Sport

Caz cutremurător de pedofilie. Trei antrenori riscă zeci de ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați

Trei antrenori de fotbalul din Gabon riscă să petreacă zeci de ani în spatele gratiilor. Aceștia sunt acuzați că ar fi agresat sexual sute de minori. Procurorii au extins ancheta în toate sporturile din țara africană.
31.12.2021 | 14:44
Caz cutremurator de pedofilie Trei antrenori risca zeci de ani de inchisoare daca vor fi gasiti vinovati
ADVERTISEMENT

Trei antrenori de fotbal din Gabon au fost puși sub acuzare de procurori pentru o serie de fapte cutremurătoare. Aceștia sunt anchetați pentru ”viol asupra unui minor”, ”agresiune sexuală” şi ”punerea în pericol a vieții altor persoane”.

Este vorba despre fostul selecţioner al naţionalei de fotbal U17 a Gabonului, Patrick Assoumou Eyi, şi doi antrenori de echipe de club, Orphee Mickala şi Triphel Mabicka.

ADVERTISEMENT

Președintele Republicii Gabon a ordonat eradicarea potențialilor prădători sexuali

Cazul cutremurător din fotbalul gabonez a fost prezentat pe larg, recent, de cotidianul britanic The Guardian.

Parchetul republicii Gabon s-a autosesizat și a deschis o amplă anchetă. Primii inculpați sunt Patrick Assoumou Eyi, fost selecționer al reprezentativei sub 17 ani a Gabonului, dar și antrenorii unor echipe de club precum Orphee Mickala şi Triphel Mabicka.

ADVERTISEMENT

Ulterior, investigațiile au vizat ”toate sporturile”, iar în urmă cu două zile a fost arestat un alt antrenor, de taekwondo, Martin Avera, bănuit de agresiune sexuală asupra minorilor încă din 1990.

Preşedintele Republicii Gabon, Ali Bongo Ondimba, a catalogat situația drept ”foarte gravă şi inacceptabilă” şi ordonat ministrului de Justiţie să deschidă o anchetă judiciară în comunitatea fotbalului naţional pentru abuzuri sexuale comise contra copiilor, băieţi şi fete, dar şi să lărgească ancheta la toate federaţiile sportive naţionale, pentru a eradica potenţialii prădători sexuali, notează Agerpres, care citează surse judiciare ale statului centru-african.

ADVERTISEMENT

Conform legislației din Gabon, antrenorii acuzați că ar fi agresat sexual sute de tineri sportivi din Gabon riscă să petreacă următorii 30 de ani în închisoare.

Un caz similar descoperit în Haiti a fost anchetat de FIFA

În primăvara acestui an FIFA a dictat o suspendare record pentru un oficial al Federației din Haiti, dar și pentru președintele forului din statul nord-american.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au descoperit că supervizoarea sportivelor convocate la naționala U20 a statului Haiti, Nella Joseph, le-ar fi cerut tinerelor fotbaliste să întrețină relații sexuale chiar cu președintele federației Yves Jean-Bart.

Acesta din urmă a fost suspendat pe viață, iar Nella Joseph a fost sancţionată cu suspendarea din orice activități legate de fotbal pe o durată de zece ani și amendată cu 20.000 de franci elvețieni.

Și în Europa, în primăvara anului 2020, autoritățile din Spania anunțau că șapte tineri fotbaliști de origine sud-americană au fost sechestrați și abuzați sexual de mai multe persoane care le-au promis că le vor găsi angajamente la cluburi din Peninsula Iberică.

ADVERTISEMENT
Tags: