News

Unde mergem în vacanță anul viitor? Ghidul National Geographic a ales principalele destinații pentru 2022

Ghidul de călătorie National Geographic prezintă 25 de destinații de vacanță must see în 2022 pe care le-a împărțit în cinci categorii: natură, aventură, cultură, durabilitate și familie.
21.11.2021 | 19:34
Unde mergem in vacanta anul viitor Ghidul National Geographic a ales principalele destinatii pentru 2022
ADVERTISEMENT

Deși pandemia este departe de a se termina, mulți dintre noi sperăm că 2022 va fi anul în care ne vom putea, în sfârșit, să ne lărgim din nou orizontul de călătorie.

Pentru a ne ajuta să ne facem planuri, venerabilul ghid de călătorie National Geographic, care ne educă despre planeta noastră din 1888, a publicat lista destinațiilor de top pentru 2022.

ADVERTISEMENT

Ghidul National Geographic a ales principalele destinații pentru 2022

Pentru lista din 2022, echipele editoriale ale National Geographic din întreaga lume au selectat 25 de destinații „must see”.

Acestea sunt împărțite în cinci categorii: natură, aventură, cultură, durabilitate și familie, cu accent pe parcurile naționale și fauna sălbatică, activitățile și experiența în aer liber, călătoriile ecologice și călătoriile multigeneraționale.

ADVERTISEMENT

„În multe feluri, pandemia a oferit călătorilor și comunităților din întreaga lume un moment pentru a reflecta și a se regrupa asupra modului în care explorăm lumea”, spune George Stone, editor executiv al National Geographic Travel.

Cu lista de anul acesta, Nat Geo aruncă o privire asupra a ceea ce este diferit, nou și inspirant, de la noua pistă de biciclete pe râul Sena din Franța până la Parcul Național Chimanimani, un nou parc național din Mozambic care arată angajamentul țării pentru mediu.”

ADVERTISEMENT

Japonia, Italia, Ecuador, Polonia, Namibia sau Rusia, pe lista National Geographic

În categoria cultură se remarcă Procida, o mică insulă în largul coastei Napoli, este o Capitală italiană a Culturii pentru 2022, în timp ce legendarul centru muzical al Londrei, Tin Pan Alley, a avut o renaștere recentă, odată cu deschiderea a trei noi locații muzicale.

Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei, este renumită pentru frumusețea sa naturală, cascadele uimitoare și fauna sălbatică bogată, dar și pentru moștenirea unică a poporului său indigen Ainu.

ADVERTISEMENT

Pentru durabilitate, alegerile National Geographic includ Parcul Național Yasuni din Ecuador, o rezervație a biosferei din Amazon, care este în prezent amenințată, doar săptămâna trecută, părți din pădure au fost defrișate pentru un drum petrolier și conducte.

În Polonia, orașul industrial post-socialist Łódź a devenit un centru înfloritor de cultură alternativă, afaceri și finanțe. Fabricile de bumbac care îi brăzdează peisajul urban au fost reutilizate ca galerii, muzee, săli de convenții și centre comunitare, în timp ce centrul orașului este îmbrăcat cu picturi murale uimitoare.

La categoria natură găsim Caprivi Strip din Namibia, o destinație de safari în plină dezvoltare. Odată interzise din cauza războiului lung de graniță care a afectat această regiune, acum apar tabere și cabane de safari.

Vizitatorii se pot bucura de mai multe parcuri naționale mari, de o mulțime de căi navigabile și de un raport impresionant de mare între fauna sălbatică și rezidenții umani.

Apele Lacului Baikal, cunoscută drept „Marea Sacră” a Rusiei, sunt mai întinse decât toate Marile Lacuri din America de Nord la un loc și reprezintă aproape un sfert din rezervele de apă dulce ale planetei noastre.

Turismul aici nu este lipsit de controverse: în prezent este scena unei bătălii acerbe între stat, o populație locală dependentă de veniturile turistice și ecologiștii preocupați de faptul că dezvoltarea în masă îi afectează ecosistemul delicat.

Ciclism în Franța, drumeții în Canada sau schi în SUA

Căutătorilor de aventură li se recomandă să încerce noul traseu de biciclete La Seine à Vélo, lung de 420 de kilometri, care merge de la Paris până la Marea Normandiei.

Sau, dacă drumețiile sunt mai pe placul vostru, există traseul în sălbăticie Sentier Nepisiguit Mi’gmaq, lung de 147 de kilometri, în New Brunswick, Canada. Urmează râul Nepisiguit de la Rezervația Naturală Daly Point până la Parcul Provincial Mount Carleton.

Schiorii și snowboarderii ar trebui să se îndrepte spre Bazinul Arapahoe din Colorado, o stațiune la înălțime, cu piste pentru experți, precum și pentru începători.

Pentru călătoriile de familie cu cei dragi, alegerile National Geographic includ coasta de sud-vest a Turciei, cunoscută în antichitate sub numele de Lycia.

Navigația este modalitatea perfectă de a explora golfurile și golfurile sale izolate.

O altă opțiune de căutare a soarelui este Bonaire, cunoscută, împreună cu Aruba și Curaçao, ca una dintre insulele ABC, care este aproape de America de Sud și puțin în afara ceea ce este considerat centura uraganelor.

Snorkelingul și scufundările sunt deosebit de bune în apele sale curate, unde vizibilitatea subacvatică poate depăși 30 de metri, permițând vederi minunate asupra recifului de corali și a epavelor uitate.

Care sunt cele 25 de locuri must see

Cultură

Muntele Jingmai, Yunnan, China
Tin Pan Alley, Londra
Hokkaido, Japonia
Procida, Italia
Atlanta, Georgia

Durabilitate

Valea Ruhrului, Germania
Parque Nacional Yasuni, Ecuador
Łódź, Polonia
Zona pitorească National Columbia Gorge, Oregon/Washington
Parcul Național Chimanimani, Mozambic

Natură

Fâșia Caprivi, Namibia
Minnesota de Nord
Lacul Baikal, Rusia
Rezervația forestieră Maya din Belize
Victoria, Australia

Aventură

Pista de biciclete pe râul Sena, Franța
Costa Rica
Traseul Nepisiguit Mi’gmaq, New Brunswick, Canada
Palau
Bazinul Arapahoe, Colorado

Familie

Croaziera pe Dunare
Lycia, Turcia
Granada, Spania
Bonaire
Eastern Shore, Maryland

ADVERTISEMENT