News

Natalitatea a scăzut dramatic în timpul pandemiei. Medic: „Este echivalentul unui dezastru demografic”

Pandemia a afectat foarte mult natalitatea, care a scăzut în mod dramatic în ultimii doi ani, de când au apărut primele cazuri de Covid-19 la noi în țară.
20.01.2022 | 21:56
Natalitatea a scazut dramatic in timpul pandemiei Medic Este echivalentul unui dezastru demografic
Natalitatea a scăzut în pandemie. Explicațiile unui cunoscut medic. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Deși ar fi fost de așteptat ca natalitatea să crească în timpul pandemiei, având în vedere că oamenii au fost nevoiți să petreacă mult mai mult timp acasă decât de obicei, iată că acest lucru nu s-a întâmplat.

Natalitatea a scăzut în pandemie. Explicațiile unui cunoscut medic

Alexandru Nechifor, prorector al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, spune că pandemia a afectat extrem de mult natalitatea, încă de la începutul acesteia.

ADVERTISEMENT

El citează datele de la Institutul Naţional de Statistică și spune că în 2020 au fost cele mai puține nașteri din anul 1930, un record negativ după 90 de ani.

Cifrele îngrijorătoare sunt valabile și pentru anul trecut, iar ceea ce s-a întâmplat poate fi văzut ca „echivalentul unui dezastru demografic”, spune specialistul.

ADVERTISEMENT

„Din datele pe care le avem la dispoziţie de la Institutul Naţional de Statistică, în anul 2020 sunt cele mai puţine naşteri din 1930 până în prezent.

Natalitatea a continuat să scadă îngrijorător şi în 2021. Pentru viitorul acestei naţii, asta este echivalentul unui dezastru demografic”, a precizat acesta.

ADVERTISEMENT

Țările din toată lumea au avut de suferit la capitolul natalitate

Dar situația nu este singulară pentru România. Același scenariu s-a repetat în multe alte țări, iar natalitatea în pandemie a scăzut considerabil în toată lumea.

„Contextul pandemic, economic, schimbarea priorităţilor, toate acestea se pare că au dus la aceste date negative pentru România.

ADVERTISEMENT

Datele preliminare de care dispunem sugerează că pandemia de COVID-19 a condus la scăderea natalităţii în ţările cu venituri ridicate, atât în Europa, cât şi la nivel global”, a spus Alexandru Nechifor, conform Adevărul.

Care sunt cauzele posibile ale scăderii natalității în pandemie

Conform specialistului, pandemia a provocat multe stări de anxietate, mai ales din cauza stării de sănătate, dar și în ceea ce privește stabilitatea materială.

Cuplurile au fost mai stresate, iar dorința sexuală a oamenilor a scăzut din cauza tuturor acestor factori. În mod evident, a scăzut și natalitatea.

„Mulţi tineri au trecut prin experienţa unor perioade de anxietate, legate de starea de sănătate, insecuritatea financiară, lipsa de predictibilitate, iar stresul cauzat de toate aceste aspecte a dus se pare la o scădere notabilă a vieţii sexuale”, a mai precizat medicul.

ADVERTISEMENT
Tags: