News

NATO îşi mută în România avioane spion din Germania. Anunţ oficial al Alianţei

Avioane de recunoaştere AWACS vor ajunge marţi la baza de la Otopeni, unde vor fi staţionate timp de mai multe săptămâni
13.01.2023 | 12:40
NATO isi muta in Romania avioane spion din Germania Anunt oficial al Aliantei
Avioanele spion ale NATO vor fi aduse la Otopeni Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

NATO va muta mai multe dintre aeronavele sale de recunoaștere staționate în prezent în Germania în România, astfel încât acestea vor fi mai aproape de Ucraina, scrie agenţia germană dpa.

Avioanele vor fi staţionate la Otopeni

Avioanele de recunoaștere ale Sistemului de Avertizare și Control Aeropurtat (AWACS) urmează să sosească marţi la București, pentru a sprijini prezența sporită a Alianței în regiune și pentru a monitoriza activitatea militară rusă, a transmis NATO, vineri.

ADVERTISEMENT

Aeronavele AWACS, staţionate în mod normal lângă Aachen, în vestul Germaniei, vor avea sediul la baza forțelor aeriene române din Otopeni, lângă București, la aproximativ 200 de kilometri de granița de est a UE și NATO cu Ucraina, unde vor sta mai multe săptămâni.

“În vreme ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială asupra hotărârii NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriul aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

ADVERTISEMENT

“Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO. Mulţumesc României pentru găzduirea avioanelor, care vor avea o contribuţie importantă la capacitatea noastră de avertizare rapidă”, a mai spus ea.

În baza militară Otopeni vor fi repartizați și aproximativ 180 de militari. NATO nu a precizat câte dintre cele 14 aeronave AWACS ale sale staționate în prezent în Germania vor fi trimise în România, dar potrivit unor surse militare, cel puţin trei avioane vor fi dislocate în România, a aflat dpa.

ADVERTISEMENT

Avioanele AWACS pot localiza și identifica alte aeronave la o distanță de peste 400 de kilometri. Aceste aeronave pot transmite informații tuturor celorlalte avioane, echipate corespunzător, care se găsesc în spațiul aerian aferent. În trecut, acest tip de aeronave au fost dislocate în timpul operațiunilor împotriva grupărilor teroriste precum Statul Islamic, dar și în Afganistan.

Tags: