News

NATO, mesaj de ultimă oră pentru Rusia: “Ar trebui să își retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova”

Secretarul general al NATO a declarat că organizația a trimis, concomitent cu SUA, un mesaj de ultimă oră pentru Rusia. I-a cerut să își retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova
26.01.2022 | 22:52
NATO mesaj de ultima ora pentru Rusia Ar trebui sa isi retraga trupele din Ucraina Georgia si Moldova
ADVERTISEMENT

Atât NATO, cât și SUA au trimis un mesaj de ultimă oră pentru Rusia, prin care i-au cerut să își retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova. Anunțul a fost făcut de secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord, într-o conferință de presă.

NATO și SUA, mesaj pentru Rusia. Cer retragerea trupelor din Ucraina, Georgia și Moldova

Într-o conferință de presă desfășurată miercuri, 26 ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că organizația a trimis, concomitent cu Statele Unite ale Americii, un răspuns ferm Rusiei, prin care i-a cerut să își retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova.

ADVERTISEMENT

Alianța Atlanticului de Nord a mai transmis Rusiei că ar trebui să se abțină de la poziții de forță coercitivă, retorică agresivă și activități maligne îndreptate împotriva Aliaților și a altor națiuni.

Jens Stoltenberg consideră că toate părțile ar trebui să se angajeze în mod constructiv în eforturile de soluționare a conflictelor.

ADVERTISEMENT

“NATO crede ferm că tensiunile și dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație. Nu prin forță sau amenințarea cu forța”, a mai precizat acesta.

Jens Stoltenberg a mai specificat că NATO dorește să restabilească comunicarea cu Rusia.

“Suntem pregătiți să ascultăm preocupările Rusiei și să ne angajăm într-o conversație reală despre cum să susținem și să consolidăm principiile fundamentale ale securității europene la care am aderat cu toții”, a declarat secretarul general al NATO.

ADVERTISEMENT

Ce propune NATO Rusiei

Jens Stoltenberg a mai spus că NATO propune Rusiei informări reciproce despre exerciții și politici nucleare.

“De asemenea, ar trebui să modernizăm Documentul de la Viena privind transparența militară și să lucrăm pentru a reduce amenințările spațiale și cibernetice.

ADVERTISEMENT

Ar trebui să ne consultăm asupra modalităților de prevenire a incidentelor în aer și pe mare și să ne angajăm din nou să respectăm pe deplin angajamentele internaționale privind armele chimice și biologice.

În cele din urmă, trebuie să avem o conversație serioasă despre controlul armelor, inclusiv arme nucleare și rachete la sol cu ​​rază medie și mai scurtă”, a mai precizat secretarul general al NATO.

NATO nu va face compromisuri

Rusia a întrerupt relațiile diplomatice cu NATO, lucru ce a dus la îngreunarea unui dialog.

Cu toate că intenția Alianței Atlanticului de Nord este de a soluționa conflictele prin diplomație, NATO nu va face compromisuri.

“NATO este o Alianță defensivă și nu căutăm confruntare, însă nu putem și nu vom face compromisuri cu privire la principiile pe care se bazează securitatea Alianței noastre și securitatea în Europa și America de Nord.

Rămânem pe deplin angajați față de tratatul nostru fondator și angajamentul nostru de apărare colectivă consacrat în articolul 5. Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra și proteja toți Aliații”, a mai spus secretarul general al NATO.

ADVERTISEMENT
Tags: