Fotbal intern

Casting pentru SELECŢIONER! LUMINI şi UMBRE ale candidaţilor

Conform presei din Turcia, selecţionerul naţionalei române, germanul Christoph Daum, ar urma sa ajunga la o nou-promovată în Super Liga, Goztepe Izmir, care a promovat la baraj, dupa o victorie...
17.06.2017 | 00:08
Casting pentru SELECTIONER LUMINI si UMBRE ale candidatilor

Conform presei din Turcia, selecţionerul naţionalei române, germanul Christoph Daum, ar urma sa ajunga la o nou-promovată în Super Liga, Goztepe Izmir, care a promovat la baraj, dupa o victorie la penalty-uri cu Eskişehirspor (3-2 după 1-1 în minutul 120). Christoph Daum a mai antrenat 3 echipe în Turcia: Beşiktaş (1993-1996 şi 2001-2002), Fenerbahce (2003-2006 şi 2009-2011) şi Bursaspor (2012-2014).

Intrat în dizgraţia majorităţii oamenilor din fotbal, nu mai vorbim de presă sau suporteri, Cristoph Daum pare să-şi fi „ştirbit” şi din susţinerea conducerii FRF. Însuşi preşedintele Răzvan Burleanu era ambiguu acum câteva zile în privinţa viitorului selecţionerului neamţ pe banca naţionalei: „De rezultate nu cred că e nimeni mulţumit, există o dezamăgire că nu am reuşit să ne depăşim limitele. Voi solicita un raport care va fi analizat în comisia tehnică şi în Comitetul Executiv. Contractul domnului Daum avea ca obiectiv calificarea la Campionatul Mondial. Repet, voi solicita un raport de analiză. Vom lua după aceea o decizie. Vă invit să aşteptăm concluziile, apoi vom clarifica lucrurile. Un antrenor e ţinut de rezultate, iar rezultatele nu ne avantajează”.

În aceste condiţii „ceţoase”, ce soluţii ar avea FRF pentru înlocuirea lui Cristoph Daum? La o primă „strigare” cei mai „eligibili” ar fi Gheorghe Hagi, Răzvan Lucescu, Cosmin Contra, Mircea Lucescu şi Victor Piţurcă, nu neapărat în această ordine. Fiecare cu plusurile şi cu minusurile lui.

GHEORGHE HAGI

Plusuri

1. Pasiunea pentru „meserie”. Mergeţi să vedeţi un antrenament condus de Hagi şi orice argumentaţie devine inutilă. Participă cot la cot cu elevii săi şi până nu iese un exerciţiu, o schemă nu are pace.

2. Puterea de muncă este o caractersitică definitorie a unui „meseriaş” care n-a încercat niciodată să păcălească fotbalul. Este în stare să stea conectat zi-lumină la echipă, neglijându-şi până şi familia.

3. Cunoaşte la perfecţie fotbalul românesc, este implicat direct în pregătirea Viitorului de 3 ani, din septembrie 2014.

4. Orgoliul imens de a demonstra cum s-a transformat antrenorul Hagi în cei 16 ani care au trecut de la prima perioadă pe banca echipei naţionale (2001).

5. Deschiderea către jucătorii tineri, obişnuinţa de a lucra cu „copii”, calităţi care au dus Viitorul spre primul titlu de campioană.

Minusuri

1. Incapacitatea de a înţelege că nu orice jucător este… Hagi. (Prea) conştient de valoarea sa ca fotbalist, le cere elvilor săi să joace cum o făcea el, ceea ce nu este, evident, posibil şi pune o presiune enormă pe jucători.

2. Relaţia încordată de până acum cu preşedintele FRF Răzvan Burleanu. Nu uitaţi că Gică Hagi nu a mai mers la nici un meci al echipei naţionale cât timp bunul său prieten Gică Popescu a fost încarcerat, fapt corelat cu impunerea politică a lui Burleanu în fruntea FRF.

3. Dorinţa sa enormă de a continua să se ocupe de creşterea „coplilului său de suflet”, Viitorul, în paralel cu echpa naţională, ceea ce poate duce la anumite favorizări ale jucătorilor săi.

RĂZVAN LUCESCU

Plusuri

1. Ştie cu se „mănâncă” echipa naţională din perioada cât a fost selecţionaer (2009-2011, 21 de meciuri, 7 victorii, 5 egaluri şi 9 înfrângeri).

2. Este liber de contract şi nu ar „costa” FRF niciun ban pentru vreo clauză de reziliere.

3. Tinereţea şi deschiderea totală spre tot ce este nou în materie de antrenorat.

Minusuri

1. S-a cam „rupt” de fotbalul românesc în ultimii 3 ani în care a antrenat o echipă modestă din Grecia, Skoda Xanti, unde nu a fost pus sub presiunea unor performanţe la vârf, principalul obiectiv fiind evitarea retrogradării.

2. Va fi perceput întotdeauna ca „băiatul lui Lucescu” oricâtă personalitate şi valoare va dovedi şi cârcotaşii îl vor acuza mereu că nu face decât ceea ce îi spune tatăl său.

3. Obsesia pentru anumiţi jucători, amintiţi-vă de Florescu…

COSMIN CONTRA

Plusuri

1. Atitudine „războinică”, cu „răutate” pozitivă, „foame” mare de performanţe.

2. Calităţi de tactician, ştie să aşeze jucătorii pe teren exact în poziţiile în care să obţină maximul de randament de la ei.

3. Foarte bun mobilizator, este apropiat de jucători, ştie cum să-i motiveze „de aproape”, ştie cum să fie „unul de-al lor” când este necesar.

Minusuri

1. Lipsa de experienţă la acest nivel. N-a antrenat, totuşi, decât echipe mediocre, cel mult medii: Poli Timişoara, Fuenlabrada, Petrolul, Getafe, Guangzhou R&F, Alcorcon, chiar şi Dinamo nefiind în cea mai bună perioadă a istoriei sale…

2. FRF trebuie să plătească dacă vrea să-l aducă în locul lui Daum. Conform contractului, Contra poate pleca gratis de la Dinamo doar în Spania. Este deja cu Dinamo în primul cantonament al verii.

3. „Tradiţia” antrenorilor dinamovişti neagreaţi la echipa naţională, singurele nume care au „spart” bariera fiind, până una-alta, Mircea Lucescu şi Cornel Dinu, vorbind de perioada modernă a fotbalului românesc.

MIRCEA LUCESCU

Plusuri

1. Enorma experienţă acumulată în construirea unor echipe pe care le-a dus la performanţe neaşteptate, de la cea mai bună echipă a lui Dinamo din ultimii 40 de ani la Şahtar Doneţk care a dominat fotbalul ucrainean în ultimii 13 ani şi a câştigat o cupă europeană.

2. Tactician excelent, „simte” cum trebuie abordată o partidă în funcţie de atuurile adversarului şi scoate maximul din exploatarea deficienţelor acestuia.

3. Obişnuinţa cu marea performanţă, nivelul pe care îl impune jucătorilor este unul foarte ridicat, nu face nicio concesie gen „asta avem, asta iubim”

4. Excelent descoperitor de talente, „miroase” potenţialul oricărui jucător pe care îl vede de la primele testări, mulţimea brazilienilor „no name” aduşi de tineri la Doneţk şi care au ajuns la marile echipe ale Europei stau dovadă.

Minusuri

1. „Frica” de contestare chiar în fotbalul care l-a „produs”. De fiecare dată când i s-a propus reîntoarcerea în fotbalul românesc primul motiv al refuzului era „coaliţia” care s-ar forma imediat împotriva sa numai pentru că se numeşte Lucescu.

2. Absolutismul dat de tocmai de experienţa amintită al plusuri. La Mircea Lucescu nu poate să intre nimeni cu niciun sfat. El ar vrea să controleze şi s-ar ocupa de absolut tot.

3. Vârsta, vrem, nu vrem, înaintată. A declarat, nu o dată, că la 72 de ani (pe care îi va împlini pe 29 iulie) este greu să pornească iarăşi o reconstrucţie masivă într-un unul

4. Obsesia că toată lumea este împotriva sa, începând, evident, cu arbitrii. În cazul unui eşec, toţi sunt vinovaţi mai puţin el…

VICTOR PIŢURCĂ

Plusuri

1. Calificările echipei naţionale aproape ori de câte ori a preluat banca tehnică (CE 2000, CE 2008 şi chiar „baza” pusă pentru CE 2016, fără să uităm, însă, la polul opus, dezastrul din startul preliminariilor mondiale din 2010…). Pare că poate oferi „garanţia” calificărilor.

2. A mai lucrat cu actuala conducere a FRF în 2014.

3. Cunoaşte foarte bine fotbalul românesc, chiar dacă n-a mai antrenat în ţară din 2014.

Minusuri

1. Este prin excelenţă defensiv, pentru el contează mai mult să nu piardă decât să câştige un meci.

2. Este conflictual din cauza orgoliului foarte mare. Este dificil de lucrat cu el. S-a despărţit de fiecare dată cu scandal de echipa naţională, mai bine spus de FRF, indiferent cine era la conducerea acesteia.

3. Este scump, nu face rabat la „ce i se cuvine”.