News

Naționaliștii israelieni mărșăluiesc prin Ierusalimul de vest, zonă majoritar arabă, comemorând anexarea acestuia

Mai mulți naționaliști israelieni au organizat marți "Marșul Steagului", un eveniment care are loc în partea vestică a Ierusalimului, o zonă în care trăiesc mulți arabi, și comemorează 44 de ani de la anexarea acestuia
15.06.2021 | 20:40
Nationalistii israelieni marsaluiesc prin Ierusalimul de vest zona majoritar araba comemorand anexarea acestuia
ADVERTISEMENT

La doar câteva zile de la investirea noului guvern al Israelului, primul test politic al coaliției condusă de Naftali Bennett este reprezentat de un marș al naționaliștilor israelieni.

În plin conflict între armata israeliană și forțe palestiniene, marșul care trebuia să aibă loc în data de zece iunie, reprogramat pentru marți, riscă să adâncească și mai tare problemele din regiune.

ADVERTISEMENT

Naționaliștii israelieni mărșăluiesc prin Ierusalimul de vest, comemorând 44 de ani de la anexarea acestuia

Marșul Steagului a fost planificat să aibă loc în urmă cu câteva zile, dar poliția a respins inițial cererea organizatorilor de a trece prin poarta Damascului și cartierul musulman din Centrul Vechi.

Oricum, marșul ar fi fost întrerupt după câteva minute de la începere, deoarece mai multe rachete lansate de Hamas au ajuns în zona Ierusalimului în data de zece iunie, conform CNN.

ADVERTISEMENT

Evenimentul reprezintă o paradă anuală a evreilor naționaliști care dansează, flutură steagurile Israelului și controlează acea zonă din Ierusalim, celebrând anexarea de către Israel, în 1967, în timpul “Războiului de șase zile”.

Prim-ministrul Palestinei, Mohammad Shtayyeh a condamnat ferm marșul, catalogându-l foarte dur și accentuând faptul că este o provocare la adresa populației arabe.

ADVERTISEMENT

“Atenționăm asupra repercusiunilor periculoase care pot să apară în urma intenției Puterii ocupatoare de a permite evreilor extremiști să organizeze Marșul Steagului în Ierusalimul ocupat, o provocare și o agresiune împotriva oamenilor noștri/Ierusalimului și sființeniilor sale care trebuie să înceteze”, a declarat Shtayyeh prin intermediul Twitter.

 

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Abdel Latif al-Qanou, a declarat că marșul va fi un “fitil care va declanșa o nouă explozie pentru a apăra Ierusalimul și Moscheea Aqsa”, afirmă CNN.

ADVERTISEMENT

Violențe între palestinieni și arabi în timpul evenimentului

Mai mulți palestinieni au protestat împotriva evenimentului organizat de către evrei, lucru care a dus rapid la o serie de violențe între cele două grupuri, după cum se poate observa în mai multe postări de pe Twitter.

Un bărbat care avea asupra lui steagul Palestinei și a intrat în conflict cu participanții a fost luat cu forța de către poliție și evacuat din zonă, într-o intervenție destul de dură. După acest incident, oamenii au continuat să danseze, să cânte și să mărșăluiască prin zonă.

ADVERTISEMENT