News

Cum vrea NATO să asigure protejarea flancului estic. Ultimul anunț al lui Mircea Geoană

Secretatul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre planurile prin care NATO dorește să asigure protejarea flancului estic în contextul amenințărilor dinspre Rusia.
08.03.2022 | 00:34
Cum vrea NATO sa asigure protejarea flancului estic Ultimul anunt al lui Mircea Geoana
ADVERTISEMENT

După ce Moscova a dat undă verde invaziei în Ucraina, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord pregătește o regândire a planului de acțiune pe flancul său estic.

Planul NATO pentru a proteja flancul estic. Anunțul secretarului general adjunct al alianței, Mircea Geoană

Anunțul a fost făcut luni, 7 martie, de secretatul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Conaționalul nostru a menționat că Alianța dorește inclusiv o ”nouă paradigmă de securitate și stabilitate în Europa”.

ADVERTISEMENT

Oficialul spune că aliații au demarat deja un proces pe termen scurt, mediu și mai lung cu privire la o regândire profundă a modului în care NATO funcționează în flancul estic.

Mișcarea NATO vine după ce Rusia, prin invazia din Ucraina, a declanșat o amenințare la adresa securității europene.

ADVERTISEMENT

”Facem ceea ce NATO este chemat să facă. Să fim extrem de vigilenți cu privire la acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina, dar să ne și pregătim, cum facem deja, pentru întărirea posturii și vigilenței noastre pe flancul estic și trebuie să spun că miniștrii de externe au declanșat deja un proces pe termen scurt, mediu și mai lung cu privire la o regândire profundă a modului în care NATO funcționează în flancul estic, impactul fundamental al agresivității Rusiei asupra securității europene.

Luăm măsuri pentru criza imediată, întărim flancul estic, dar începem să reflectăm și să acționăm în sensul unei noi paradigme de securitate și stabilitate în Europa”, a declarat Mircea Geoană, luni, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

SUA: NATO îşi propune extinderea prezenței permanente în ţările baltice

Tot la începutul acestei săptămâni, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat că NATO urmăreşte să-şi extindă în continuare prezenţa permanentă în Europa de Est, în special pe teritoriul ţărilor baltice.

”Continuăm să facem acest lucru, inclusiv prin desfăşurarea de forţe suplimentare, precum forţe americane, aici, în Lituania, avioane de luptă F-35, diferite piese de schimb importante, toate acestea fiind dislocate aici (şi) în celelalte ţări baltice”, a spus Blinken în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Lituaniei, Vilnius, acolo unde s-a aflat în vizită, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

”În acelaşi timp, revizuim în mod continuu apărarea în cadrul NATO şi evaluăm opţiunile de extindere a desfăşurării forţelor, luând în considerare ideea de desfăşurare mai permanentă”, a mai adăugat oficialul american.

ADVERTISEMENT