News

NASA trimite oameni pe Lună după 50 de ani. Misiunea Artemis va scrie istorie, conform specialiștilor americani

17.05.2020 | 21:07
NASA trimite oameni pe Luna dupa 50 de ani Misiunea Artemis va scrie istorie conform specialistilor americani
ADVERTISEMENT

NASA vrea să trimită oameni pe Lună, de data aceasta pe termen lung. În acest sens, oficialii NASA au prezentat o animație care a demonstrat cum vor ajunge următorii oameni pe lună după 50 de ani.

NASA va trimite oameni pe Lună cu misiunea Artemis

Special pentru această misiune, americanii vor concepe cea mai puternică rachetă realizată vreodată. Proiectul se va numi Artemis, în timp ce Platforma Gatway va fi o stație de lucru disponibilă și pentru alte misiuni, o inovație în această epocă.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu au mai călcat pe lună de aproximativ 50 de ani, din 1972, lucru care a născut multe semne de întrebare. Conspiraționiștii și UFO-logii au susținut mereu că pe Lună există o civilizație extaterestră care a interzis oamenilor să se mai întoarcă. Cu toate acestea, adevărul e, conform oficialilor americani, că misiunile pe Lună erau extrem de scumpe, iar odată cu încheierea Războiului Rece cu Rusia, și-au pierdut utilitatea.

Desigur, există și acei sceptici care sunt siguri că omul nu a călcat niciodată pe Lună, aselenizarea fiind doar un film reușit pus în scenă de americani pentru a-i învinge în cursa spațială pe rivalii ruși.

ADVERTISEMENT

O misiune pe Lună ar costa aproximativ 150 de miliarde de dolari, mai bine de jumătate din PIB-ul României pe un an. În aceste condiții, pare ușor de înțeles de ce americanii nu s-au mai obosit timp de 50 de ani să investească în acest sector.

Cu toate acestea, NASA nu vrea să se lase mai prejos decât Elon Musk, cel care vrea să trimită oameni pe Marte în următorii ani. „Nu se poate opri ce urmează. Toate cele patru motoare RS-25 și ambele propulsoare ridică echipajul de pe Pământ. La două minute de la aprindere, propulsoarele se consumă și se renunță la ele.

ADVERTISEMENT

La opt minute de la lansare, modului principal al navetei e separat de restul componentelor și va fi plasat pe o orbită în jurul Pământului. Aici echipajul va verifica dacă totul este pregătit pentru a continua călătoria. După ce primește semnalul din partea Centrului de Comandă, echipajul pornește motoarele modului de explorare spațială și părăsește orbita Pământului”, au explicat cei de la NASA modul de operare al rachetei.

  • Artemis se numără printre cei doisprezece zei olimpieni. A fost una dintre cele mai vechi și venerate zeități ale Greciei Antice. În perioada clasică a mitologiei elene, Artemis era descrisă ca fiind fiica lui Zeus și al muritoarei Leto, și sora geamănă a lui Apollo. Artemis mai era asimilată ca zeița pădurilor, nașterii copiilor, virginității, fertilității, a vânătorii și era evocată cu arc și săgeț
ADVERTISEMENT

După câteva zile, timp în care echipajul se va afla în drum spre Lună, omenirea își va da seama de ce misiunea Artemis e atât de diferită față de misiunile Apollo. NASA dorește să implice mai mulți „parteneri comerciali din toată lumea” care vor putea lua legătura cu echipajul prin intermediul unei stații de lucru, botezată Gateway.

Modului Orion, cel care va transporta oamenii, va ajunge pe orbita platformei Gateway pentru andocare. Cei care au misiune pe Gatway rămân acolo, restul aselenizează. Aselenizarea va avea loc în trei etape. Practic, platforma Gateway va funcționa ca o stație spațială, care va face legătura între Lună și Pământ.

ADVERTISEMENT