News

NASA, impresionată de elevii români. Proiect ambițios inventat de o echipă de cercetare din Constanța

07.04.2021 | 11:32
NASA impresionata de elevii romani Proiect ambitios inventat de o echipa de cercetare din Constanta
ADVERTISEMENT

NASA a fost impresionată de elevii români. O echipă de cercetare din Constanţa a câştigat locul doi la un concurs internaţional. Tinerii exploratori au imaginat un proiect de curăţare a orbitei Pământului de gunoaiele spaţiale.

Cercetătorii s-au gândit la un sistem de drone controlate cibernetic, care să adune toate resturile de sateliţi şi rachete şi să le recicleze într-o Bază Lunară.

ADVERTISEMENT

”Avem trei tipuri de drone şi ne-am ocupat de misiunile fiecăreia şi de modul în care sunt construite”, a afirmat Madalina Diaconescu, potrivit Observatornews.

Elevii români, premiați de NASA pentru un proiect de curățare a orbitei Pământului

Zeci de mii de bucăţi de sateliţi, rachete şi alte vehicule spaţiale orbitează în jurul planetei. Acestea pun în pericol echipamentele aflate încă în stare de funcţionare, dar şi viitoarele lansări. Studiile NASA arată că în acest moment sunt 30.000 de gunoaie în spaţiu cu diametru mai mare de 10 cm.

ADVERTISEMENT

Mai mulţi liceeni din Braşov, Bucureşti şi Constanţa vor fi premiaţi de către Administrația Națională Aeronautică și Spațială pentru proiectul ambițios pe care l-au conceput.

O elevă, Alina Cupcea, a precizat că s-a ”ocupat de nava de transport care transporta cargo, adică hidrogenul lichid şi oamenii necesari pentru Baza Lunară.”

ADVERTISEMENT

Ce spun elevii care au fost premiați de NASA

”În spaţiu nu prea avem de unde să luăm apa şi ne-am ajutat de lună, să spargem gheaţa de pe lună că avem baza la polul sud al lunii”, a spus Mariana Patrascu, elevă.

”A durat 6 luni proiectul şi cred că este o durată medie pentru acest tip de proiect”, a afirmat Vladimir Petrescu.

ADVERTISEMENT
  • ”Destul de multe ore de muncă, dar au colaborat foarte bine, ne-au ajutat platformele online. Sperăm la anul să fie şi mai bine, mai ales că s-au obişnuit ca şi echipă”, a declatat Adrian Nicolescu.

Echipa de cercetare a fost răsplătită pentru efortul depus și a câştigat locul doi la concursul organizat de NASA. Concursul s-a desfăşurat online, din cauza pandemiei. Din nefericire, elevii nu vor ajunge în Statele Unite ale Americii ca să îşi prezinte proiectul, dar speră să poată face acest lucru anul viitor.

ADVERTISEMENT