News

Navă cu români la bord, atacată de pirați în Atlantic. Un conațional, printre răpiți. Celulă de criză la MAE. Update

30.11.2020 | 20:38
Nava cu romani la bord atacata de pirati in Atlantic Un conational printre rapiti Celula de criza la MAE Update
ADVERTISEMENT

Cel puțin un marinar român aflat la bordul unei nave din Golful Guineea a fost răpit de pirați, a anunțat Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN).

UPDATE, ora 20:38 / La câteva ore după apariția informației conform căreia cel puțin un român ar fi fost răpit de pirați în largul Oceanului Atlantic, Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că convocat, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituțională în această cauză.

ADVERTISEMENT

”Cu privire la informaţiile de astăzi din mass media internaţionale privind un incident produs la data de 29 noiembrie a.c. în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos şi care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care şi un cetăţean român, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituţională în vederea iniţierii demersurilor necesare pentru verificarea situaţiei, confirmarea informaţiilor referitoare la cetăţenia şi identitatea persoanelor răpite şi întreprinderea acţiunilor specifice în astfel de cazuri”, precizează MAE într-un comunicat de presă.

Totodată, ministerul de Externe anunță că menține legătura atât cu armatorul/angajatorul cetăţeanului român în cauză, cât şi cu Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru alte informaţii relevante în acest context.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 17:32 / Din primele informații, atacatorii au reținut un număr total de 23 de persoane, iar printre cei răpiți s-ar mai afla cetățeni ruși și filipinezi.

Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, spune că scopul acestor răpiri este reprezentat în principal de obținerea unor bunuri materiale în schimbul eliberării.

ADVERTISEMENT

Marinar român, răpit de pirați pe o navă din Atlantic

O navă petrolieră a fost atacată de pirați în Oceanul Atlantic, în apropierea țărmului african, iar printre marinarii răpiți se află și un cetățean român.

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN), prin vocea liderului său, Adrian Mihălcioiu, a confirmat faptul că un marinar români s-a numărat printre cei răpiţi în urma atacului asupra navei care se afla în zona Golfului Guineea.

ADVERTISEMENT

”Din informațiile pe care le avem ar fi și vorba de un român. Cei din MAE sunt notificați, dar principalele discuții se vor duce cu pirații.

Scopul acestor atacuri este cereea de bunuri materiale, în special bani. Este un fenomen des întâlnit. În ultima lună au fost mult atacuri în zona Golfului Guineea, a spus Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, la Digi24.

Ce vor pirații în schimbul eliberării marinarilor

Același Adrian Mihălcioiu dezvăluie că, cel mai probabil, răpitorii vor sume de bani în schimbul eliberării celor reținuți în larg.

”Au intrat în acțiune societățile care dețin nava și se așteaptă o contactare din partea piraților și negocierile de rigoare. Mai mult ca sigur, aceste atacuri se soldează cu revendicări materiale, adică cu acelea de bani. Se negociază și, de fapt, ăsta e și scopul acestor atacuri. Cererea de avantaje materiale.

Este un fenomen des întâlnit, și mai ales în ultima lună au fost multe atacuri soldate cu luare de ostatici în zona Golfului Guineea, acolo unde, din păcate, securitatea zonei nu este foarte bine pusă la punct.”, mai spune liderul de sindicat la postul citat.

ADVERTISEMENT