News

NATO a declarat că va continua evacuarea afganilor

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat vineri că alianța va continua evacuarea cetățenilor din Afganistan.
03.09.2021 | 22:36
NATO a declarat ca va continua evacuarea afganilor
ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii au părăsit Afganistanul după 20 de ani, finalizând o operațiune militară fără precedent, începută după ce a avut loc atentatul terorist din 2001.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat joi că toți cetățenii români care au dorit să fie evacuați din Afganistan au plecat, însă, nouă conaționali au refuzat să părăsească țara asiatică.

ADVERTISEMENT

NATO continuă evacuarea afganilor

Jens Stoltenberg a explicat că dorește să păstreze un contact direct cu talibanii, acest lucru făcându-se în anumite condiții, printre care faptul că noua conducere din Afganistan ar trebui să dea dovadă de respectarea legilor și drepturilor omului, notează Antena 3.

Turcia, țară membră NATO și cea care a administrat aeroportul din Kabul pentru o perioadă de șase ani, a afirmat că este gata să ajute la menținerea lui în stare operațională după ce trupele americane și aliate s-au retras. Totodată, Qatar este dispusă să facă și ea același lucru dacă va fi nevoie.

ADVERTISEMENT

Jens Stoltenberg a declarat că, pe lângă continuarea evacuării, dorește să păstreze un contact direct cu talibanii, însă cu anumite condiții. Noua conducere a Afganistanului trebuie să dovedească faptul va respecta legile și, mai ales, drepturile omului.

Secretarul general a explicat că a purtat o discuție cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani împreună cu ministrul de externe al acelui stat.

ADVERTISEMENT

Stoltenberg a spus că mai mulți cetățeni afgani care au cooperat și sprijinit forțele internaționale se găsesc în continuare în Afganistan, aceștia fiind în pericol, notează Reuters, citat de Antena 3.

“Contactul operaţional cu talibanii este necesar pentru a scoate oameni. NATO a evacuat cea mai mare parte a oamenilor care au lucrat pentru noi. Dar în continuare mai sunt încă mulţi oameni rămaşi, şi vom continua să lucrăm pentru a-i scoate de acolo”, a declarat Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Șeful alianței trans-atlantice a adăugat faptul că talibanii vor trebui să fie analizați pe baza acțiunilor pe care le vor întreprinde și că este foarte important ca noua guvernare să continue să respecte drepturile omului.

”Trebuie să îi judecăm după acțiuni, și nu după cuvinte. Ne vom asigura că își vor respecta promisiunile  – în privinţa faptului că vor împiedica Afganistanul să devină un sanctuar pentru terorişti internaţionali, în privinţa drepturilor omului, mai ales ale femeilor, şi în privinţa liberei treceri”, a adăugat secretarul general al NATO, notează aceeași sursă.

ADVERTISEMENT