News

NATO, o nouă armată de 200.000 de oameni gata „să șteargă Rusia de pe Pământ”. Ce trupe vor fi dislocate în România

În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, NATO va aproba curând o schimbare majoră a strategiei de apărare. Printre altele, Alianța își va extinde forța de reacție care în prezent are 40.000 de militari.
24.06.2022 | 12:33
NATO o noua armata de 200000 de oameni gata sa stearga Rusia de pe Pamant Ce trupe vor fi dislocate in Romania
NATO nu vrea să mai permită Rusiei o invazie precum cea din Ucraina. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Conform jurnaliștilor de la Sky News, este o regândire fundamentală a modului în care NATO îl va descuraja pe Vladimir Putin să atace oricare dintre cele 30 de state membre ale Alianței Atlanticului de Nord.

NATO este decisă să descurajeze Rusia

Astfel, se pare că NATO va aproba săptămâna viitoare cea mai mare revizuire a apărării sale, inclusiv o extindere a forței de 40.000 de militari în stare de alertă și gata să răspundă în caz de criză.

ADVERTISEMENT

Sursa citată a subliniat că la această concluzie s-a ajuns în urma interviurilor și a ședințelor de informare cu mai mulți ofițeri și diplomați. Planurile de apărare de lungă durată, care nu au primit prea multă atenție înainte de 24 februarie, încep să devină realitate.

Mai multe detalii în acest sens vor fi discutate la Summitul NATO din Spania, organizat în perioada 28-30 iunie. ”Peste noapte, mentalitatea s-a schimbat. NATO se simte acum ca și cum ar fi energizată. Poți simți energia care trece prin sistem”, a declarat un ofițer din cadrul Alianței.

ADVERTISEMENT

La rândul său, un diplomat a prezis că summitul de la Madrid va oferi ”o schimbare radicală de postură”. Există totuși o dezamăgire provocată de opoziția Turciei în fața dorinței Suediei și Finlandei de a se alătura Alianței.

Ankara a acuzat guvernul de la Stockholm că adăpostește militanți kurzi. Marea Britanie este unul dintre aliații care încearcă să rezolve această problemă înainte de întrunirea istorică de la Madrid.

ADVERTISEMENT

S-a vorbit despre 240.000 de soldați, gata oricând de acțiune

Printre măsurile care se așteaptă să primească undă verde se numără extinderea și schimbarea denumirii Forței de reacție a NATO, care numără 40.000 de membri. Se poate ajunge la 240.000 de soldați, de 6 ori mai mult decât sunt în prezent.

Totuși o sursă NATO a declarat că se discută diverse formule și că extinderea forței de reacție va fi mai mică. De asemenea, se va discuta și despre o mărire a dimensiunii unei misiuni de descurajare a Rusiei de a viza flancul estic și sud-estic al NATO.

ADVERTISEMENT

Asta se va face cu prezența a mii de soldați în plus, deși mulți dintre ei vor fi stabiliți în țara lor de origine și vor fi desfășurați în față doar dacă este nevoie.

Printre măsuri se află și desemnarea Rusiei drept !cea mai semnificativă și directă amenințare” la adresa securității. În plus, se va anunța un nou ”pachet cuprinzător de asistență” pentru Ucraina, inclusiv echipamente care să contracareze dronele rusești și să asigure comunicații sigure.

În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că reuniunea șefilor de stat și de guvern din capitala spaniolă va fi un ”summit transformator, deoarece ne aflăm într-o perioadă crucială pentru securitatea noastră”.

Crimele de război de la Bucea i-au convins pe mulți

Dovezile ororii dezlănțuite de forțele rusești în locuri precum orașul ucrainean Bucea par să fi întărit hotărârea tuturor statelor membre de a accepta să-și consolideze apărarea într-un mod care ar fi fost de neconceput chiar și cu un an în urmă.

Se pare că un ministru al apărării al NATO le-a spus omologilor săi, la o reuniune desfășurată săptămâna trecută la sediul alianței de la Bruxelles, că nu se poate permite ca o atrocitate de genul celei de la Bucea să se întâmple pe teritoriul NATO.

Asistăm așadar o schimbare a politicii NATO cu privire la modul de descurajare a Rusiei. Aliații par să se îndepărteze de la ideea că doar amenințarea cu pedeapsa este suficientă pentru a-l opri pe președintele Vladimir Putin să acționeze.

Kusti Salm, cel mai înalt funcționar public de la Ministerul Apărării din Estonia, a explicat că planul ar funcționa prin prezența pe teren a unor trupe în număr și mai mare, pentru a opri orice invazie înainte de a începe.

Rusia, ștearsă de pe pământ în câteva ore

Ești capabil să pui la dispoziție forțe adecvate, suficiente și îi indici potențialului tău adversar că forțele sunt la un nivel la care tu, adversarul, ai pierde imediat.

Acest mesaj ar trebui să se traducă printr-o pierdere a dorinței lor de a invada… Rusia poate să înțeleagă că, chiar dacă ar încerca, ar fi ștearsă de pe pământ în primele ore”, a declarat acesta în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii.

Noul mod de gândire presupune ca aliații NATO să dispună de un număr și mai mare de soldați, marinari, infanteriști marini și echipaje aeriene cu capacitate de luptă, gata să se deplaseze la diferite grade de pregătire. Asta poate varia de la un preaviz de mobilizare de două zile până la șase luni.

Forța de reacție a NATO sau NRF (NATO Response Force) oferă deja generalului american Tod Walters, comandantul militar suprem al Alianței, aproximativ 40.000 de militari cu grad ridicat de pregătire.

Prima reacție importantă a NATO a venit în 2014

Forța de reacție a fost triplată ca mărime în urma primei invazii a Rusiei în Ucraina în 2014, când Kremlinul a anexat Crimeea și a susținut separatiștii din est. În noul cadru anticipat, dimensiunea capabilității va crește și mai mult, iar numele se poate schimba în Forța Aliată de Reacție (Allied Reaction Force – ARF). Se înțelege că fiecare stat membru, cu excepția Islandei, deoarece nu are o armată, are în vedere plasarea mai multor forțe proprii într-o stare de pregătire mai mare.

Acestea ar putea primi sarcina de a apăra o anumită zonă a teritoriului NATO în cadrul așa-numitelor ”planuri regionale”, la care încă se lucrează și care nu se așteaptă să fie finalizate până la sfârșitul anului.

ARF va fi de aproximativ șase ori mai mare decât NRF. Semnificativ mai mare”, a declarat un ofițer care are informații despre planul istoric. Mai simplu spus, ar fi vorba despre 240.000 de militari.

Un al doilea ofițer citat de Sky News a declarat că și el a auzit de această cifră. Cu toate acestea, o sursă din cadrul NATO a declarat că nu s-a luat încă o decizie și că cifra finală pentru creșterea forțelor de mare promptitudine va fi probabil mai mică.

Noul plan al NATO prevede, de asemenea, o întărire suplimentară a apărării sale în opt țări, de-a lungul granițelor sale de est și sud-est. Stoltenberg a dezvăluit marți, pentru Politico, că aliații vor conveni ”să întărească grupurile de luptă din est până la nivel de brigade”. Un grup de luptă cuprinde aproximativ 1.000 de soldați, în timp ce o brigadă poate avea între 3.000 și 5.000 de soldați.

Misiunile NATO se desfășoară în mai multe țări

Comentariile indică faptul că un set de opt misiuni existente în cele trei state baltice, precum și în Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria se vor extinde în continuare.

Aliații, inclusiv Marea Britanie, SUA, Canada și Germania, contribuie deja cu forțe la grupurile de luptă de acolo. Detașarea de trupe peste hotare este costisitoare și, susțin unii aliați, inutilă până la un punct.

Se are în vedere că NATO va avea probabil mai multe luni de avertizare la dispoziție înainte ca Rusia să lanseze o invazie. Asta s-a întâmplat în anul dinaintea invaziei Ucrainei.

Marea Britanie, care conduce misiunea NATO în Estonia, și-a mărit prezența în țară la două grupuri tactice în acest an. Secretarul apărării, Ben Wallace, a declarat că este ”foarte probabil” să se adauge un al treilea, transformând forța într-o mică brigadă de aproximativ 3.000 de oameni. Chiar și așa, o parte a noilor trupe ar putea rămâne acasă.

Planurile Germaniei și dorința statelor baltice

Germania, care conduce grupul de luptă din Lituania, își extinde, de asemenea, angajamentul la o brigadă, dar a declarat că va avea trupe în așteptare acasă, în caz de nevoie.

În schimb, statele baltice, cu Rusia în curtea lor, doresc mai mulți bocanci pe teren. De asemenea, acestea ar dori ca NATO să își consolideze și mai mult apărarea, de exemplu cu o apărare aeriană de tip “dom de fier“, în stil israelian, capabilă să arunce în aer rachetele rusești.

Este puțin probabil ca o astfel de măsură să fie aprobată pe termen scurt, dar se analizează posibilitatea de a consolida apărarea aeriană, potrivit unor surse militare și diplomatice.

La Madrid, aliații vor dezvălui, de asemenea, ceea ce a fost numit un nou ”concept strategic”. Este de fapt un proiect pentru NATO cu privire la amenințările și provocările cu care se confruntă. Acesta va include China, schimbările climatice, războiul cibernetic și capacitățile spațiale în evoluție.

ADVERTISEMENT