News

NATO face planuri pentru situația unui atac nuclear declanșat de Putin. SUA avertizează: ”Vor fi consecințe catastrofale pentru Rusia”

NATO face planuri de răspuns în cazul în care Putin va ordona un atac nuclear în Ucraina. SUA a avertizat Rusia că va suferi consecințe catastrofale dacă va utiliza astfel de arme.
25.09.2022 | 21:54
NATO face planuri pentru situatia unui atac nuclear declansat de Putin SUA avertizeaza Vor fi consecinte catastrofale pentru Rusia
SUA și NATO se pregătesc pentru situația în care Putin va folosi arme nucleare în Ucraina. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Situația pe frontul din Ucraina ar putea escalada în următoarea perioadă. De la Moscova, Vladimir Putin a amenințat din nou cu utilizarea armelor nucleare.

SUA și NATO se pregătesc pentru situația în care Putin va folosi arme nucleare în Ucraina. Discuții private cu Kremlinul

Occidentul nu stă impasibil la aceste amenințări extrem de grave. SUA și NATO au început deja să facă planuri de răspuns pentru situația în care Moscova va folosi arme nucleare pe frontul de luptă din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Presa britanică scrie că statele vestice au transmis deja Kremlinului pe canale confidențiale mesajul că răspunsul va fi unul “catastrofal pentru Rusia”.

Duminică, de la Washington, consilierul pentru Securitate al președintelui Biden, Jake Sullivan, a recunoscut că s-a ”comunicat direct”, în privat, la niveluri foarte înalte, cu Kremlinul.

ADVERTISEMENT

Oficialul de la Casa Albă a punctat că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia și că SUA și aliații vor răspunde decisiv.

”Am comunicat direct, în privat, la niveluri foarte înalte, Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia.

ADVERTISEMENT

Am transmis că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv. Am dat un mesaj clar și specific cu privire la ceea ce va implica asta”, a spus Jake Sullivan, conform FT.com.

Cum vor riposta statele occidentale față de un atac nuclear al Rusiei în Ucraina

Sursa citată, care se bazează pe pozițiile unor oficiali din mai multe state NATO, scrie că răspunsul Alianței într-o astfel de situație va depinde în principal de amploarea atacului.

ADVERTISEMENT

Astfel, cel mai probabil, dacă Putin va recurge la o armă nucleară tactică împotriva Ucrainei ”răspunsul Vestului ar declanșa o ripostă militară cu arme convenționale din partea statelor occidentale, pentru a pedepsi Rusia”.

ADVERTISEMENT

Marile capitale occidentale pun la punct planuri de urgență pentru toate situațiile.

”Evaluarea Occidentului este că avertismentele lui Putin că nu blufează cu privire la lansarea atacurilor nucleare asupra Ucrainei sunt menite să redea un oarecare avânt după eșecurile armatei sale pe câmpul de luptă.

SUA au discutat, de asemenea, scenarii cu ucrainenii despre posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia și au făcut scenarii de protecție și siguranță”, mai arată sursa citată.

Oficialii și analiștii sunt de părere că, cel mai probabil, Putin ar putea testa o armă nucleară tactică. E vorba de un dispozitiv mai mic, mai țintit, conceput pentru utilizarea pe câmpul de luptă, pentru a descuraja Occidentul să susțină Ucraina.