News

Naşule, cît plăteşti? Chitanţierul NEOFICIAL al preoţilor la nunţi şi botezuri

De la 100 de lei şi până la 1.500 de lei, atât costă uniunea dintre un bărbat şi o femeie în faţa lui Dumnezeu în Biserica Ortoodxă Română. În cea catolică, sumele medii sunt între...
20.10.2013 | 08:21
Nasule cit platesti Chitantierul NEOFICIAL al preotilor la nunti si botezuri

De la 100 de lei şi până la 1.500 de lei, atât costă uniunea dintre un bărbat şi o femeie în faţa lui Dumnezeu în Biserica Ortoodxă Română. În cea catolică, sumele medii sunt între 250-300 de lei.

Sezonul nunţilor din 2013 se apropie de sfârşit, pentru că din 14 noiembrie, odată cu începerea Postului Naşterii Domnului, este interzisă oficierea acestui serviciu religios. Botezuri se pot face în perioada posturilor dacă nu sunt, însă, urmate de petreceri.

Tarifele pentru nunţi şi botezuri, în Capitală, încep de la 250 de lei şi ajung până la 1.500 de lei. Nu în toate cazurile credincioşi primesc şi chitanţă. Potrivit reprezetanţilor Bisericii chestionaţi de Gândul, fiecare parohie este liberă să îşi stabilească propriile tarife. Banii care se strâng din cununii religioase şi botezuri se duc, teoretic, pentru întreţinerea bisericii.

Pentru a vedea cât de gospodari sunt reprezentanţii, bisericii am încercat să arvunim o nuntă şi un botez, ambele înainte de începerea postului.

La una dintre bisericile de top din Capitală, Sfântul Elefterie Nou, unde de-a lungul vremii s-au cununat religios diverse persoane publice, precum fiica preşedintelui PDL, Vasile Blaga, fostul fotbalist Adrian Neaga, Giulia Anghelescu şi Vlad Huidu, sau fiica lui Victor Piţurcă, programările se fac cu câteva luni înainte. Cum însă şi sezonul nunţilor e pe sfârşite, am aflat că pentru o cununie religioasă organizată în data de 9 noiembrie în biserica cu catapeteasmă unică în România tariful este de 1500 lei, cu chitanţă. În aceşti bani este inclus serviciul religios oficiat de patru preoţi, precum şi un cor.

O cununie religioasă oficiată în data de 2 noiembrie în biserica Sfântul Silvestru din Capitală de patru slujitori ai Domnului ar costa 1.000 de lei. “Se plăteşte 500 de lei în avans, cu chitanţă. Restul, după oficierea cununiei. Dacă vreţi şi cor trebuie să ne anunţaţi cu cel puţin trei zile înainte. Acesta costă 300 de lei”, ne-a spus unul dintre preoţii bisericii în cauză.

„N-am primit niciun fel de chitanţă”

Şi la botez, tarifele sunt la fel.  Adrian M. este tatăl unei fetiţe de un an, pe care a botezat-o la Biserica Sfântul Silvestru la începutul anului. “Naşul a plătit 1.000 de lei, dar nu a primit niciun fel de chitanţă. În plus, fetiţa mea a mai fost botezată, în acelaşi timp cu un băieţel. Fiecare a avut însă cristelniţa lui”, afirmă el.

La biserica “Domniţa Bălaşa”, ctitorită în urmă cu aproape 130 de ani, tarifele sunt de 600 de lei pentru botez şi 1.000 de lei pentru cununia religioasă, totul cu chitanţă. Slujba este oficiată de trei preoţi, iar corul este inclus în aceşti bani. De asemenea, se plăteşte un avans de circa 200 – 300 de lei.

Ioana B şi-a botezat băieţelul în vârstă de 10 luni în luna martie la biserica Sfântul Spiridon cel Vechi, situată în Piaţa Naţiunile Unite. “Când ne-am dus să vorbim pentru botez, am aflat tarifele direct de pe uşă – 200 de lei slujba, iar dacă voiam şi cor mai trebuia să plătim o taxă de 450. Naşii au ales şi corul. Slujba a fost oficiată de un singur preot. Mi-a plăcut însă că schimbau apa din cristelniţă după fiecare copil botezat”, mărturiseşte Ioana.

La Sfântul Spiridon cel Nou, biserică cu o arhitectură deosebită din zona Pieţei Unirii, botezul costă 1.000 de lei fără cor, şi 1.200 de lei cu cor.

Organizarea unei cununii religioase la biserica Sfântul Anton, situată în spatele Hanului Manuc, este de 800 de lei. Pentru botez, preţul este la jumătate.

Sursa: Gîndul

Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
"Cunosc multe cazuri". Gabi Torje a vorbit deschis despre cum sunt "terorizați" fotbaliștii de neveste
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Celebrul milionar român care apare în dosarul Caranilor s-a despărţit de iubită şi...
Celebrul milionar român care apare în dosarul Caranilor s-a despărţit de iubită şi s-a mutat din România! Detalii de ultimă oră
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
PUTIN CUTREMURĂ întreaga planetă! Decizia ISTORICĂ a fost luată personal
PUTIN CUTREMURĂ întreaga planetă! Decizia ISTORICĂ a fost luată personal
Gabriela Cristea, taxată de fani pentru bradul de Crăciun ciudat
Gabriela Cristea, taxată de fani pentru bradul de Crăciun ciudat
Vești teribile despre Saveta Bogdan. A ajuns de urgență la spital, cu hemoragie....
Vești teribile despre Saveta Bogdan. A ajuns de urgență la spital, cu hemoragie. Medicii au operat-o!
Drama care i-a marcat viața Adelinei Pestrițu. Merge la psiholog: „Ziua eram la...
Drama care i-a marcat viața Adelinei Pestrițu. Merge la psiholog: „Ziua eram la înmormântare și seara la emisiune. Pe interior eram dărâmată...” / EXCLUSIV
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română