„NEGRUL” Nasty vs „CAVALERUL” Arthur

În iulie 1975, Ilie Năstase făcea dublu cu regretatul tenisman de culoare Arthur Ashe la Louisville (SUA), unde populaţia afro-americană ajungea la 99%. ATP tocmai introdusese regula ca...
04.10.2014 | 01:38
NEGRUL Nasty vs CAVALERUL Arthur

În iulie 1975, Ilie Năstase făcea dublu cu regretatul tenisman de culoare Arthur Ashe la Louisville (SUA), unde populaţia afro-americană ajungea la 99%. ATP tocmai introdusese regula ca partenerii de dublu să joace în echipament de aceeaşi culoare. Adversarii, americanii Jimmy Connors şi Edie Dibbs, rîdeau de Ilie că o să fie amendat pentru că el e alb şi Ashe e negru. Soluţia lui Nasty a fost o cutie cu… cremă de pantofi. Evident, neagră. S-a apucat să se „coloreze” pe picioare, pe faţă, peste tot. „Fără ca Artur să mă vadă în prealabil” – îşi aminteşte Năstase – „am intrat pe teren cu un prosop pe cap sub privirile a 6.000 de spectatori negri. Cînd mi-am scos prosopul a fost un moment de linişte totală, după care au izbucnit în aplauze ca la fotbal! Arthur nu se mai putea opri din rîs, n-a putut juca vreo cinci minute. Mai puţin amuzant a fost, însă, pentru mine cînd crema s-a topit de căldură şi a trebuit să se întrerupă meciul ca să mă duc să fac un duş şi să schimb echipamentul care numai alb nu mai era!”.

sport-1-ilie-nastase_01_8a1524319b

L-a enervat pe Ashe pînă la… abandon!

Năstase şi Ashe au fost buni prieteni, dar relaţia lor nu a fost numai lapte şi miere. Tot în 1975, de exemplu, la finalul sezonului, Masters Cup (Turneu Campionilor de acum) se ţinea la Stockholm. Nastase juca cu Ashe într-un meci din grupe şi era condus cu 4-1 şi 40-15. Îşi aminteşte Ilie: “Nu ştiu ce mi-a venit, dar am hotărît să trag de timp”. A bătut de cîteva ori mingea şi apoi a întrebat, ironic: “Are you ready, mister Ashe?” – „Eşti gata, domnule Ashe?”. Apoi a bătut iar mingea şi a întrebat din nou acelaşi lucru. Şi iar, şi iar, şi iar… “Nu mai ţin minte de cîte ori am făcut-o, dar a fost destul de mult”. Într-un final, Ashe, care era imaginea întruchipată a calmului raţional pe teren, un gentleman, un  adevărat cavaler, a clacat. S-a îndreptat nervos spre fileu: “Gata! Pînă aici! M-am săturat!”. S-a dus la scaun, şi-a luat bagajele şi a plecat glonţ la vestiar, de unde se auzea cum continua tirada furioasă, în timp ce oficialii turneului nu ştiau ce să facă. Arbitrul de scaun susţinea că oricum era pe punctul de a-l suspenda pe Năstase cel Nasty, dar, după retragerea intempestivă a americanului o soluţie era să-i descalifice pe amândoi. Ashe a auzit şi a turbat, considera că el n-are nici o vină, avea dreptate pînă la urmă, aşa că oficialii au decis să-l descalifice doar pe Năstase, care oricum era personajul negativ şi pe care nu l-a deranjat decizia (mai fusese descalificat de trei ori în acel an!). Un meci pierdut în grupe nu era o tragedie pentru jucători. În următoarele zile, Ilie a jucat un tenis superb şi, în ciuda meciului pierdut cu Ashe, a ajuns în finală unde l-a umilit pe Bjorn Borg cu 6-2 6-2 6-1.

17-borg-ashe

Bjorn Borg şi Arthur Ashe în 1975

A doua zi după isprava cu Ashe, Ilie a cumpărat un buchet mare de trandafiri, s-a dus în sala de mese a hotelului şi după cum relatează chiar el, “m-am strecurat spăşit spre Ashe, ascunzîndu-mă tot timpul în spatele buchetului uriaş. Cînd am ajuns la masa lui s-a întors, a văzut florile, m-a văzut şi pe mine, a zîmbit, apoi a izbucnit în rîs. Fusesem iertat”.

ilie scaun

Ilie Năstase în 1975

A cîştigat US Open pentru un… spectator!

U.S. Open Tournament - Men's Doubles - September 10, 1972

Arthur Ashe şi Ilie Năstase în 1972, la Forest Hills, fosta „locaţie” a Open-ului Statelor Unite

Cel mai important meci dintre Năstase şi Ashe a fost, însă, finala de la Forest Hills, unde s-a jucat US Open în 1972, pe care Năstase a câştigat-o de la 1-2 la seturi şi 2-4 în setul 4. Ilie era pe cale să renunţe, după ce aruncase cu o minge după un arbitru de linie şi arătase publicului degetul „tradiţional”. Dar, spune chiar el, a văzut printre spectatori un tip care-şi smulgea părul din cap la fiecare greşeală a lui. Şi-a zis să încerce să joace mai bine de dragul fanului care suferea în tribună şi a sfîrşit prin a cîştiga finala cu 3–6, 6–3, 6–7(1:5), 6–4, 6–3!

Ilie Nastase Holding U.S. Open Trophy

De ce  se numeşte arena principală de la Flushing Meadows „Arthur Ashe”

ashe-e1360154549350

Arthur Ashe a murit pe 6 februarie 1993, cu 5 luni înainte să împlinească 50 de ani… L-au răpus complicaţiile date de SIDA, pe care o luase printr-o transfuzie de sînge în timpul unei operaţii. A rămas în memoria fanilor ca un adevărat cavaler, un gentleman desăvîrşit  pe teren şi în afara lui, un luptător ardent pentru egalitatea în drepturi şi un om foarte generos. În ultimii ani ai vieţii a creat o fundaţie şi a militat pentru conştientizarea publicului şi găsirea de tratamente pentru SIDA. În 1997, United States Tennis Association (USTA – Federaţia de Tenis a Statelor Unite) i-a onorat memoria dînd numele său arenei principale din complexul de la Flushing Meadows, unde se desfăşoară acum Open-ul Statelor Unite.