Fotbal intern

Naţionala României, afectată de amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo! Scenariile care opresc visul tricolorilor

23.03.2020 | 19:51
Nationala Romaniei afectata de amanarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo Scenariile care opresc visul tricolorilor
ADVERTISEMENT

Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea să fie amânate, după ce mai multe ţări au cerut acest lucru, iar asta ar afecta şi naţionala României. Tricolorii s-au calificat la turneul olimpic, perfomanţă neatinsă din 1964, iar FANATIK îţi prezintă scenariile care pot distruge visul selecţionatei pregătite de Mirel Rădoi.

UPDATE, ora 20:18 / CIO a anunţat că Jocurile Olimpice de la Tokyo nu se vor mai disputa din cauza pandemiei de coronavirus. “Ținând cont de informațiile oferite de CIO, s-a decis ca Jocurile Olimpice să fie amânate. Momentan nu s-a stabilit noua dată de desfășurare a competiției, dar cu siguranță aceasta nu va începe pe 24 iulie, așa cum știam cu toții”, a declarat Dick Pound, membru în Comitetul Olimpic.

ADVERTISEMENT

Naţionala României aşteaptă amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Duminică, presa din Spania a anunţat că şansele ca Jocurilor Olimpice de la Tokyo să fie amânate sunt mari. În aceste condiţii, naţionala României va trebui să aştepte posibila dată a disputării turneului olimpic, iar scenariile nu sunt deloc prea bune pentru selecţionata lui Mirel Rădoi.

Conform programului iniţial, turneul olimpic de fotbal ar trebui să se dispute în perioada 22 iulie-8 august. Primul scenariu pe care Comitetul Olimpic îl ia în calcul este mutarea Jocurilor Olimpice în toamnă, în perioada octombrie-noiembrie. Este scenariul care îi va face imposibilă selecţia lui Mirel Rădoi. În plin sezon competiţional, selecţionerul nu se va putea baza pe fotbaliştii care joacă în străinătate, dar nici pe cei care sunt titulari incontestabili în Liga 1.

ADVERTISEMENT

Scenariile pentru 2021 sau 2022: s-ar putea schimba regula de vârstă

Un alt scenariu luat în calcul de CIO este amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru 2021. În aceste condiţii, competiţia s-ar desfăşura tot vara, însă naţionala României ar putea să întâmpine din nou probleme cu posibilii jucători selecţionabili. Mai mult decât atât, tot în vara anului viitor se va disputa şi EURO 2021.

Conform presei din Spania, restricţia de vârstă pentru fotbalişti ar putea să sufere modificări. Pentru turneul olimpic din 2020, echipele naţionale trebuie să aibă în componenţa lotului fotbalişti născuţi pe sau după 1 ianuarie 1997. Mutarea JO de la Tokyo în 2020 ar însemna că fotbaliştii născuţi pe sau după 1 ianuarie 1998 să fie luaţi în calcul.

ADVERTISEMENT

Fotbaliştii din lotul României pentru EURO U21 2019 care ar fi eligibili pentru JO 2021

  • Andrei Vlad, Radu Boboc, Alexandru Paşcanu, Virgil Ghiţă, Ricardo Grigore, Tudor Băluţă, Vlad Dragomir, Andrei Ciobanu, Dennis Man, Ianis Hagi, Darius Olaru, Florinel Coman, Adrian Petre

O altă variantă vehiculată este amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru 2022. Din nou, regula U23 ar urma să sufere modificări, astfel că doar fotbaliştii născuţi pe sau după 1 ianuarie 1999 ar putea să fie luaţi în calcul. În plus, fiecare selecţionată poate avea în lot maximum trei fotbalişti care depăşesc criteriul vârstei.

ADVERTISEMENT

Fotbaliştii din lotul României pentru EURO U21 2019 care ar fi eligibili pentru JO 2022

  • Andrei Vlad, Radu Boboc, Ricardo Grigore, Tudor Băluţă, Vlad Dragomir

Spania, avantajată de o decizie luată de Federaţie

Naţionala Spaniei ar urma să fie una dintre puţinele selecţionate care nu ar avea probleme dacă unul dintre aceste scenarii va fi pus în aplicare. Federaţia Spaniolă de Fotbal a decis ca echipele să cedeze fotbaliştii eligibili pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, chiar dacă turneul olimpic nu are o dată oficială în calendarul FIFA. Singura problemă a ibericilor va fi imposibilitatea de a chema la lot fotbalişti care evoluează în străinătate.

Regula celor doi fotbalişti U21 din Liga 1 va fi suspendată în perioada JO de la Tokyo

Răzvan Burleanu a anunţat recent că regula celor doi fotbalişti U21 din Liga 1 va fi suspendată în perioada Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Cu toate acestea, decizia finală, în privinţa jucătorilor care vor fi lăsaţi la lot, va fi luată de fiecare club în parte.

“Vom suspenda regula celor doi fotbaliști U21 în perioada desfășurării Jocurilor Olimpice, înainte, în timpul competiției și în etapele de după, pentru a ne asigura că ne vom putea baza pe ei la Tokyo. Totuși, noi nu putem forța cluburile să lase jucătorii la Jocurile Olimpice, nefiind un eveniment pe lista calendarului FIFA”, a spus recent Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT