News

NATO înarmează Ucraina până-n dinți. Aliații nu se înțeleg însă asupra tancurilor Leopard. “E nevoie de unități de arme combinate”

Principala decizie așteptată să fie luată la întrunirea de la Ramestein este dacă statele NATO vor trimite tancuri Leopard II Ucrainei
20.01.2023 | 15:56
NATO inarmeaza Ucraina panan dinti Aliatii nu se inteleg insa asupra tancurilor Leopard E nevoie de unitati de arme combinate
Ajutorul militar oferit Ucrainei devine tot mai sofisticat. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Încă înainte de întrunirea de vineri de la Ramstein, în special Statele Unite, dar și alte state europene au anunțat noi livrări de armament către Ucraina, livrări ce se remarcă prin tehnica militară tot mai sofisticată.

Occidentul înarmează masiv Ucraina

La baza armatei americane de la Ramstein are loc vineri o întrunire crucială pentru planificarea ajutorului militar ce urmează să fie oferit Ucrainei, la această întrunire participând atât secretarul american al apărării, Lloyd Austin, șeful statului major al armatei american, generalul Mark A. Milley, cât și miniștrii apărării din cele 50 de state ce ajută miliar Kievul.

ADVERTISEMENT

„Rusia se regrupează, recrutează şi încearcă să se reechipeze. Nu este momentul să încetinim. E momentul să facem mai mult. Poporul ucrainean este cu ochii pe noi”, a declarat secretarul american al apărării în deschiderea întrunirii de la Ramstein.

Încă înainte însă de întrunirea de la Ramstein mai multe state au anunțat deja tranșe importante de armament. Joi, Washingtonul a anunțat un nou ajutor militar, estimat la 2,5 miliarde de dolari, la doar două săptămâni după un anunț similar, ce include 59 de vehicule blindate Bradley, (în 6 ianuarie erau anunțate primele 50), alte 90 de vehicule blindate Stryker, 53 de vehicule blindate antimine (MRAP), 350 de vehicule de transport Humvee, 20.000 de obuze de 155mm, rachete pentru HIMARS, 95.000 de obuze de calibrul 120mm, echipament de demolare, mine anti-personal, dar și opt sisteme anti-aeriene Avenger.

ADVERTISEMENT

În același timp, Suedia a anunțat că trimite și ea tunuri auto-propulsate Archer, considerate a fi unele dintre cele mai moderne din lume, plus 90 de vehicule de infanterie CV90, Marea Britanie a anunțat că își suplimentează ultima tranșă de ajutor militar cu până la 200 de vehicule blindate și 600 de rachete Brimstone, Danemarca a anunțat și ea că achiziționează pentru Ucraina 19 sisteme Archer, Estonia, Polonia, Lituania și Cehia anunțând și ele noi tranșe importante de armament. La fel, vineri, Olanda este așteptată să anunțe un nou ajutor militar pentru Kiev, asta după ce zilele trecute premierul Mark Rutte și-a anunțat intenția de a trimite un sistem Patriot, iar joi ministrul olandez al apărării a precizat că țara sa e gata să suporte nota de plată pentru tancurile Leopard destinate Ucrainei.

„Pur și simplu nu pot ține pasul cu știrile proaspete despre națiunile care spun că ne trimit din ce în ce mai multe arme astăzi. Ce se întâmplă aici, lumea s-a trezit în sfârșit?”, a scris pe Tweeter, cunoscutul jurnalist ucrainean Illia Ponomarenko, în contextul în care analiștii politici subliniază că, dacă mai exista vreun dubiu cu privire la angajamentul occidentului de a susține Ucraina, acum Statele Unite, Uniunea Europeană și restul țărilor care susțin militar Kievul sunt mult prea angajate în acest proces pentru a mai putea da înapoi.

ADVERTISEMENT

Între timp, imaginile publicate pe rețelele de socializare arată că, la Moscova, armata rusă a desfășurat sisteme anti-aeriene Pantsir 1 pe acoperișurile unor clădiri oficiale, inclusiv pe sediul Ministerului Apărării rus.

Pe de altă parte, întrunirea de la Ramestein vine și în contextul a tot mai multe informații privind o posibilă ofensivă a Rusiei în această primăvară, ofensivă care să implice deschiderea unui nou front în nord-vestul Ucrainei în urma unui atac din Belarus, dar și utilizarea a zeci de mii de recruți. De altfel, Washington Post a scris vineri că directorul CIA, William Burns, a făcut o vizită secretă la Kiev, săptămâna trecută pentru a-i transmite președintelui ucrainean informații despre viitoarea ofensivă rusă.

ADVERTISEMENT

Mulți analiști nu cred însă că Rusia este capabilă să susțină o nouă ofensivă, neavând nici trupele necesare pentru susținerea ei și nici tehnica militară cu care să o poată conduce – Ucraina susține că a distrus până acum peste 3.000 de tancuri rusești în acest război. Profesorul Armand Gosu s-a declarat și el sceptic într-un recent interviu de capacitatea Moscovei de a executa o astfel de ofensivă.

„ La instrucție sunt peste 150.000 militari, aceștia vor constitui baza umană pentru ofensiva de primăvară. Vorbim de mobilizați, bărbați până la 50 de ani, cu o condiție fizică precară și o sănătate șubredă. Adică, ce n-a reușit anul trecut o armată bine antrenată, formată din recruți și militari cu contract, o să reușească o armată de cârpeală, compusă de mobilizați? Nu cred! 

Altă afirmație în spațiul public insistă asupra faptului că atacul în februarie va veni dinspre Belarus. Păi n-au mai atacat odată dinspre Belarus? Și au rămas tancurile blocate în coloane de zeci de km pe șosea?! Din cauza terenului mlăștinos, nu poți desfășura unitățile de tancuri din Belarus, pentru că rămân înfipte în noroi”, a declarat acesta pentru Sens Politic.

Kremlinul a avertizat joi împotriva acestor livrări de arme, spunând că acest lucru va duce la escaladarea conflictului.

„Potențial, acest lucru este extrem de periculos, va însemna aducerea conflictului la un nivel complet nou, ceea ce, desigur, nu va fi de bun augur din punctul de vedere al securității globale și paneuropene. Ar trebui să devină evident pentru toată lumea: indiferent de armele pe care americanii sau NATO le vor furniza regimului Zelensky, noi îl vom distruge”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a subliniat că „este pur și simplu imposibil să înfrângi Rusia”.

Tancurile germane, marea dilemă a reuniunii de la Ramestein

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valerii Zaluzhnyi declara într-un interviu recent că are nevoie între 300 și 500 de tancuri pentru a putea respinge armata rusă din teritoriile ucrainene ocupate, iar ultimele zile cea mai intensă dezbatere s-a concentrat pe posibilitatea ca Germania să ofere tancuri Leopard.

Analistul militar Adrian Zidaru a precizat pentru FANATIK că tancurile Leopard II, varianta A IV, reprezintă singura soluție optimă pentru armata ucraineană, ținând cont de fiabilitatea, prețul și disponibilitatea acestor modele.

„Tancurile sunt în special pentru operațiuni ofensive, dar ideea este că trebuie să fie suficient de multe pentru a putea sparge frontul. Mașinile de luptă ale infanteriei de regulă însoțesc tancurile în operațiunile ofensive, dar dacă sunt singure sunt pentru defensivă în special. Rămâne de văzut la ce decizie se va ajunge, pentru că vedem rezervele pe care le are Germania legate de tancurile Leopard. Oricum, ca și istoric de luptă, aceste tancuri au mai dat niște rateuri, prin Siria în special, în atacurile executate de turci asupra kurzilor, atunci când au pierdut câteva tancuri.

Singurul tanc care nu a suferit pierderi este Challengerul II britanic, dar o companie, adică 14 tancuri, este mult prea puțin. Și oricum, chiar dacă nu au fost distruse, asta nu înseamnă că sunt inexpugnabile, rușii au rachete anti-tanc care nu au fost folosite împotriva acestui tanc, așa cum este Ataka, de pe elicopterele Ka-52 sau MI-28. Dacă sunt prea puține, mare lucru nu fac.

Americanii nu le vor da sigur M1 Abrams lor, deși și aceste tancuri au suferit pierderi, în dotarea Arabiei Saudite însă. Rămâne Leopardul, dar nu varianta cea mai modernă, A VII, și A IV, așa cum au avut turcii în Siria. Este soluția optimă, dacă ne gândim la costul acestora, calitatea lor și ușurința cu care pot fi trimise pe front. Vorbim totuși de o tehnică de luptă foarte scumpă, de exemplu un tanc francez Leclerc are un preț de peste 17 milioane de euro. Este imens”, a declarat, pentru FANATIK, analistul militar Marian Zidaru.

Acesta a subliniat că Ucraina are nevoie de o multitudine de sisteme militare, nu doar de tancuri, pentru a-și putea dezvolta unități de arme combinate.

„Ucraina are nevoie de unități de arme combinate, artilerie, sisteme anti-aeriene, rachete anti-tanc, tancuri, aviație – așa operează o armată modernă, și e nevoie de arme combinate și la atac, și la apărare. Marea problemă este de natură logistică, când ai atât de multe arme diferite care necesită linii de aprovizionare, reparație și întreținere independente. Să faci așa un hub logistic este un lucru greu de realizat, însă să nu uităm că armata ucraineană a operat un număr uriaș de tancuri sovietice, deci are experiența logistică necesară”, a mai precizat Marian Zidaru.

După ce Marea Britanie a anunțat că trimite 14 tancuri Challenger, după ce Parisul a anunțat că discută posibilitatea de a oferi tancuri Leclerc, cancelarul german a continuat să reziste presiunii internaționale de a oferi tancuri Leopard Ucrainei, susținând că țara sa va face acest lucru doar după ce Statele Unite vor trimite tancuri M1 Abrams. Mai mult, Berlinul a interzis celorlalte state, precum Polonia, Finlanda sau Danemarca, care au în dotare tancuri Leopard și și-au anunțat deschiderea de a le oferi Ucrainei să facă acest lucru.

Presiunile pe această temă dintre aliați par să fi atins un punct culminant chiar înaintea întrunirii de la Ramestein, după ce Polonia și Statele Unite și-au intensificat presiunea publică asupra Berlinului pe această temă. Paweł Jablonski, adjunctul ministrului polonez de externe, a declarat că Varșovia este pregătită să ia măsuri „non-standard”, dacă Germania se opune în continuare trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina. “Consimţământul este de importanţă secundară aici, fie vom obţine acest consimţământ rapid, fie vom face noi înşine ceea ce este necesar”, a declarat oficialul polonez.

“Germanii se apără împotriva acestui lucru așa cum un diavol se apără de apa sfințită”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, cu referire la opoziția Berlinului pe tema tancurilor Leopard.

La fel, Pentagonul a subliniat că nu are sens să ofere tancuri Abrams în condițiile în care acestea sunt mult mai greu de întreținut și au nevoie de combustibil de avioane, ceea ce ar reprezenta o problemă logistică serioasă pentru Ucraina. „Abrams funcționează cu combustibil pentru avioane. Nu are sens să le trimitem în Ucraina. Tancurile Leopard merg pe motorină”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Pentagonului.

“Dacă America va decide să trimită tancuri de luptă în Ucraina, acest lucru va ușura situația pentru Germania”, a declarat marți, de la Davos, vicecancelarul german Robert Habeck. Cancelarul german Olaf Scholz a făcut o afirmație similară, spunând că Germania este “interconectată strategic împreună cu prietenii și partenerii săi” și că, “nu facem niciodată ceva doar de unii singuri, ci împreună cu alții, în special cu Statele Unite”.

Un oficial occidental a explicat pentru CNN că, pentru Scholz, problema tancurilor “este o linie roșie, roșie, roșie. Tancurile germane [se luptă] din nou cu Rusia. E o chestiune morală de înțeles din punct de vedere istoric. Totuși, vorbind de povara morală, mi-aș dori ca germanii să fie în prezent mai solidari cu Polonia. Ca să nu mai vorbim de Ucraina. Nu cumva tancurile germane au omorât și ele ucraineni acum 80 de ani? Acum îi pot apăra de agresiunea barbară a rușilor.”

Va ceda Germania presiunilor?

Această presiune pare să fi avut oarecare efecte, pentru că joi seară ministrul apărării german a precizat că “nimeni nu exclude trimiterea de tancuri Leopard şi că poate fi acordată autorizaţia sau aprobarea livrării de către alţi parteneri europeni”, notând că o decizie cu privire la această temă va fi luată vineri. Anterior, acesta precizase că nu cunoaște să existe o condiționare pentru trimiterea tancurilor Leopard de trimiterea tancurilor Abrams de către americani. Reuters a scris vineri că există posibilitatea ca Polonia și alte țări NATO să anunțe chiar în această zi că au primit acordul Germaniei să trimită tancuri Leopard în Ucraina. Tot joi, compania Rheinmetall a anunțat că este gata să ofere peste 100 de tancuri în acest an pentru Ucraina, după o decizie a Guvernului de la Berlin în acest sens.

Pe de altă parte analiștii germani subliniază că societatea germană este una pacifistă și nu este întru totul de acord cu un astfel de ajutor militar, ceea ce ar explica ezitările Berlinului pe această temă. „Politicienii germani sunt aleși de o societate puternic pacifistă, care se teme că trimiterea de arme la un război este începutul militarizării -> naționalism -> NSDAP (Partidul naționalist-socialist care l-a adus la putere pe Hitler.)

Dacă credeți că aceste temeri sunt absurde sau nefondate, există o lungă istorie de elemente militariste de extremă dreapta în cadrul forțelor de ordine și al armatei cu care Germania continuă să se lupte. Desigur, mi-ar plăcea să văd tancurile Leopard făcând ravagii pe câmpurile din Crimeea și cred că suntem aproape de acest lucru. Dar pentru a ajunge acolo este nevoie ca o întreagă societate să își schimbe mentalitatea, lucru care nu a fost nevoie în Polonia, Estonia sau Bulgaria”, este de părere cercetătorul german Jakub Jaraczewski.

ADVERTISEMENT