Life

Nașterea Maicii Domnului. Obiceiurile care te ajută să-ți meargă bine. Iată ce trebuie să faci de Sfânta Maria Mică ca să ai noroc

08.09.2020 | 07:41
Nasterea Maicii Domnului Obiceiurile care te ajuta sati mearga bine Iata ce trebuie sa faci de Sfanta Maria Mica ca sa ai noroc
ADVERTISEMENT

Pe 8 septembrie, credincioșii creștin ortodocși din întreaga țară celebrează Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică), ziua în care se spune că rugăciunile sunt ascultate mai mult ca oricând. Este prima dintre sărbătorile importante ale noului an bisericesc, așa că trebuie marcată cum se cuvine.

Întreaga învăţătură despre cultul Maicii Domnului a bisericii ortodoxe se reduce la Maică a lui Dumnezeu și Pururea Fecioară, iar faptul că aceasta a dat naștere Domnului Iisus Hristos reprezintă, practic, puntea de legătură dintre umanitate şi Întruparea Fiului lui Dumnezeu, lucru făcut posibil prin lucrarea Duhului Sfânt.

ADVERTISEMENT

E de prisos să mai spunem că într-o zi atât de importantă trebuie să ținem seama de anumite tradiții și obiceiuri cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Credincioșii le respectă în fiecare an cu sfințenie și știu că în felul acesta vor avea parte de sănătate și belșug.

Ce trebuie să faci să-ți meargă bine de Sfânta Marie Mică

În credința populară, sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Această zi marchează momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă, iar anotimpul își intră ușor, ușor în drepturi.

ADVERTISEMENT

De aceea,  rândunelele și alte specii de păsări îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ. Vremea devine capricioasă şi răcoroasă, ca în fiecare toamnă, dar chiar și așa nimeni nu lipsește din biserică în momentul în care are loc slujba.

Este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă”, notează etnologul Tudor Pamfile în volumul “Sărbătorile la români”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se crede că rugăciunile adresate Maicii Domnului de femeile care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând. Asta dacă lasă deoparte spălatul rufelor și orice altă activitate care aduce păcat.

Cum să te ferești de bolile care te pocesc

Biserica Ortodoxă o cinsteşte cum se cuvine pe Maica Domnului. Aceasta este pomenită la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră”, a explicat părintele Nicuşor Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

ADVERTISEMENT

O altă superstiţie românească se referă în mod special la cei care mănâncă bucate gătite la foc. Aceștia riscă să atragă asupra lor boli care îi pocesc. Dacă vor să scape de toate relele trebuie, în schimb să aprindă candelă în dreptul icoanei Maicii Domnului şi să o lase să ardă pe tot parcursul zilei.

ADVERTISEMENT