În luna august, cele două țări au fost la un pas de o escaladare militară după ce Kosovo a decis să introducă obligativitatea plăcuțelor de înmatriculare kosovare în regiune.
Asta, în condițiile în care sârbii care locuiesc în Kosovo au vrut să își mențină plăcuțele de înmatriculare de Serbia.
Aparent un motiv pueril, cele două state au fost aproape de o confruntare militară pentru această măsură. NATO a avertizat în acel moment Serbia cu o reacție militară, însă lucrurile s-au liniștit subit după ce kosovarii au decis să ”amâne” acea decizie.
O decizie mai mult simbolică, menită să arate că Serbia nu are niciun control și nicio pretenție asupra teritoriului kosovar. În urmă cu câteva zile subiectul a ajuns în atenția lumii, pentru că Priștina vrea să impună în cele din urmă aceste plăcuțe de înmatriculare kosovare, conform stiripesurse.ro.
În acest context, aproximativ 10.000 de sârbi au protestat duminică în Mitrovica, oraș din Kosovo, pentru a respinge autoritatea Priștinei.
Mai mult, sârbii din nordul Kosovo, unde locuiesc aproximativ 150.000 de cetățeni care aparțin de Belgrad, au demisionat din instituțiile statului kosovar pentru a protesta împotriva plăcuțelor de înmatriculare kosovare.
În acest context, NATO a intervenit și secretarul general Jens Stoltenberg l-a sunat pe președintele sârb Aleksandar Vucic și i-a cerut să ”se abțină de la mișcări unilaterale care ar amenința pacea și stabilitatea în zonă”.
”Președintele Vucic i-a subliniat Secretarului General al NATO că Pristina încalcă brutal Acordul de la Bruxelles prin mișcarea sa unilaterală, înlocuirea comandantului poliției sârbe pentru regiunea Sever, Nenad Đuriћ, și acțiunea ilegitimă în problema plăcuțelor de înmatriculare și aproape un refuz de zece ani de a forma Uniunea Municipalităților Sârbe.
El a adăugat că, în ciuda acestui fapt, Serbia este hotărâtă să mențină pacea și stabilitatea și să rămână înviorată”, au precizat autoritățile sârbe într-un comunicat, dând asigurări că Serbia nu vrea război.
Din întreaga ecuație nu putea să lipsească Rusia, țară care susține mereu Serbia cel puțin la nivel declarativ.
”Rusia este un stat care susține absolut Serbia. Suntem alături de sârbii din Kosovo, credem că acestea sunt cereri absolut nerezonabile.
Desigur, credem că acele țări care au recunoscut Kosovo și sunt garante ar trebui să își folosească toată influența pentru a avertiza autoritățile kosovare să nu facă niciun pas necugetat care ar putea duce la o nouă escaladare”, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.