Sporturi

Naționala de rugby a României va fi pregătită de un fost internațional francez! A semnat până în 2023

12.09.2018 | 12:51
Fostul internaţional francez Thomas Lievremont ar urma să preia conducerea tehnică a echipei naţionale de rugby a României
ADVERTISEMENT

Fostul internaţional francez Thomas Lievremont ar urma să preia conducerea tehnică a echipei naţionale de rugby a României, a scris, marţi, cotidianul Le Figaro, care citează un jurnalist din Hexagon. Acesta a anunțat că anunțul oficial se va face miercuri.


UPDATE, ora 12:52 / Președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, a confirmat numirea în funcția de selecționer al naționalei a fostului internațional francez Thomas Lievremont: ”Am avut un proces de selecţie pe o perioadă destul de lungă, cu aplicaţii de la foarte mulţi antrenori, chiar din partea câtorva antrenori români. În final am luat decizia că Thomas este cel mai în măsură să câştige această concurs pentru antrenor principal al României”. Lievremont a semnat un contract valabil până după Cupa Mondială din 2023.

ADVERTISEMENT

În vârstă de 44 de ani, Thomas Lievremont a mai antrenat echipea US Dax, între 2008 şi 2010, apoi a pregătit înaintarea la Aviron Bayonnais, în perioada 2010-2011. Între 2015 şi 2017, el a fost managerul echipei ”under 20” a Franţei. El a jucat 27 de meciuri pentru naționala Franței în perioada 1996-2004 și a reușit 20 de puncte.

Fostul internaţional francez Thomas Lievremont ar urma să preia conducerea tehnică a echipei naţionale de rugby a României
Fostul internaţional francez Thomas Lievremont ar urma să preia conducerea tehnică a echipei naţionale de rugby a României

Fostul internațional francez îl va înlocui la naționala României pe galezul Lynn Howells

Fostul internațional francez Thomas Lievremont îl va înlocui la conducerea tehnică a naționalei României pe galezul Lynn Howells, care a demsionat la începutul lunii martie. Lynn Howells a debutat pe bancă tehnică a României în 4 februarie 2012, într-un meci din Cupă Europeană a Naţiunilor, cu Portugalia, la Bucureşti, victorie 15-7.

ADVERTISEMENT

România a obţinut calificarea la Cupa Mondială din 2019, însă a fost exclusă pentru că a folosit un rugbyst fără drept de joc. Pe lângă excludere, Federația Română de Rugby a fost amendată cu 100.000 de lire sterline, de comisia World Rugby în cazul privind eligibilitatea jucătorului din Tonga Sione Faka’osilea în echipa naţională.

Faka’osilea a jucat pentru reprezentativa de rugby în şapte din Tonga în competiţia Gold Coast 2012-2013 şi nu mai avea dreptul de a evolua pentru o altă echipă naţională. Jucătorul din Tonga, în vârstă de 31 de ani, a debutat în naţionala României în martie 2017, într-o partidă cu Rusia, şi a evoluat de atunci în şase din opt meciuri din cadrul Rugby World Championship, în 2017 şi 2018.

World Rugby a respins apelul FRR

Oficialii federației române de rugby au făcut apel la această decizie. FRR precizează că apărarea sa în apel s-a bazat, ca şi în cazul primei evaluări, pe buna credinţă a federaţiei române şi pe demersurile procedurale urmărite cu stricteţe în vederea eligibilizarii – consulatarea federaţiei din ţara de origine în privinţa eligibilităţii jucătorului, obţinerea unei declaraţii pe proprie răspundere de la acesta cum că nu a evoluat pentru reprezentative naţionale, totul cu respectarea criteriului de rezidenţă. În plus faţă de corespondenţa cu federaţia din Tonga, în care se precizează clar că jucătorul este eligibil, Federaţia Română de Rugby a prezentat în această etapă şi scrisoarea primită recent din partea Comitetului Olimpic din Tonga, care precizează că răspunsul federaţiei lor, care a generat utilizarea unui jucător neeligibil, s-a datorat unei erori umane regretabile.

ADVERTISEMENT

După ce a reanalizat cazul, World Rugby a decis să mențină prima decizie, astfel că ”stejarii” au fost excluși de la Cupa Mondială din Japonia de anul viitor. Locul României în Grupa A va fi luat de reprezentativa Rusiei.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri