News

Zece morți și 14 dispăruți, în largul coastelor Canadei, după ce o navă a naufragiat din cauza vremii

Zece oameni au murit, iar alți 14 sunt dați dispăruți, după ce vasul de pescuit în care se aflau a naufragiat în largul insulei Terrranova, din coasta de est a Canadei.
16.02.2022 | 17:50
Zece morti si 14 disparuti in largul coastelor Canadei dupa ce o nava a naufragiat din cauza vremii
ADVERTISEMENT

Nava de pescuit, ”Villa de Pintaxo”, a naufragiat din cauza condițiilor meteo nefavorabile, caracterizate de un vânt puternic și valuri uriașe. Totul s-a  întâmplat în noaptea de luni spre marți.

La bord se aflau 24 de marinari, iar unii dintre ei au încercat să se salveze cu bărcile de rezervă, dar nu au mai reușit și și-au pierdut viața.

ADVERTISEMENT

Trei persoane au fost salvate din naufragiu

Paza de Coastă a identificat patru bărci la număr, două goale, iar într-una trei supraviețuitori în stare de șoc hipotermic, potrivit informațiilor subdelegatului Guvernului la Pontevedra, Maica Larriba, citat de El Pais.

”Temperatura Atlanticului în acest moment este foarte scăzut”, a mai precizat Maica Larriba. Concret, din echipaj făceau parte 12 marinari de origine spaniolă, iar 10 erau marinari ghanezi şi peruani.

ADVERTISEMENT

Juan Padín Costa, căpitanul navei, a scăpat cu viață, la fel și un nepot al său, Eduardo Rial Padín. Serviciul maritim din Spania transmite, de altfel,  că încă este în desfășurare o operațiune internațională identificarea tuturor membrilor de la bord. Misiunea este efectuată de către o navă de salvare, bărci de pescuit, dar și un elicopter.

Surse de la Centrul Național de Coordonare a Salvarii Maritime au precizat că Villa de Pitanxo a încercat să semnaleze situația gravă prin transmiterea a două alerte, printre care una la 5:24.

ADVERTISEMENT

Ulterior,  autoritățile au sunat înapoi de mai multe ori, dar nu a răspuns nimeni. Semnalul s-ar fi pierdut cu puțin timp înainte de ora 6 a.m.

Autoritățile au mobilizat apoi două nave din apropiere către locația naufragiului. Patru cadavre au fost descoperite pe moment, într-o barcă de salvare.

ADVERTISEMENT

Rudele victimelor, revoltate

Încă de la sfârșitul lunii ianuarie vasul a plecat din Spania, în largul Atlanticului. Rudele marinarilor sunt acum în stare de alertă.

Acestea s-au deplasat la sediul grupului responsabil de nava naufragiată, ”Grupul Nores, din Marín”, pentru a cere explicații despre starea apropiaților, mai ales că nu se cunoaște, încă, cu certitudine, cauza tragediei.

 ”Nu ne dau informații și asta e revoltător”, a declarat mătușa unuia dintre marinarii de la bordul navei.

Un purtător de cuvânt al companiei de construcții navale, Nores, a declarat pentru El Pais, că se fac eforturi pentru colectarea unor date concrete.

”Veștile au ajuns la noi încet și foarte confuz, chiar și în multe momente contradictorii, de aceea trebuie să așteptăm până avem toate datele, pentru că sunt informații sensibile care afectează multe familii”, a spus un purtător de cuvânt al Nores.

ADVERTISEMENT