News

NATO, sprijin pentru Ucraina, avertizări pentru Rusia și China. Declarația finală a summit-ului de la Washington

NATO, mesaje clare pentru Rusia și China, sprijin total pentru Ucraina. Declarația finală a summit-ului de la Washington
11.07.2024 | 11:38
NATO sprijin pentru Ucraina avertizari pentru Rusia si China Declaratia finala a summitului de la Washington
Țările NATO rămân ferme în a sprijini Ucraina și a face față amenințărilor hibride din partea Rusiei și a Chinei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statele membre NATO au adoptat o declarație comună la summitul Alianței Atlantice de la Washington. După cum era de așteptat, declarația recunoaște că Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către aderarea la NATO, însă nu a fost lansată nici o invitație oficială. Declarația prevede, de asemenea, plata unui ajutor militar în valoare de 40 de miliarde de euro „pentru a asigura victoria Ucrainei” împotriva Rusiei. Comunicatul final al Alianței Atlantice menționează „preocupările profunde” ale țărilor membre cu privire la „parteneriatul strategic dintre Rusia și China”.

40 de miliarde de euro pentru Kiev

Așa cum era de așteptat, în declarația summitului de la Washington, emisă de șefii de stat și de guvern ai țărilor membre NATO în urma reuniunii Consiliului Atlanticului de Nord de la Washington din 10 iulie, aliații au decis ca ajutorul lor militar pentru Ucraina să ajungă la un minim de 40 de miliarde de euro, potrivit textului declarației comune. „Intenționăm să punem la dispoziție un pachet de bază de cel puțin 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, iar apoi să menținem asistența de securitate la un nivel sustenabil, astfel încât Ucraina să prevaleze”, au declarat cele 32 de țări.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat la final de mandat, a sperat că acest angajament va fi luat pe parcursul mai multor ani, pentru a proteja sprijinul occidental pentru Ucraina de capriciile politicii și de alegerile prezidențiale din SUA, dar a trebuit să renunțe. Astfel, acest angajament anual va fi revizuit în fiecare an la viitoarele summituri NATO.

„Vor fi luate în considerare nevoile țării, procedurile noastre bugetare respective și acordurile bilaterale de securitate pe care Aliații le-au încheiat cu Ucraina. Șefii de stat și de guvern vor trece în revistă contribuțiile aliate la viitoarele summituri NATO, începând cu summitul din 2025 de la Haga”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Angajamentul aliaților se referă la furnizarea de asistență și echipamente militare Ucrainei și la formarea personalului militar ucrainean și, prin urmare, acoperă în special achiziționarea de echipamente militare, donații în natură pentru Ucraina, costul de transport al echipamentelor militare, întreținerea și logistica acestora, costurile de formare a personalului militar ucrainean, costurile operaționale legate de furnizarea de asistență, investiții și sprijin pentru infrastructura de apărare și industria de apărare a Ucrainei, toate contribuțiile la Fondul fiduciar NATO pentru Ucraina, în special sub formă de mijloace neletale.

O cale „ireversibilă” către NATO pentru Ucraina

Summitul de la Washington a recunoscut, de asemenea, că Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către aderarea la NATO. Cu toate acestea, nu s-a pus problema lansării unei invitații oficiale, din cauza opoziției anumitor țări, inclusiv a Statelor Unite. Invitația va fi lansată „atunci când Aliații vor fi de acord și condițiile o vor permite”, au reafirmat statele membre NATO în declarația comună. Calificativul „ireversibil” este, totuși, nou și mai solid față de declarațiile anterioare ale liderilor Alianței, subliniază Ouest-France.

ADVERTISEMENT

Îngrijorări cu privire la apropierea China-Rusia

În comunicatul final al summitului de la Washington, liderii NATO și-au exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la apropierea dintre Rusia și China și au denunțat sprijinul acordat de Beijing efortului de război rus în Ucraina. „Parteneriatul strategic din ce în ce mai profund dintre Rusia și China și încercările lor combinate de a destabiliza și de a remodela ordinea internațională bazată pe reguli sunt motive de profundă îngrijorare”, au declarat aceștia.

ADVERTISEMENT

China „joacă acum un rol decisiv în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, au adăugat aliații, făcând apel către Beijing, „în calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (…) să înceteze sprijinul său material și politic pentru efortul de război al Rusiei”. De asemenea, țările NATO au acuzat China de „creșterea amenințării pe care Rusia o reprezintă pentru vecinii săi și pentru securitatea euro-atlantică”. China nu furnizează arme direct Rusiei, însă aliații săi, în frunte cu Statele Unite, acuză companiile chineze că furnizează componente și echipamente industriei de armament ruse.

Beijingul, „provocare sistemică perntru securitatea euro-atlantică”

Tot în privința Chinei, comunicatul subliniază că Beijingul continuă să reprezinte o provocare sistemică pentru securitatea euro-atlantică, ca sursă a unei activități cibernetice și hibride răuvoitoare continue, inclusiv a dezinformării. China continuă să își dezvolte și să își diversifice arsenalul nuclear într-un ritm constant, achiziționând mai multe focoase nucleare și sisteme de lansare sofisticate.

„Suntem pregătiți să interacționăm constructiv cu RPC, inclusiv printr-o mai mare transparență reciprocă, pentru a proteja interesele de securitate ale Alianței. În același timp, ne aprofundăm înțelegerea comună a problemelor, ne consolidăm reziliența, ne ridicăm nivelul de pregătire și ne apărăm împotriva tacticilor coercitive ale Chinei și a încercărilor de a diviza Alianța”, potrivit comunicatului.

China acuză NATO de „incitare la confruntare”

În replică, China a cerut, joi, NATO să nu mai „incite la confruntare” între țări, după ce Alianța Nord Atlantică a criticat Beijingul pentru asistența crucială acordată Moscovei în invazia sa din Ucraina. „NATO ar trebui să înceteze să facă tam-tam în legătură cu o așa-numită amenințare chineză, să nu mai incite la confruntare și rivalitate și să contribuie mai mult la pacea și stabilitatea în lume”, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii chineze pe lângă Uniunea Europeană.

Rusia, singurul responsabil de războiul din Europa

În comunicatul final al aliaților se arată că Rusia este singura responsabilă pentru războiul de agresiune pe care îl poartă împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional și, în special, a Cartei Națiunilor Unite. Abuzurile și încălcările drepturilor omului, crimele de război și alte încălcări ale dreptului internațional comise de forțele și de oficialii rusi nu pot rămâne nepedepsite, afirmă aliații.

Rusia este responsabilă pentru moartea a mii de civili și a provocat daune grave infrastructurii civile. „Condamnăm în termenii cei mai fermi atacurile îngrozitoare pe care le-a comis pe 8 iulie împotriva poporului ucrainean, în special împotriva spitalelor. Rusia trebuie să pună capăt imediat acestui război și să își retragă complet și necondiționat toate forțele din Ucraina, în conformitate cu rezoluțiile aplicabile ale Adunării Generale a Națiunilor Unite”, arată aliații.

Aliații nu recunosc anexările ilegale ale Moscovei

Comunicatul precizează și că țările NATO nu vor recunoaște niciodată anexările ilegale de către Rusia a teritoriilor ucrainene, inclusiv anexarea Crimeei. De asemenea, cer Moscovei să retragă din Republica Moldova și Georgia toate forțele pe care le-a staționat acolo fără acordul acestor țări.

Declarația summit-ului NATO mai precizează că Rusia încearcă să remodeleze fundamental arhitectura de securitate euro-atlantică. Amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru NATO în toate domeniile va persista pe termen lung. Rusia este hotărâtă să își reconstruiască și să își dezvolte capacitățile militare și continuă să încalce spațiul aerian și să se angajeze în acțiuni provocatoare, se arată în declarația finală a summit-ului.

„Suntem solidari cu toți aliații care suferă din cauza unor astfel de acțiuni. NATO nu caută confruntarea și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. Rămânem pregătiți să menținem deschise canalele de comunicare cu Moscova pentru a reduce riscurile și a preveni orice escaladare”, spun aliații, care condamnă și „retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei și utilizarea de către aceasta a amenințării nucleare, inclusiv staționarea anunțată de arme nucleare în Belarus, care reflectă o poziție de intimidare strategică”.

Amenințările hibride ale Moscovei

Declarația comună subliniază că Rusia și-a intensificat, de asemenea, acțiunile hibride agresive împotriva Aliaților, în special prin utilizarea de intermediari, ca parte a unei campanii în zona euro-atlantică. Acestea includ sabotaje, acte de violență, provocări la frontierele țărilor Alianței, instrumentalizarea migrației ilegale, malware cibernetic, perturbări electronice, campanii de dezinformare, influență politică malefică și constrângere economică. Acestea constituie o amenințare la adresa securității aliaților.

„Am adoptat noi măsuri pentru a contracara, individual sau colectiv, amenințările sau acțiunile hibride ale Rusiei și vom continua să ne coordonăm îndeaproape. Comportamentul Rusiei nu va înfrânge hotărârea Aliaților și nu îi va descuraja să sprijine Ucraina. De asemenea, vom continua să îi ajutăm pe partenerii noștri cei mai expuși la activitățile de destabilizare rusești să își consolideze rezistența în fața provocărilor hibride, care există și în vecinătatea noastră”, se arată în comunicat.