Sport
notix pixel id

Naţionala României, în linie dreaptă spre Mondialul de handbal! Două noi absenţe din lotul “tricolorelor”. Care este obiectivul FRH

Naţionala României se pregăteşte la Bucureşti pentru Campionatul Mondial de handbal feminin din Spania. Adi Vasile are bătăi de cap, două jucătoare importante suferind accidentări.
27.11.2021 | 21:30
Naţionala României, în linie dreaptă spre Mondialul de handbal! Două noi absenţe din lotul
Adi Vasile, discurs despre tactică n faţa echipei. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Naţionala României de handbal feminin a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru Campionatul Mondial din Spania. A rămas mai puţin de o săptămână până la primul meci din competiţie, împotriva Iranului.

Naţionala României, în linie dreaptă spre Mondialul de handbal! Selecţionerul a cerut agresivitate

Selecţionata lui Adi Vasile este cantonată la Bucureşti şi se pregăteşte în Sala Polivalentă pentru turneul final. Timpul de adaptare este foarte scurt, în condiţiile în care selecţionerii au puţin mai mult de o săptămână la dispoziţie pentru a omogeniza echipele.

Presa a avut acces la unul dintre antrenamentele “tricolorelor”, atmosfera fiind una relaxată printre fete. Însă, Adi Vasile le-a cerut handbalistelor să fie foarte agresive pe faza de apărare, să nu se ferească de contacte şi să nu cedeze niciun centimetru.

ADVERTISEMENT
Handbalistele din naţionala României,la antrenament
Handbalistele din naţionala României,la antrenament. Sursa foto: FANATIK

Contraatac şi faza a doua, elementele pe care nu le-am folosit la ultimul turneu final!

Au fost exersate şi fazele de contraatac şi faza a doua, care au lipsit cu desăvârşire din jocul României la ultimele turnee finale. Nu o vom avea pe Cristina Neagu şi toate jucătoarele trebuie să crească nivelul pentru a compensa absenţa liderului naţionalei din ultimii ani.

Turneul final din Spania este un test în care jucătoarele trebuie să demonstreze că ştiu să joace handbal la cel mai înalt nivel şi fără Cristina Neagu în echipă. La ultimele turnee finale, interul stânga a fost locomotiva echipei şi foarte des s-a vorbit despre dependenţa echipei faţă de Neagu.

ADVERTISEMENT

Bătăi de cap pentru Adi Vasile! S-au accidentat Sorina Târcă şi Ana Maria Savu

Fără jucătoare de mare experienţă precum Cristina Neagu (retrasă temporar), Eliza Buceschi (accidentată) sau Denisa Dedu (însărcinată), Adi Vasile are şi alte bătăi de cap. Alte două jucătoare importante s-au accidentat şi nu vor putea evolua la Campionatul Mondial. Este vorba de Sorina Târcă şi Ana Maria Savu.

Astfel, pregătirea se desfăşoară cu 20 de jucătoare, dintre care patru portari. Cel mai probabil, înainte de turneul final, Adi Vasile va renunţa la unul dintre cei patru goalkeeperi. Cum arată lotul României fără Savu şi Târcă:

ADVERTISEMENT
 • Portari: Iulia Dumanska, Daciana Hosu, Diana Ciucă, Elena Şerban
 • Extreme stânga: Nicoleta Dincă, Ana Maria Tănasie, Alexandra Dindiligan
 • Interi stânga: Bianca Bazaliu, Bianca Harabagiu, Anca Polocoșer
 •  Centri: Cristina Laslo, Andreea Rotaru, Andreea Popa, Mădălina Zamfirescu
 •  Interi dreapta: Alina Ilie
 •  Extreme dreapta: Laura Moisă, Oana Borș
 •  Pivoţi: Crina Pintea, Lorena Ostase, Alexandra Subțirică Iovănescu

Absenţa Ana Mariei Savu lasă echipa într-un singur inter dreapta, pe Alina Ilie. În ultimii ani, a fost unul dintre posturile nevralgice pentru naţionala României şi acest lucru nu pare să se schimbe nici de această dată.

ADVERTISEMENT
Echipa naţională de handbal, la antrenament
Echipa naţională de handbal, la antrenament. Sursa foto: Fanatik

Discurs surpriză al selecţionerului: “Absența Cristinei de la Mondiale cred că a fost cel mai bun lucru atât pentru mine, cât și pentru echipă”

Adi Vasile a declarat că vrea să vadă o naţională agresivă, bătăioasă în lipsa Cristinei Neagu şi spune că jucătoarele vor trebui să ridice nivelul, să tragă mai tare la fiecare meci pentru a compensa lipsa superstarului din echipă:

”Mie îmi plac provocările, așa că absența Cristinei de la Mondiale cred că a fost cel mai bun lucru atât pentru mine, cât și pentru echipă. De ce? Pentru că lipsa ei ne va motiva pe noi toți să tragem și mai tare și să atingem un nivel de pregătire și de exprimare ridicat. Iar atunci când va reveni și Cristina să fim cu adevărat o forță”, a spus Adi Vasile.

ADVERTISEMENT

Crina Pintea, fericită că România va fi susţinută de fani: “Sunt sigură că ne vom simţi ca acasă”

Crina Pintea va fi liderul naţionalei României la turneul final şi consideră că va fi un mare avantaj faptul că tribunele vor putea fi populate la 80% din capacitate. “Tricolorele” joacă la Castellon, zona cu cel mai mare număr de români din Spania:

“Este un mare avantaj şi sunt sigură că ne vom simţi ca acasă. Mă bucur că vom avea din nou fanii alături. A fost greu să jucăm cu tribunele goale, dar mă bucur că vom avea susţinerea fanilor. Sunt sigur că vor veni foarte mulţi”, a spus Pintea.

Alexandru Dedu a anunţat obiectivul: “Un loc în primele 10. Ar fi un loc meritoriu”

Dacă selecţionerul Adi Vasile nu a vorbit despre obiective, preşedintele Alexandru Dedu spune că speră la o clasare între primele 10 naţionale ale lumii, cu obiectivul final ca peste trei ani să fim la Jocurile Olimpice:

„Este un început de drum al echipei naţionale care are ca scop final Parisul (n.r. – participarea la JO de la Paris 2024). Iar la acest Mondial sunt condiţii speciale din cauza pandemiei, din cauza realităţii din România, din cauza faptului că pentru moment cea mai bună jucătoare a lumii nu va face parte din echipa noastră (n.r. – Cristina Neagu).

Obiectivul echipei naţionale din punctul de vedere al federaţiei, ţinând cont de realitatea actuală, este un loc în primele 10. Ar fi un loc meritoriu, care ne-ar asigura şi locuri bune în tragerile la sorţi viitoare”

România face parte din grupa C de la turneul final mondial, alături de Iran, Kazahstan şi Norvegia. Primele trei formaţii se califică în grupele principale, iar în lupta pentru cele două locuri care duc în sferturi, “tricolorele” se vor duela cel mai probabil cu Norvegia, Olanda şi Suedia.

Programul României la CM 2021:

 • România – Iran (3 decembrie, ora 19:00)
 • România – Kazahstan (5 decembrie, ora 19:00)
 • România – Norvegia (7 decembrie, ora 21:30)

România va evolua în grupele principale pe 9, 11 şi 13 decembrie, iar împerecherea se face cu grupa D din care fac parte Olanda, Suedia, Puerto Rico şi Uzbekistan. Primele două calificate din grupa principală merg în sferturi.

 • 32 de echipe participă la CM de handbal feminin
 • 12 este locul ocupat de România la ultimele turnee finale
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT
A apărut noua revistă Fanatik
 • NOUL FANATIK, prima revistă de sport pe hârtie lucioasă
 • 116 pagini de emoții + poster GRATUIT, la NUMAI 10 lei
A apărut noua revistă Fanatik