News

NATO se teme că Rusia ar putea folosi arme chimice în conflictul din Ucraina: ”Ar fi o crimă de război”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia ar putea folosi arme chimice după invadarea Ucrainei și că o astfel de mișcare ar fi o crimă de război.
13.03.2022 | 10:56
NATO se teme ca Rusia ar putea folosi arme chimice in conflictul din Ucraina Ar fi o crima de razboi
ADVERTISEMENT

În contextul războiului din Ucraina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat zilele trecute că Rusia ar putea folosi arme chimice după invadarea Ucrainei pe 24 februarie anul curent și că o astfel de mișcare ar fi o crimă de război.

NATO se teme că Rusia ar putea folosi arme chimice în conflictul din Ucraina: ”Este posibil ca Rusia însăși să planifice operațiuni de acest fel”

”În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoarele de arme chimice și biologice. Acum, că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilenți pentru că este posibil ca Rusia însăși să planifice operațiuni de arme chimice sub această fabricație de minciuni. Ar fi o crimă de război”, a spus Stoltenberg, citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus de mai multe ori, în intervențiile sale televizate, că se teme că Rusia ar putea conduce un atac chimic în Ucraina, adică exact ce îi acuză rușii pe ucraineni că ar intenționa să facă.

Zelenski către ruși: ”V-ați decis să “dechimizați” Ucraina? Veți folosi clorură de amoniu? Fosfor?”

Ne acuză tot pe noi! Că am dezvolta arme biologice, că pregătim un atac chimic. Acest lucru mă îngrijorează, pentru că ne-am convins în repetate rânduri: dacă vrei să știi planurile Rusiei, uită-te la ce îi acuză Rusia pe alții. Ei anunță, ei organizează, ei denunță. Și o vor face din nou și din nou dacă nu sunt opriți”, a spus Zekenski.

ADVERTISEMENT

Ce este cu aceste acuzații de pregătire a unor atacuri chimice? V-ați decis să “dechimizați” Ucraina? Veți folosi clorură de amoniu? Fosfor? Ce altceva ne-ați mai pregătit? Unde veți lovi cu armele chimice? La maternitatea din Mariupol? La biserica din Harkov?”, a conchis Zelenski.

Jens Stoltenberg sau Volodimir Zelenski nu sunt singurii oficiali care au adus în discuție posibilitatea ca Rusia să apeleze la arme chimice în timpul conflictului din Ucraina. Și premierul britanic Boris Johnson a vorbit despre această eventualitate.

ADVERTISEMENT

Și Boris Johnson face front comun împotriva Rusiei: ”Este un guvern cinic, barbar”

”Lucrurile pe care le auziţi despre armele chimice fac parte direct din strategia lor. Ei încep prin a spune că există arme chimice care au fost stocate de adversarii lor sau de americani. Şi atunci când ei înşişi desfăşoară arme chimice, aşa cum mă tem că o fac, au un fel de ”maskirovka” – un termen rusesc pentru a desemna arta de a înşela inamicul – o poveste falsă pregătită”, a declarat Boris Johnson.

‘Am văzut-o în Siria, am văzut-o… chiar şi în Marea Britanie. Este un guvern cinic, barbar”, a afirmat Boris Johnson despre guvernul de la Moscova. Chiar dacă rușii au negat cu vehemență că ar avea vreun amestec, Marea Britanie a acuzat mereu Rusia de otrăvirea în 2018, la Salisbury (Anglia), a fostului agent dublu rus Serghei Skripal.

ADVERTISEMENT

”Rusia va plăti un preţ ridicat dacă utilizează arme chimice în războiul său contra Ucrainei”, a declarat sâmbătă și Joe Biden, preşedintele Statelor Unite, în cursul unui discurs susţinut la Casa Albă. Biden nu a dezvăluit însă dacă serviciile secrete americane dețin mai multe informații referitoare la acest subiect delicat.

 

ADVERTISEMENT