News

NATO, prima reacție după ce o rachetă rusească s-a apropiat de România: ”Incidentele și accidentele se pot întâmpla într-un război”

Luni, la sediul NATO de la Bruxelles, secretarul general al alianței a avut o prima reacție după ce o rachetă rusească s-a apropiat la doar 35 de km de România.
13.02.2023 | 20:38
NATO prima reactie dupa ce o racheta ruseasca sa apropiat de Romania Incidentele si accidentele se pot intampla intrun razboi
Prima reacție a șefului NATO, Jens Stoltenberg, după ce o rachetă rusească s-a apropiat de România. Sursa foto: hepta.ro / Twitter / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un nou incident care se putea solda cu urmări tragice a fost consemnat în contextul războiului din Ucraina. O rachetă a rușilor a traversat, pe 10 februarie, spațiul aerian al Republicii Moldova, apropiindu-se la un moment dat foarte mult și de România.

Prima reacție a șefului NATO, Jens Stoltenberg, după ce o rachetă rusească s-a apropiat de România

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, dar și președintele statului vecin, Volodimir Zelenski, au spus, vineri, că rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al României. La scurt timp de la aceste afirmații, MApN a făcut lumină în acest caz.

ADVERTISEMENT

Oficialii de la București au anunțat, într-un comunicat, că o rachetă de croazieră a trecut prin spațiul aerian al Ucrainei și Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean, dar fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Despre acest incident a venit o reacție și de la NATO. La o conferință de presă susținută luni, 13 februarie, la Bruxelles, secretarul general al alianței militare, Jens Stoltenberg, a fost întrebat dacă vede incidentul de vineri drept un avertisment din partea Rusiei şi dacă există vreo ameninţare pentru rutele de aprovizionare prin care ţările NATO livrează armament Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Stoltenberg a oferit un răspuns direct și a avertizat că ”războaiele sunt periculoase” şi că de aceea este atât de important ca NATO să dea dovadă de vigilenţă pentru a preveni orice escaladare.

Războaiele sunt periculoase şi pentru că incidentele şi accidentele se pot întâmpla. De aceea suntem atât de vigilenţi la NATO pentru a preveni orice escaladare dincolo de Ucraina”, a spus Stoltenberg în conferinţa de presă care precede reuniunea miniştrilor apărării din ţările aliate.

ADVERTISEMENT

Jens Stoltenberg: ”Prezența militară a forțelor NATO în Polonia și în România protejează spațiul folosit de aliaţii”

Jens Stoltenberg a mai adăugat că protejarea teritoriilor statelor aliate este unul dintre motivele pentru care NATO şi-a mărit prezenţa militară în partea estică a Alianţei şi în regiunea Mării Negre încă din toamna lui 2021. S-a produs această mișcare strategică încă dinainte de invazia rusă din Ucraina, atunci când NATO a mobilizat în țările estice capabilităţi aeriene, navale şi terestre.

Această prezenţă militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia, în alte ţări din partea estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţii NATO pentru a susţine Ucraina. Şi asta face să fie şi mai importantă creşterea prezenţei noastre în partea estică a Alianţei.

ADVERTISEMENT

NATO nu este parte a conflictului, dar susţinem Ucraina, dreptul Ucrainei la autoapărare, este un drept prevăzut în Carta ONU şi avem dreptul să susţinem Ucraina”, a mai subliniat Jens Stoltenberg.

ADVERTISEMENT