Atacul navei ucrainene chiar în spațiul României a creat panică printre oameni. Firul incidentelor începe să iasă la iveală, iar potrivit unor informații se pare că cel care se afla la conducerea navei a cerut schimbarea rutei către Constanța.
Cerința comandantului a fost pentru a vedea efectele care s-au succedat după explozia de la bord. Acesta a luat legătura cu Garda de Coastă şi atunci nava era în afara apelor teritoriale ale României, situându-se la 55 de kilometri de localitatea Sf. Gheorghe, scrie News.ro.
De asemenea, mai aflăm că nu s-a solicitat de către comandant asistenţa României, iar autorităţile române nu au intervenit și nu a fost necesară salvarea de vieţi.
„În noaptea de 11 spre 12 septembrie a.c., comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sf. Gheorghe, fiind în marş de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie. Comandantul navei a solicitat schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa în vederea evaluării efectelor”, a transmis, joi, Garda de Coastă.
Cu toate acestea, conform sursei citate, o navă de supraveghere maritimă a MAI era deja într-o misiune de patrulare în zona respectivă. Ulterior, după solicitarea primită a fost direcționată către nava ucraineană pentru a fi pregătită să ofere ajutor, dacă va fi necesar. Această acțiune a fost coordonată împreună cu Autoritatea Navală Română.
„Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaţionării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistenţă. Până în acest moment nu a fost necesară intervenţia poliţiştilor de frontieră pentru salvarea de vieţi omeneşti pe mare în acest caz”, a mai transmis sursa citată.
Nava atacată era una comercială, care transporta grâu destinat Egiptului. Aceasta a fost lovită de o rachetă lansată de Rusia la scurt timp după ce a părăsit apele teritoriale ale Ucrainei, a anunțat joi președintele Volodimir Zelenski.
El a subliniat că este curios să vadă cum vor reacționa statele internaționale la acest incident. Totodată. președintele ucrainean a subliniat că nu există victime într-un mesaj postat pe X.
„Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina – protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară”, arată Zelenski. „Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete”, scrie preşedintele ucrainean. „Aşteptăm cu interes răspunsul lumii”, a mai spus Zelenski.
„Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (…) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale”, afirmă Zelenski în postarea de pe X.
În urmă cu un an, Rusia s-a retras dintr-un acord mediat de Turcia și ONU, care asigura un coridor sigur pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, cu puncte de plecare din trei porturi ucrainene. Guvernul de la Moscova a justificat această decizie de retragere afirmând că propriile cerințe legate de transportul îngrășămintelor și plățile aferente nu au fost îndeplinite. În urma acestei retrageri, Ucraina a creat un coridor propriu de siguranță pentru transportul cerealelor, care trece și prin apele teritoriale ale României.