News

Nave rusești, în Marea Neagră, în apropiere de România. Patrulează pe lângă platformele de exploatare a gazelor

Două nave rusești, în apropiere de România. Patrulează pe lângă platformele de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Uranul și Ana. De cât timp fac acest lucru?
15.06.2022 | 17:21
Nave rusesti in Marea Neagra in apropiere de Romania Patruleaza pe langa platformele de exploatare a gazelor
De cât timp patrulează navele ruse în apropiere de România. Sursa foto: navyrecognition.com
ADVERTISEMENT

Două nave militare rusești patrulează de câteva zile în apropiere de platformele de exploatare a gazelor naturale, Uranul și Ana. Compania care le deține ar manifesta îngrijorări față de această situație.

Reacția MApN față de navele rusești din Marea Neagră, din apropiere de România

Potrivit unor surse ale stiripesurse.ro cazul nu ar fi unul nou și nu se pune problema unui pericol iminent, deoarece, de la începutul războiului din Ucraina s-au semnalat adesea nave din Rusia în zonă, a transmis MApN.

ADVERTISEMENT

Mai exact, încă de vineri, 10 iunie, s-a anunțat prezența navelor respective, în apropiere de platformele Vega din Marea Neagră. Chiar dacă acestea patrulează în partea economică a țării noastre, navigația nu le poate fi restricționată.

Navele rusești perturbă traficul maritim din portul Sulina

Totodată, navele  ar fi de tipul ”Vasily Bykov” și ”Pavel Derzhavin” și ar fi până la 6 mile marine nord distanță față de platforma Uranus. Odată cu prezența lor, s-a perturbat traficul maritim din portul Sulina.

ADVERTISEMENT

Zilnic, în mod teoretic, sunt în Marea Neagră, nave rusești, dar și românești și inclusiv ale Alianței Nord-Atlantice. Acestea sunt pregătite pentru intervenție.

Drept urmare, în mod practic, nu poate fi blocat accesul navelor Kremlinului, deoarece nu este necesară o acțiune specială.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții MApN au mai spus pentru știripesurse că de mai multe ori s-au anunțat nave rusești în zona economică a țării, deși sunt interzise în porturile României, de când a izbucnit războiul în Ucraina. Însă, situația nu ar fi una care să stârnească îngrijorare.

A început extragerea gazelor din Marea Neagră

Între timp, miercuri, 15 iunie 2022,  Black Sea Oil & Gas și partenerii de concesiune, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, anunță că au dat startul producției de gaze în zona Midia, din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Conform Guvernului României, producția anuală de gaze naturale din Midia va asigura 10% din consumul de care avem nevoie și astfel ne asigurăm independența energetică.

”Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel atingerea obiectivului de a fi independenți energetic.

Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse”, a transmis printr-un comunicat premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT