ADVERTISEMENT
News

Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare mare a anului bisericesc. Viața chinuită a Fecioarei Maria, mama lui Isus Hristos

Autor: Alexa Serdan | 08.09.2020 | 08:44
Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare mare a anului bisericesc. Viața chinuită a Fecioarei Maria, mama lui Isus Hristos
Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare mare a anului bisericesc. Viața chinuită a Fecioarei Maria, mama lui Isus Hristos. Sursa foto: doxologia.ro

Nașterea Maicii Domnului, cinstită în fiecare an pe data de 8 septembrie, este prima sărbătoare mare a anului bisericesc care începe pe 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinți bătrâni, Ioachim și Ana, ca rod al rugăciunilor închinate către Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Potrivit calendarortodox.ro, tatăl Maicii Domnului era din seminția lui David, în timp ce mama din cea a lui Aaron. Sfânta Scriptură nu oferă creștinilor informații despre Nașterea Fecioarei Maria, evenimentul fiind relatat abia târziu și consemnat în cărțile de cult din secolul al II-lea.

Fecioara Maria a fost aleasă să dăruiască trup de om lui Dumnezeu – Fiul, Mântuitorul nostru Isus Hristos, care a venit pe lume într-o iesle din Bethleem. Biblia ne arată că Maica Domnului avea în jur de 13 ani în momentul în care a rămas însărcinată.

ADVERTISEMENT

Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos, sărbătorită pe 8 septembrie. Care a fost viața ei

Mama lui Isus din Nazaret, așa cum mai este cunoscută Fecioara Maria, a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii și nașterii Mântuitorului. Noul Testament o menționează pe Maica Domnului ca „tânără logodită”, aceasta fiind vizitată de un înger care i-a vestit că va da naștere unui băiat care va fi Mesia mult așteptat de popor.

Fecioara Maria nu a avut o viață tocmai ușoară. Logodită cu Iosif din Nazaret, Maica Domnului avea să-i dea naștere lui Isus Hristos, fapt care i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel. Sfânta Maria Mică, așa cum mai este cunoscută în popor sărbătoarea nașterii Maicii Domnului, este cinstită de toate bisericile, fiind o datină foarte importantă.

ADVERTISEMENT

Mai multe definiții dogmatice adoptate de al treilea sinod ecumenic, cel ținut la Efes în anul 431, arată că mântuirea a venit prin intermediul unei femei, Maria, la fel cum păcatul a fost adus pe pământ tot printr-o femeie, de data aceasta fiind vorba de Eva.

Mai mult decât atât, sinodul convocat pentru a dezbate unele învățături ale patriarhului Nestorie arată că Maica Domnului a fost numită „noua Evă”, primind totodată numeroase titluri printre care se numără: Binecuvântata Fecioară Maria sau Regina Cerurilor. 

ADVERTISEMENT

De asemenea, Maica Precista este o altă denumire care face trimite directă către Fecioara Maria. Cuvântul „precistă” este de origine slavonă și are în acest context sensul de „neprihănită, de o curățenie morală desăvârșită”. Fecioara Maria este privită ca un semn divin pentru omenire și este lăudată pentru că și-a apărat castitatea. 

Maica Domnului are numeroase calități, iar acestea sunt venerate în Troparul care îi poartă numele: Cuvine-se să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată, și maica Dumnezeului nostru, ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut. Pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim”. 

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!