De la 100 de lei şi până la 1.500 de lei, atât costă uniunea dintre un bărbat şi o femeie în faţa lui Dumnezeu în Biserica Ortoodxă Română. În cea catolică, sumele medii sunt între 250-300 de lei.
Sezonul nunţilor din 2013 se apropie de sfârşit, pentru că din 14 noiembrie, odată cu începerea Postului Naşterii Domnului, este interzisă oficierea acestui serviciu religios. Botezuri se pot face în perioada posturilor dacă nu sunt, însă, urmate de petreceri.
Tarifele pentru nunţi şi botezuri, în Capitală, încep de la 250 de lei şi ajung până la 1.500 de lei. Nu în toate cazurile credincioşi primesc şi chitanţă. Potrivit reprezetanţilor Bisericii chestionaţi de Gândul, fiecare parohie este liberă să îşi stabilească propriile tarife. Banii care se strâng din cununii religioase şi botezuri se duc, teoretic, pentru întreţinerea bisericii.
Pentru a vedea cât de gospodari sunt reprezentanţii, bisericii am încercat să arvunim o nuntă şi un botez, ambele înainte de începerea postului.
La una dintre bisericile de top din Capitală, Sfântul Elefterie Nou, unde de-a lungul vremii s-au cununat religios diverse persoane publice, precum fiica preşedintelui PDL, Vasile Blaga, fostul fotbalist Adrian Neaga, Giulia Anghelescu şi Vlad Huidu, sau fiica lui Victor Piţurcă, programările se fac cu câteva luni înainte. Cum însă şi sezonul nunţilor e pe sfârşite, am aflat că pentru o cununie religioasă organizată în data de 9 noiembrie în biserica cu catapeteasmă unică în România tariful este de 1500 lei, cu chitanţă. În aceşti bani este inclus serviciul religios oficiat de patru preoţi, precum şi un cor.
O cununie religioasă oficiată în data de 2 noiembrie în biserica Sfântul Silvestru din Capitală de patru slujitori ai Domnului ar costa 1.000 de lei. “Se plăteşte 500 de lei în avans, cu chitanţă. Restul, după oficierea cununiei. Dacă vreţi şi cor trebuie să ne anunţaţi cu cel puţin trei zile înainte. Acesta costă 300 de lei”, ne-a spus unul dintre preoţii bisericii în cauză.
„N-am primit niciun fel de chitanţă”
Şi la botez, tarifele sunt la fel. Adrian M. este tatăl unei fetiţe de un an, pe care a botezat-o la Biserica Sfântul Silvestru la începutul anului. “Naşul a plătit 1.000 de lei, dar nu a primit niciun fel de chitanţă. În plus, fetiţa mea a mai fost botezată, în acelaşi timp cu un băieţel. Fiecare a avut însă cristelniţa lui”, afirmă el.
La biserica “Domniţa Bălaşa”, ctitorită în urmă cu aproape 130 de ani, tarifele sunt de 600 de lei pentru botez şi 1.000 de lei pentru cununia religioasă, totul cu chitanţă. Slujba este oficiată de trei preoţi, iar corul este inclus în aceşti bani. De asemenea, se plăteşte un avans de circa 200 – 300 de lei.
Ioana B şi-a botezat băieţelul în vârstă de 10 luni în luna martie la biserica Sfântul Spiridon cel Vechi, situată în Piaţa Naţiunile Unite. “Când ne-am dus să vorbim pentru botez, am aflat tarifele direct de pe uşă – 200 de lei slujba, iar dacă voiam şi cor mai trebuia să plătim o taxă de 450. Naşii au ales şi corul. Slujba a fost oficiată de un singur preot. Mi-a plăcut însă că schimbau apa din cristelniţă după fiecare copil botezat”, mărturiseşte Ioana.
La Sfântul Spiridon cel Nou, biserică cu o arhitectură deosebită din zona Pieţei Unirii, botezul costă 1.000 de lei fără cor, şi 1.200 de lei cu cor.
Organizarea unei cununii religioase la biserica Sfântul Anton, situată în spatele Hanului Manuc, este de 800 de lei. Pentru botez, preţul este la jumătate.
Sursa: Gîndul