri...
Bătuți crunt din cauza lui Gigi Becali. Patronul FCSB a lăsat doi tineri să-i facă pană la mașina recent cumpărată, iar ce a urmat e incredibil
Filmul crimelor comise de
Filmul crimelor comise de "Şacalul". Misterul, rezolvat după o descoperire făcută în buzunarul Denisei
Ion Ţiriac, un nou gest uriaş după ce le-a dat medaliaţilor olimpici maşini...
Ion Ţiriac, un nou gest uriaş după ce le-a dat medaliaţilor olimpici maşini de peste 1 milion de euro: Am bani peste poate
Și-a înșelat soția și a făcut un copil cu altă femeie! E vestea...
Și-a înșelat soția și a făcut un copil cu altă femeie! E vestea momentului în showbiz! Nimeni nu se aștepta la așa ceva!
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Cine este stewardesa din Bistrița care a fost găsită moartă în Japonia. Avea...
Cine este stewardesa din Bistrița care a fost găsită moartă în Japonia. Avea 30 de ani și o viață înainte
Rețeta care te învață să faci cel mai bun piure de cartofi. E...
Rețeta care te învață să faci cel mai bun piure de cartofi. E testată de un mare chef
Simona Halep, prima apariţie alături de noul iubit. Primele reacţii ale fanilor: "Să...
Simona Halep, prima apariţie alături de noul iubit. Primele reacţii ale fanilor: "Să te bucuri de acest timp!”
Ce arată necropsiile tinerelor ucise de „Șacalul”. Noi detalii despre cazul de la...
Ce arată necropsiile tinerelor ucise de „Șacalul”. Noi detalii despre cazul de la Constanța
Horoscop joi, 12 septembrie. O zodie face planuri pentru o excursie la munte,...
Horoscop joi, 12 septembrie. O zodie face planuri pentru o excursie la munte, iar Săgetătorii au noroc și sunt plini de energie