ADVERTISEMENT
Hotnews

NATO şi Rusia îşi dispută Transnistria

„NATO susţine ferm neutralitatea, independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a anunţat comandantul adjunct al forţelor aliate din Europa, generalul...
Autor: Ionuţ Cataramă | 24.04.2015 | 11:31
NATO şi Rusia îşi dispută Transnistria

„NATO susţine ferm neutralitatea, independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a anunţat comandantul adjunct al forţelor aliate din Europa, generalul britanic Adrian Bradshaw. Declaraţia acestuia, prezentată chiar pe site-ul NATO, a fost prilejuită de vizita de ieri a generalului Bradshaw la Chişinău.

ADVERTISEMENT

Republica Moldova nu este membru al NATO, ci doar stat partener al Alianţei Atlantice. Deplasarea de ieri a generalului Bradshaw reprezintă prima vizită în Republica Moldova a unui general din conducerea NATO.

Vizita lui Bradshaw se produce în contextul crizei din Ucraina şi al informaţiilor, deocamdată neoficiale, că Rusia ar dori să anexeze şi Transnistria, aşa cum a ocupat, anul trecut, peninsula Crimeea. Eventuala anexare ar urma să se realizeze prin sudul Ucrainei, astfel ca Rusia să-şi creeze un coridor terestru până în Transnistria.

ADVERTISEMENT

O asemenea manevră ar pune Ucraina într-o situaţie extrem de dificilă, întrucât ea ar fi aproape încercuită de Rusia.

Din punct de vedere juridic, Republica Moldova are acelaşi statut ca şi Ucraina – acela de ţară parteneră cu NATO. Nefiind stat membru al Alianţei, NATO nu este obligată să intervină în eventualitatea unei agresiuni contra Republicii Moldova. Totuşi, declaraţia de la Chişinău a generalului Bradshaw arată că NATO nu acceptă înaintarea Rusiei până în Transnistria.

ADVERTISEMENT

Republica Moldova îşi păstrează neutralitatea, dar parteneriatul cu NATO se va intensifica

La Chişinău, comandantul adjunct al NATO a subliniat că NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, precum şi opţiunile oricărei ţări europene în domeniile apărării şi politicii externe. Totuşi, generalul Bradshaw a precizat că relaţiile de parteneriat NATO – Republica Moldova vor fi din ce în ce mai strânse.

ADVERTISEMENT

Chiar în aceste zile, un detaşament al Armatei Republicii Moldova participă la exerciţiul NATO „Wind Spring 15”, care se desfăşoară în România, în poligonul Smârdan. La „Wind Spring 15” se antrenează peste 2200 de militari din patru ţări: România, SUA, Marea Britanie şi Republica Moldova. Pe timpul exerciţiului, detaşamentul moldovean este integrat într-o companie de infanterie a Armatei Române.

Pe de altă parte, militari ai Republicii Moldova participă, încă de anul trecut, la misiunea KFOR din Kosovo, condusă de NATO.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.romanialibera.ro

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!