Nava Voyager 1, una dintre cele mai lungi misiuni spațiale ale NASA, nu a mai trimis date înapoi pe Pământ de la jumătatea lunii noiembrie. Inginerii încearcă să repare eroarea computerului care a dus la întreruperea comunicării, dar distanța și tehnologia învechită fac sarcina foarte dificilă. Există temerea din ce în ce mai mare în echipa care se ocupă de misiune că nu se va putea găsi o soluție și că nava care poartă Placa de Aur și mesaje pentru extratereștri în 59 de limbi, inclusiv română, este pierdută pentru totdeauna.
Sonda nu a mai trimis date pe Pământ din 14 noiembrie și, după cum a anunțat agenția americană NASA, se pare că recepţionează şi execută comenzile transmise de echipa de control a misiunii din California și continuă să se deplaseze prin spațiul interstelar, dar nu poate transmite datele înapoi spre Pământ, scrie LiveScience.
“Ar fi cea mai mare minune dacă am reuși să restabilim comunicarea cu Voyager 1. Nu am renunțat, sunt lucruri pe care le vom încerca”, a declarat Susan Dodd, manager de proiect Voyager, pentru Ars Technica.
Singurul semnal interceptat este cel care spune doar că nava spaţială este încă funcțională. Problema, a spus Dodd, este că majoritatea oamenilor care au construit această aeronavă au murit, astfel că detaliile sistemelor informatice instalate pe ea pot fi studiate doar prin documentare.
De când a decolat pe 5 septembrie 1977, Voyager 1 a călătorit prin spațiu cu aproximativ 17 kilometri pe secundă. A intrat oficial în spațiul interstelar în 2012 și a fost prima navă spațială umană care a făcut acest lucru. După aceea, sonda a devenit și cel mai îndepărtat obiect creat de om.
Voyager este una dintre cele două nave spațiale care au aceeași misiune. Sonda geamănă Voyager 2 a ieşit din Sistemul Solar în 2018. Ambele sunt în prezent în spațiul interstelar și se află la mai mult de 20 de miliarde de kilometri de Pământ.
Ambele nave spațiale transportă prin spațiu o așa-numită tabletă de aur cu mesaje pentru extratereștri, dacă aceştia există și sunt întâlniţi în acest periplu. Discul conține înregistrări de pe Pământ, de la sunete de animale și muzică din diferite epoci până la mesaje pentru extratereștri în 59 de limbi.
Una dintre aceste limbi este româna, iar mesajul rostit de Sanda Ionescu spune: „Salutări la toată lumea”. Mesajul poate fi auzit în videoclipul de mai jos (3:10).
După ce transmite o comandă, echipa de control a misiunii Voyager trebuie să aştepte 45 de ore până ca nava să răspundă, asta şi pentru că sonda a fost concepută şi construită în anii ’70, iar cea mai mare parte a tehnologiei de la bord este depăşită.