News

NASA: Luna își va modifica orbita. Vor exista inundații record în 2030. Ce zone vor fi afectate

Avertisment sumbru venit de la NASA. Luna își modifica orbita, iar acest lucru ar putea aduce inundații masive în anumite zone.
17.07.2021 | 12:10
NASA Luna isi va modifica orbita Vor exista inundatii record in 2030 Ce zone vor fi afectate
ADVERTISEMENT

Mișcările orbitale ale Lunii și schimbările climatice vor provoca inundații majore în viitorul apropiat. NASA avertizează că Pământul se va confrunta cu inundații mai severe ca niciodată în zonele de coastă.

Avertisment NASA: Problemele vor începe în 2030 și vor ține un deceniu

Satelitul natural al Terrei controlează fluxul și refluxul mărilor și oceanelor, dar în circa 10 ani, din cauza modificărilor naturale ale orbitei sale, își va schimba orientarea față de planetă, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Luna va ajunge într-o poziție care va accentua mareea. Acest fenomen va fi amplificat de nivelul în creștere al mărilor și oceanelor, cauzat de încălzirea globală. Toți acești factori vor duce la o situație catastrofală pentru zonele de coastă.

„La mijlocul anilor 2030, fiecare coastă a SUA va experimenta inundaţii cu maree în creştere rapidă, când un ciclu lunar va amplifica creşterea nivelului mării cauzat de schimbările climatice”, scrie NASA, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Luna își va modifica orbita. Pământul se va confrunta cu inundații mai severe în zonele de coastă

Previziunile sunt făcute într-un studiu recent realizat de agenția spațială americană (NASA) și de Universitatea din Hawaii.

În 2019, în SUA au avut loc 600 de inundații provocate de mareele înalte, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration. Este de așteptat ca acest număr să crească de câteva ori până în anii 2030, potrivit studiului, care a fost publicat în revista Nature Climate.

ADVERTISEMENT

Un alt amănunt îngrijorător este faptul că inundațiile ar putea dura o lună sau chiar mai mult. Viețile oamenilor care trăiesc și muncesc în preajma zonelor de coastă vor fi afectate.

Cercetătorii americani au studiat 89 de locații ale mareometrelor din regiunile de coastă din statele și teritoriile americane, ciclurile astronomice și probabilitatea unor fenomene cu impact asupra mareelor.

ADVERTISEMENT

”Oscilația” Lunii nu este un fenomen nou. Ce este diferit de data aceasta?

Viitoarele modificări naturale ale orbitei Lunii sunt cunoscute sub numele de „oscilație”. Acest fenomen a fost raportat pentru prima dată în 1728 și face parte dintr-un ciclu natural de 18,6 ani.

În prima parte a ciclului, fluxul este mai puțin înalt, iar refluxul rămâne la un nivel mai ridicat decât în mod normal. În timpul celei de-a doua jumătăți a ciclului, mareele sunt amplificate. De această dată, fluxul este mai înalt, iar la reflux apele se retrag mai puternic.

Ceea ce diferă în previziunea NASA pentru anii următori este modul în care atracția gravitațională a Lunii se va combina cu creșterea nivelului mărilor ca urmare a încălzirii planetei.

Astfel, sunt așteptate inundații de-a lungul a aproape întregii coaste a SUA. Doar zonele nordice îndepărtate, precum Alaska, ar putea scăpa încă un deceniu sau mai mult de acest fenomen.

ADVERTISEMENT
Tags: