News

NASA și Petagonul testează o rachetă cu propulsie nucleară. Astronauții ar putea ajunge rapid pe Marte

O rachetă cu propulsie nucleară este testată de NASA și Pentagon, iar astronauții ar putea ajunge rapid pe Marte cu ajutorul acesteia.
25.01.2023 | 10:12
NASA si Petagonul testeaza o racheta cu propulsie nucleara Astronautii ar putea ajunge rapid pe Marte
NASA și Petagonul testează o rachetă cu propulsie nucleară. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

NASA și Pentagonul vor testa o rachetă cu propulsie nucleară, cu ajutorul căreia astronauții ar putea ajunge rapid pe Marte. Testarea va avea loc în următorii ani, până în 2027.

NASA și Pentagonul testează o rachetă cu propulsie nucleară, iar astronauții ar putea ajunge mult mai rapid pe Marte

Până în 2017, SUA intenționează să testeze un motor de navă spațială alimentat prin fisiune nucleară. Proiectul face parte dintr-un efort pe termen lung al NASA de a găsi metode mai eficiente pentru a trimite în viitor astronauți pe Marte. 

ADVERTISEMENT

Bill Nelson, șeful agenției spațiale americane, a încheiat un parteneriat cu agenția de cercetare a Armatei Americane, DARPA, pentru “a dezvolta o tehnologie avansată de propulsie termică nucleară”, astfel încât motorul să fie deja lansat până în 2027, potrivit The Guardian.

“Cu ajutorul acestei tehnologii, astronauţii ar putea călători spre şi dinspre spaţiul cosmic mai repede ca niciodată –  o capacitate majoră pentru a pregăti misiunile cu echipaj uman pe Marte”, a mai transmis Nelson, citat într-un comunicat al NASA.

ADVERTISEMENT

O rachetă nucleară termică ar putea să fie de trei până la patru ori mai eficientă decât cele alimentate în mod convențional. În plus, ar putea reduce timpul de călătorie, acesta fiind un element esențial pentru a ajunge pe Marte.

De asemenea, proiectul este destinat să dezvolte un sistem de propulsie de pionierat pentru călătoriile spațiale. Acesta va fi mult diferit de sistemele chimice predominante de la începutul erei moderne a rachetelor, în urmă cu aproximativ un secol.

ADVERTISEMENT

“Utilizarea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauţi”, se mai arată în comunicatul NASA.

Ce presupune reactorul de fisiune nucleară

Un reactor de fisiune nucleară produce temperaturi foarte ridicate într-o rachetă nucleară termică. Căldura este transferată unui combustibil lichid, transformat în gaz. Acesta este expulzat printr-o duză pentru a asigura propulsia, așa cum se întâmplă într-o rachetă convențională.

ADVERTISEMENT

“DARPA şi NASA au o lungă istorie de colaborări de succes”, a declarat Stefanie Tompkins, directoarea agenţiei de cercetare militară. Aceasta a menționat ca exemplu racheta Saturn V, care a trimis pe Lună misiune Apollo.

DARPA, agenţia ştiinţifică a armatei americane, se află în spatele multor inovații ale secolului XX. Printre acestea se numără și internetul.

Dezvoltarea noului tip de lansator “va fi crucială pentru a transporta mai rapid şi mai eficient materiale pe Lună şi, în cele din urmă, oameni pe Marte”, a mai spus Tompkins.

În urmă cu mai bine de 50 de ani, NASA a efectuat teste cu o rachetă nucleară, însă proiectul a fost oprit din cauza reducerilor bugetare, dar și a tensiunilor din timpul Războiului Rece.

Anul trecut, NASA a testat cu succes noua sa navă spațială, Artemis, cu trambulină spre Lună sau spre Marte. Agenția spațială speră să trimită oameni pe Marte cândva în anii 2030, ca parte a programului său “Moon to Mars”.

Cu tehnologia actuală, călătoria până la planeta roșie ar putea să dureze aproximativ șapte luni.

În acest moment, inginerii nu știu cât de mult timp ar putea fi economisit cu ajutorul tehnologiei nucleare, însă acesta ar permite navelor spațiale și oamenilor să călătorească în spațiu cu o viteză record, după cum a declarat Bill Nelson.

NASA, planuri mari pentru următorii ani. Când vor fi trimiși astronauți în jurul lunii

În 2024 este programată misiunea Artemis 2 a NASA. Aceasta va trimite oameni în jurul Lunii pentru prima dată în mai bine de 50 de ani.

Artemis 3, o altă misiune ulterioară, este programată pentru anul următor. Misiunea va aduce astronauți, inclusiv prima femeie, pe suprafața Lunii, pentru prima dată din 1972.

ADVERTISEMENT